Fost-am prin Neamţ – ediţia a doua

În week-end am făcut o vizită prin Neamţ. De mult îmi doream să ajung să vizitez diferite locuri ale ţării şi, se pare, că prima pe listă a fost zona Moldovei.

Informatii-priNeamt

Aşa a început totul.

Am acceptat invitaţia de a fi activ, aşa că am pornit la drum, prin judeţul Neamţ, pentru a descoperi frumuseţile locului, poveştile celor care au populat zona în urmă cu ceva vreme, precum şi cele ale meşterilor care încă dau viaţă artei lor #priNeamţ.

Aşa am găsit un meşter ţesător. Este vorba de o doamnă care a descoperit arta de a împleti lâna pentru a crea diferite carpete şi covoraşe.

Mai apoi, am urmat drumul până la Cetatea Neamţului, unde ne-au fost prezentate câteva date istorice despre fortăreaţă, precum şi despre Ştefan cel Mare.

Mergând spre nordul Neamţului, mai exact spre Humuleşti – locul în care s-a născut şi a copilărit Ion Creangă, am admirat la tot pasul bojdeucile care însoţeau drumul de-o parte şi de alata a lui.

Lângă casa memorială a lui Ion Creangă era amenajat un loc de poveste unde am putut să ne întâlnim cu diferite personaje binecunosute din operele autorului.

Prima zi de hoinăreală prin Neamţ s-a încheiat cu bine, iar câteva prăjituri ne pregăteau pentru ce avea să urmeze a doua zi.

Duminică am început ziua în fortă mergând în căutarea diferitelor muzee. Am ajuns la Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, acolo unde am văzut cea mai importantă colecţie de artă eneolitică din Sud-Estul Europei. În cadrul muzeului au fost adăpostite două forme artistice – arta decorativă şi arta figurativă – costituite de spectaculoase artefacte şi veritabile obiecte de prestigiu.

În drum spre un alt meşter al locului am putut admira frumuseţile din centrul oraşului Piatra Neamţ.

Iar până să ne întâlnim cu pictorul Ciprian Istrate, am putut vizita Muzeul de Artă Piatra Neamţ. Acolo am văzut atât expoziţiile principale, cât şi unele temporare şi am rămas cu câteva tablouri în gând. Printre ele se numără Human Body al Rodicăi Gheorghioiu.

Apoi, am mers în atelierul lui Ciprian Istrate, un pictor moldovean care a trecut de la arta bisericească, la cea conceptuală. Acum pregăteşte o expoziţie pentru londonezi şi creează tablouri cu diferite motive spirituale.

Cam aşa a arătat aventura noastră prin Neamţ – o zonă pe care trebuie să o vizitezi dacă mergi într-un tur al ţării/al Moldovei.

Fost-am prin Neamţ - ediţia a doua

#priNeamt – editia a II-a – a fost un eveniment organizat de Eventur, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, Cosmote, Petrom, AutoBoca | Rent-a-car, Rexona, Central Plaza Hotel, Perla Invest şi cu sprijinul Hanul Ancuţei, Tequila Bowling Club, Xdatasoft şi Maia Outdoor.

Dacă eşti de prin zonă, ce alte recomandări de locuri ai avea pentru a vizita prin Neamţ?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.