Ex Machina (2015)

Ex Machina poate fi descris drept filmul care reușește să surclaseze în mai puțin de două ore majoritatea producțiilor de la Hollywood ce abordează tema inteligenței artificiale. Cu un buget de doar 15 milioane de dolari, trei actori talentați (Oscar Isaac, Domhnall Gleeson și Alicia Vikander) și un scenariu inteligent, Ex Machina are puterea de a-ți prezenta începutul unui viitor sumbru, în care rasa umană nu va mai putea fi deosebită de androizi.

Ex Machina (2015)

Despre Ex Machina

Ex Machina mi-a captat întreaga atenție la sfârșitul anului trecut, odată cu lansarea primului trailer. Intriga prezentată prin câteva frânturi de scenariu a fost suficientă pentru a-l trece pe lista celor mai așteptate filme din 2015. Lansarea în cinematografele din țară s-a lăsat îndelung așteptată, dar într-un final aceasta a avut loc și din 19 iunie 2015 putem viziona Ex Machina la cinema.

Revenind la film, primul lucru care îți atrage atenția este titlul. Acesta provine dintr-o celebră expresie latină “Deus Ex Machina”, ce face referire la piesele de teatru grecești, unde o zeitate ajunge să posede o mașinărie cu scopul de a rezolva un conflict sau o problemă pe care oamenii nu o pot soluționa. Interesant este faptul că prin eliminarea cuvântului “deus” (a elementului divin) din titlu, ne putem da seama că avem de-a face cu un scenariu în care ambițiile omului tind spre puterea zeilor.

Ex Machina (2015)

Ambițiile apărute în film sunt bine ancorate în prezent și prezic un viitor destul de sumbru pentru rasa umană. Omul dorește să creeze și să aibă puterea de a da viață popriilor creații, motiv pentru care dorința de a crea o inteligență artificială asemănătoare omului (ca gândire și asemănare) este din ce în ce mai mare. Poate momentul în care acest lucru se va întâmpla, va fi apogeul existenței noastre și, totodată, începutul sfârșitului nostru. (cel puțin așa cum este prezentat în filmele SF, unde inteligența artificială este integrată în societate)

În Ex Machina, Nathan, fondatorul celei mai mari companii de IT din lume, are o astfel de ambiție. Din acest motiv își petrece majoritatea timpului departe de ochii lumii, izolat la reședința sa din mijlocul munților. Atunci când consideră că proiectul său secret este aproape de final, decide că este timpul pentru un ultim test.

Prin urmare, îl invită pe Caleb, unul dintre angajații săi, să participe la testarea prototipului de robot dotat cu inteligență artificială. Numele androidului este Ava și se prezintă sub înfățișarea unei tinere fete cu o frumusețe greu de descris.

Ex Machina (2015)

Experimentul pe care urmează să-l efectueze Nathan, Caleb și Ava este o variație a testului Turing, creat de matematicianul britanic Alan Turing în 1950. Scopul testului este de a determina dacă mașinăria (AVA) are capacitatea de a se comporta și de a gândi ca o ființă umană. Erorile și sentimentele cu care omul se confruntă zi de zi trebuie să fie și ele prezente în comportamentul AI-ului, motiv pentru care testul Turing este mult mai dificil de trecut decât pare la o primă vedere.

Ex Machina (2015)

Cu o nuanță ușor întunecată Ex Machina duce experimentul până la final, oferind un conglomerat de emoții  pe tot parcursul filmului. Iar acest lucru se datorează și celor trei actori (Oscar Isaac, Domhnall Gleeson și Alicia Vikander), care își pun foarte bine în evidență calitățile actoricești în timpului jocului psihologic la care participă.

Ex Machina este o producție filozofică, dar și poetică în același timp, care lasă la atitudinea spectatorului să aprecieze deznodământul poveștii. Este un film în care arta este perpetuu prezentă, începând cu arhitectura casei în care are loc proiectul secret și continuând cu design-ul corpului lui AVA, inspirat de sculpturile lui Constantin Brâncuși.

Ex Machina poate fi urmărit în cinematografele din România începând cu 19 iunie 2015. Noi le mulțumim celor de la Ro Image pentru această oportunitate și vă așteptăm cu propriile impresii după ce mergeți să vedeți filmul.

Vizionare plăcută!

Părerea autorului

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

1 Comentariu

  • Reply 25.June.2015

    Teodort

    Am vazut filmul ieri iar impresia generala este una destul de buna. Fata de trailer, acolo unde m-a surprins doar povestea, filmul are realizari excelente din punct de vedere grafic. Mergeti ca sa-l vedeti, merita biletul :)

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră