Felicitări! Ai luat BAC-ul, te-a luat dracu!

Acum, după ce toţi cei care au reuşit performanţa de a avea o medie de trecere la BAC şi s-au înscris la facultate, m-am gandit să anunţ ce se va întâmpla mai departe.

Felicitări! Ai luat BAC-ul, te-a luat dracu!

Voi, copii conştiincioşi, o să mergeţi la facultate pregătiţi să învăţaţi, să acumulaţi informaţii de la fiecare curs, să faceţi parte din organizaţii studenţeşti şi, desigur, să vă distraţi cu noii colegi în pub-uri ieftine.

Ei bine, iluzii… Adică nu chiar… Ultima parte e adevărată. Dacă vreţi să fiţi studenţi “sânge pur” atunci veţi găsi oricând pretexte să vă distraţi. Şi cum ieşirile vor fi dese, iar remumeraţia mică, localurile vor fi alese în funcţie de buget. Asta da, e adevărat!

În rest, partea cu învăţatul pe tot parcursul semestrului e cât se poate de falsă. Nici măcar dacă porţi ochelari cu dioptrii de 5 ori mai mari ca ale mele, tot nu te vei apuca de învăţat decât în ceasul al 12-lea, când examenul bate la uşă, iar nota patru atârnă ca o secure la gâtul tău.

Desigur, la cursuri te vei duce mai ales pentru că noua lege a educaţiei va avea grijă să nu lipseşti. O să stai în amfiteatru şi o să scrii. O să scrii până când o să te doară mâna. Fraze atât de lungi şi întortocheate pe care nu doar că nu le înţelegi, dar despre care nici nu o să poţi să îl întrebi pe profesor deoarece, evident, nu ai înţeles care e subiectul cursului.

Şi dacă asta nu te va face să te simţi cel mai prost din sală, atunci proful te va ajuta! Cel puţin o dată pe lună vei auzi fraze de genul “Sunteţi cea mai proastă generaţie pe care am avut-o!”, “Voi nu o să ajungeţi niciodată ca noi (profesorii, academicienii…)!”, “Notele ar fi trebuit să fie mult mai mici, am fost indulgent.”, “75% dintre dvs. nu vor lua examenul din prima.” şi aş putea să o ţin aşa încă vreo 5-6 rânduri, dar cred că v-aţi făcut deja o idee.

Cu toate astea, nu e deloc rău să fii student. Dacă reuşiţi să supravieţuiţi în primul an, atunci o veţi duce bine şi în continuare, chiar dacă veţi avea tendinţa de a spune adesea “Ce mi-a trebuit mie facultate?!”.

Distribuie:

9 Comentarii

 • Reply 8.September.2011

  Andra

  Uite de-aia vreau sa plec eu dincolo… (Da, DINCOLO.) Pentru ca n-am sa ma intreb “Ce mi-a trebuit mie facultate?!”.

  • Reply 9.September.2011

   Mr.Yulius

   nu te mai plange si pleaca odata! n-avem nevoie de oameni ca tine aici.e nevoie acum de oameni care pot ridica romania. oameni care au initiative (vezi let’s do it romania!)

   m-am saturat sa aud in stanga si in dreapta oameni care se lauda ca ei pleaca.oameni tineri! dar plecati domnilor odata!

   • Reply 9.September.2011

    R

    Nu inteleg care e problema ta? Si eu am sa plec pentru ca aici nu mai exista nimic de facut, iar daca tu chiar crezi ca Romania se va ridica te inseli amarnic. Nu observi ca ne ducem din ce in ce mai mult in jos? Chiar ai impresia ca o sa fie in top peste cativa ani? Nu! Poate isi va reveni si va deveni o tara cel mult ACCEPTABILA d.p.d.v al traiului insa peste cel putin 20-30 ani, cand deja esti trecut de jumatatea vietii.
    Ramai aici si du-te la o “fabrica de facut diplome”, nu e problema mea, insa ti-ar fi de 1 miliard de ori mai bine daca ai munci in afara, chiar si fara facultate, pe un salariu mizerabil. Dar macar o sa simti ca TRAIESTI intr-o SOCIETATE adevarata !

    • 12.September.2011

     Andreea

     Sincer, se vede ca n-ai stat niciodata in strainatate mai mult decat in vacanta. Ca imigrant cu o slujba mizera, sluga si bataia de joc a tuturor numai ca-ntr-o societate ‘adevarata’ nu te simti. Nu ca nu e absolut stupid sa incurajezi tineri cu potential sa plece in strainatate doar pentru ca ti-e ciuda pe ei pentru ca pot si vreau sa faca cat mai multe si simt ca oamenii ca tine ii tin inapoi in tara asta.

     Cat despre invatat in facultate, depinde. Eu intotdeauna am invatat pe tot parcursul anului si majoritatea prietenilor mei fac la fel. Daca vrei se poate si sa inveti pentru cursuri si sa iesi cu prietenii de cateva ori pe saptamana. Banuiesc ca majoritatea studentilor nu vor.

  • Reply 9.September.2011

   Ariel Constantinof

   Hehe, d-aia alţii nici nu se duc la facultate.

  • Reply 16.July.2012

   andrada

   ce tot aiurezi facultatea a fost buna pentru mine

 • Reply 12.September.2011

  Coryna

  Daca tot ai o impresie asa proasta despre facultatile din Romania…atunci nu te duce:) simplu….ramai doar cu 12 clase sa vedem ce ai rezolva;) sincer yo zic k te ia dracu’ daca NU iei bacu’ ;)

 • Reply 13.September.2011

  Andra

  Ce mi s-a pus toata lumea in cap… Daca ati fi mai informati in legatura cu sistemul educational universitar din afara, ati intelege poate mai bine. Apoi, va intreb eu (dand trimitere la comentariul lui R.), in cat timp credeti ca Romania se va (mai) ridica? In plus, am eu garantia ca merita sa lupt pentru tara asta, ca ai mei copii vor avea un trai mai bun? Atata spun. In rest, cum bine zice Aretha Franklin in melodia ei: “R.E.S.P.E.C.T.”

  A! Mr. Yulius, am sa plec, nu te preocupa. Cum am terminat cu examenele de BAC, am plecat. (A, da! “Vaaai, BAC-ul! Aoleooo!”) ;)

 • Reply 17.September.2011

  Bogdan

  Andra are dreptate ! Daca nu credeti….stati aici cu facultatea voastra si pupati-i in fund pe cei din guvern ! GUVERNUL ITI PROMITE CA TE AJUTA DAR INTAI VREA SA TE F*T* !! V-am pupat ! Fuck you ROMANIAAAAA !!!!!!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.