Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

În urmă cu puţin timp m-am întors dintr-o călătorie pe meleagurile Greciei. Mai bine de o săptămână am fost în căutarea autenticului grecesc, reuşind pe parcursul timpului să fur câte puţin din tradiţiile elene.

Zona continentală şi destinaţiile pentru turişti

Am vizitat Riviera Olimpică, acolo unde am văzut cele mai importante destinaţii turistice pentru români. Dacă în Paralia Katerini lumea vine să se distreze şi să se bucure de plajele cu nisip fin, în Leptokaria sigur vor ajunge acei turişti care vor linişte şi să savureze câte un frappe la umbra teraselor.

Meteora este o altă zonă turistică, adesea inclusă în excursiile opţionale, sau în cele dedicate pelerinajelor. În cazul în care ai ajuns cu părinţii (sau în alte conjuncturi) la Meteora, înseamnă că trebuie să îţi găseşti ceva de făcut timp în care turiştii fac turul celor şase mânăstiri care s-au mai păstrat în zonă.

Ai posibilitatea de a vizita şi tu lăcaşele de cult, sau te poţi bucura pur şi simplu de priveliştea oferită de loc. Avantajul ar fi că dacă alegi cea de-a doua variantă, este posibil să nu dai nas în nas cu sutele de turişti aflaţi la Meteora pentru a vizita în fugă clădirile săpate în piatră şi te poţi relaxa în adevăratul sens al cuvântului.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Tot în zona Meteora vei găsi şi magazine dedicate icoanelor şi altor obiecte religioase. În general, aceste business-uri sunt unele de familie, în care fiecare membru îşi găseşte un rost. De altfel, grecii sunt obişnuiţi să păstreze cam orice fel de afacere în cadrul familiei. Asta am descoperit şi la magazinul Zindros’ House of Byzantine Icons, un spaţiu foarte mare dedicat icoanelor de toate felurile, care poartă numele familiei ce administrează afacerea.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Lăsând deoparte faptul că grecii sunt foarte religioşi şi că multe destinaţii turistice sunt văzute ca simple locuri de pelerinaj, putem vorbi şi de locuri pe care Grecia le ascunde şi care sunt numai bune pentru a cunoaşte adevărata faţă a elenilor. Dacă ajungi într-un oraş mic este foarte plăcut să te plimbi pe străzi, să priveşti oamenii şi să încerci să le înţelegi puţin stilul de viaţă.

Vei vedea, cel mai probabil, că între ora 13 şi ora 17 străzile sunt adesea goale. Te vei întreba, poate, „Unde sunt toţi oamenii?”. Ei bine, răspunsul este unul relativ simplu „Îşi fac siesta.”. Dar de ce în fiecare zi oraşul încremeneşte parcă în timp? Se spune că în acea perioadă atmosfera nu este una prielnică pentru relaţionat. Afară este foarte cald, iar majoritatea grecilor preferă să se retragă la răcoare pentru a reîncepe activitatea abia la lăsarea serii. Pentru noi este ciudat şi este destul de greu de conceput ca în miezul zilei să mergem să ne relaxăm, dar pentru ei este ca un fel de lege nescrisă.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Insula Corfu. Zonă turistică, dar şi centrul artistic şi universitar

După ce am gustat puţin din stilul de viaţă continental, am decis să văd cum trăiesc oamenii pe o insulă. Destinaţia a fost Corfu, acolo unde am străbătut mai multe drumuri şi am vizitat mai multe destinaţii. Până în Corfu am mers cu feribotul şi am avut de parcurs un drum de aproximativ două ore – de la Igoumenitsa până în Corfu Town, zis şi Kerkira.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Deplasarea cu feribotul este una care necesită răbdare şi autocontrol (în cazul în care ai rău de mare). Dacă ai o companie plăcută, timpul trece mult mai repede decât te aştepţi şi ai şansa de a te bucura din plin de experienţa traversării.

 

Credit foto: T.o Photography

Credit foto: T.o Photography

 

În Corfu nu am vizitat prea multe, tocmai de aceea rămâne pe lista deschisă a următoarelor destinaţii turistice. Printre nenumăratele drumuri du-te-vino, am văzut ce înseamnă o plajă cu apă limpede şi cu multe pietre, am simţit atmosfera dinainte de sezon şi agitaţia localnicilor care îşi doresc să pregătească staţiunile pentru viitorii lor turişti.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

M-am bucurat, printre altele, de o oază de linişte în Paleokastritsa şi de un frappe preparat ca la mama lui.

 

Credit foto: Alex Damian

Credit foto: Alex Damian

 

Exceptând regiunile destinate în proporţie foarte mare turiştilor, în Corfu întâlnim şi zone care atrag oameni din lumea artistică, dar şi studenţi. Corfu Town, sau Kerkira, este un cunoscut centru universitar. Ionian Academy este academia fondată în 1824, care a devenit cunoscută pentru studiile în medicină. În 1984 a fost deschisă şi Ionian University care a ajuns astăzi să susţină unele dintre cele mai apreciate cursuri de limbi străine.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Locuitorii din Corfu sunt mari iubitori de frumos, iar acest lucru se poate revedea şi în cazul arhitecturii. Planul urbanistic este unul bine pus la punct, iar oamenii respectă întru totul acest lucru. Centrul Vechi din Corfu Town este protejat de UNESCO, care se asigură că faţadele clădirilor păstreză nota originală şi intervine atunci când este cazul. Iată că şi McDonald’s a fost nevoit să se supună, fapt pentru care a renunţat la însemnele tradiţionale şi a optat pentru un design mai subtil, care să nu deranjeze aspectul general al faţadelor clădirilor.

Ioannina, un oraş cu o istorie bogată

În cazul în care ai aflat că îţi vei petrece vacanţă în Grecia, e bine să ştii că există şi locuri care merită văzute. Spre exemplu, undeva prin nord-vestul Greciei continentale, există un loc numit Ioannina. Este un oraş aflat pe partea de vest a lacului Pamvotis, care datează încă din Antichitate şi care are o istorie bogată. Nu este considerată o destinaţie turistică pentru străini, dar eu una cred că poate fi inclus într-un traseu prin partea de nord-vest a Greciei.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Insula Evia şi prima baie în mare

În drumurile noastre am făcut o oprire şi la Insula Evia, acolo unde am văzut iar o staţiune aflată în plin proces de pregătire pentru valul de turişti care urmează să apară odată cu încălzirea vremii. Staţiunea vizitată părea una destul de linişită şi înţeleg că ar fi numai bună pentru vacanţe petrecute în familie.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Deşi vremea era destul de plăcută, iar eu ştiam că în Grecia sunt aproximativ 300 de zile cu soare şi vreme frumoasă, vântul nu era de aceeaşi părere, iar temperatura mării nu ţinea tocmai cu mine. Cu toate astea nu am putut rata momentul de a testa o plajă din Evia în adevăratul sens al cuvântului şi m-am aventurat în apele limpezi şi foarte reci ale Mării Egee. Plaja din Pefki a fost numai bună pentru o baie super rapidă în mare. Am simţit că îmi amorţesc şi mâinile şi picioarele în timp ce înotam spre larg, dar experienţa a meritat 100%.

 

Credit foto: Ariel Constantinof

Credit foto: Ariel Constantinof

 

Căpitanul Kostas şi Croaziera spre Skiathos

Ultima destinaţie, şi cea care mi-a plăcut cel mai mult, a fost Skiathosul. Până acolo am mers cu Elisabet Cruises, tot o afacere de familie care îşi propune să ducă turiştii în croaziere până la Skiathos, având grijă ca pe întreg parcursul călătoriei să se simtă cât mai bine.

Business-ul este deţinut de Căpitanul Kostas şi familia sa, iar el este şi sufletul petrecerilor. În ziua în care am mers spre Skiathos, am văzut că la bordul vasului era şi un grup de liceeni aflaţi în excursie (cu şcoala, bănuiesc). Căpitanul i-a luat pe toţi la dans, alături de membrii echipajului (băieţii lui Kostas), şi le-a arătat câţiva paşi tradiţionali, dar şi o serie de mişcări funky. Atmosfera s-a încins, iar pentru cei trecuţi de 18 ani a promis shot-uri de Metaxa. Regula era clară “Nema dance, nema Metaxa”, iar asta a antrenat pe toată lumea pe ringul de dans.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Prima oprire făcută în timpul croazierei a fost chiar în capitala insulei, care poartă acelaşi nume. Acolo am întâlnit un peisaj ca în filme: căsuţe albe, străzi super înguste şi pisici peste tot. La ora la care am ajuns în Skiathos, grecii îşi făceau siesta. Dar asta m-a ajutat să explorez staţiunea şi să mă pierd pe drumurile strâmte. Peisajul era atât de frumos, iar odată ce urcai pe străzile în pantă, aveai toate şansele să ajungi la biserica din deal, acolo de unde pornesc toate drumurile spre port. Iar panorama văzută din dreptul bisericii nu poate fi uitată prea curând.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Zona turistică, însă, era pregătită pentru a-i întâmpina pe cei care au debarcat din Elisabet. După ce am explorat cartierele localnicilor, am mâncat un gyros la un grec tare simpatic. Am rămas impresionată de faptul că mulţi oameni de-ai locului ştiu câteva cuvinte în limba română, iar uneori chiar meniurile sunt prezentate şi în limba noastră. Acesta ar putea fi un semn că avem mulţi conaţionali călători pe meleaguri greceşti.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Pe drumul spre întoarcere pe continent am mai făcut două opriri la câte o staţiune. Deşi plajele aveau cel mai fin nisip văzut vreodată şi palmierii erau la loc de cinste, cel mai mult m-au impresionat cele câteva bărci care adăposteau pescarii locului. Unele ambarcaţiuni nu numai că erau proiectate pentru pescuit, dar le şi serveau pescarilor drept locuinţă, lucru care m-a fascinat de-a dreptul.

Explorând Grecia de la un cap la celălalt. #greekexplorer

Grecia este o destinaţie excelentă pentru a-ţi petrece vacanţa. Dintre toate destinaţiile pe care eu le-am testat mai sus trebuie doar să îţi alegi locul potrivit şi să porneşti la drum. Ideal este să nu te aventurezi spre prea multe locuri de vizitat, altfel toată vacanţa riscă să se transforme într-o cursă contra-cronometru. În rest, nu strică puţină planificare şi să pleci la drum cu ideea că în Grecia trebuie să te comporţi ca grecii – nu uita să fii relaxat şi să te bucuri de timpul frumos petrecut printre eleni.

Mai multe fotografii din #GreekExplorer în Galeria foto.

Click pe fotografie pentru a se mări.

Mai multe imagini din călătorie poţi vedea pe contul de Instagram.

Acest articol a fost scris în infoturul “‪#‎GreekExplorer‬: Corfu, Evia și Grecia Continentală” organizat de TurismMarket.com în parteneriat cu agenția de turism TrampTravel.ro și cu sprijinul Nikonisti.ro, TravelWithaSmile.net, Lamonza şi Art&Craft.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.