Femeia albă pe bicicletă verde – Monique Roffey

Femeia albă pe bicicletă verde” de Monique Roffey – Editura Litera

Mi-am dorit să citesc această carte încă din prima zi când am văzut-o în librării. Recunosc, m-a atras titlul şi imaginea coperţii. Mă aşteptam să fie o carte despre o fetişcană ce îşi petrece timpul plimbându-se pe bicicletă. Aşteptam să mă regăsesc în paginile cărţii, dar nu a fost aşa.

“Femeia albă pe bicicletă verde” este un roman despre maturitate, despre dragoste, despre înţelegere, despre autocunoaştere şi despre regăsire.

Este o carte în care frământările sufleteşti puternice ale personajului principal te poartă până la ultima filă şi te răscolesc. Drama unei femei care iubeşte, dar care nu se poate împărţi, a unei femei care îşi doreşte să îşi păstreze soţul aproape în ciuda iubirii lui faţă de un nou tărâm pe care îşi începe traiul, a unei femei care urăşte cu toată fiinţa locul în care a ajuns să îşi ducă viaţa, te tulbură şi te ajută să realizezi faptul că tu eşti un om norocos.

Cine este Femeia albă pe bicicletă verde?

Femeia albă pe bicicletă verde este doamna Harwood, Sabine, o franţuzoică ce a trăit în Londra, dar care printr-o serie de împrejurări se mută împreună cu soţul ei în Trinindad.

Este o femeie care iubeşte, şi îşi doreşte ca dragostea ei să fie una sinceră şi împărtăşită. Este o femeie frumoasă care ştie să îşi pună însuşirile în valoare. Este o femeie care a făcut furori în rândul trinidadienilor atunci când se plimba pe bicicleta ei verde pe străzile din Port of Spain.

Dar cel mai important, este o femeie albă care îşi trăieşte drama înconjurată de oamenii de culoare ai Trinidadului.

Ce mi-a plăcut la acest roman?

Am reuşit să citesc cartea abia după ce am căutat câteva informaţii despre ea. Am aflat că este un roman care prezintă aspecte istorico-politice, dar şi o poveste de dragoste. Mereu mi-am pus întrebarea cum poţi îmbina războiul cu dragostea, dacă nu prin intermediul unor scrisori siropoase transmise între doi îndrăgostiţi. M-am bucurat vă văd că romanul de faţă nu a abordat astfel lucrurile. Deşi scrisorile sunt existente în cadrul poveştii, acestea nu sunt deloc unele siropoase, şi nu au scopul de a transmite dragostea eternă.

Bucuria a fost şi mai mare când, pe parcurs ce citeam, puteam avea acces la viziunea unei femei asupra evenimentelor din Trinidad din anii ’60-’70, dar mai ales puteam urmări neliniştea sufletească a acesteia. Puteam simţi alături de ea ură, furie, dar şi sentimente contradictorii faţă de omul cu care trăia. Sabine ajunsese să urască atât de mult ţara în care ajunsese să trăiască, tărâm despre care credea că i-a furat soţul, încât o asemuise cu o “femeie verde” cu care purta adesea conversaţii.

De ce îţi recomand cartea?

Este important să citeşti această carte dacă îţi doreşti să ai puterea să spui “nu” atunci când simţi că nu mai poţi face faţă situaţiilor în care te aflii. Dar, de asemenea, ai putea citi romanul doar datorită viziunii asupra incidentelor din Trinidad şi a relaţiilor dintre oamenii locului, a oamenilor de culoare, şi oamenii albi, englezii, care au venit să le “fure” ţara.

Romanul “Femeia albă pe bicicletă verde” de Monique Roffey este uşor de citit şi te poartă pe tărâmuri îndepărtate depsre care sunt sigură că nu ai prea multe informaţii, aşa că, eu una, îl recomand cu căldură.

Dacă ai citit deja romanul, ţie cum ţi s-a părut povestea lui Sabine şi a familiei ei?

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.