Escape Room, o nouă formă de distracţie

De curând, am trăit una dintre cele mai antrenante experienţe de până acum. Mai exact, am încercat pentru prima oară conceptul de Escape Room, la invitaţia celor de la Real Escape Room.

Alături de un grup divers de bloggeri, m-am prezentat la locaţie cu o temere de necunoscut şi de ceea ce avea să urmeze. M-am lăsat pradă misterului şi am decis să nu mă documentez înainte despre ceea ce înseamnă Escape Room, iar rezultatul a fost cu atât mai profund.

Escape Room, o nouă formă de distracţie

“Escape Room” reprezintă un joc interactiv, bazat pe intuiţie şi perspicacitate, ce poate fi jucat în echipe de la 2 până la 5 membri, ce sunt închişi într-o cameră timp de 60 minute, perioadă în care trebuie să găsească indicii şi să le rezolve pentru a reuşi să evadeze.

La Real Escape Room puteţi alege dintre cele patru camere puse la dispoziţie: Prison Break (grad de dificultate 4/5), Slaughter House (grad de dificultate 4/5), Room 13 (grad de dificultate 5/5, inspirat din romanele lui Stephen King) şi Autopsy (grad de dificultate 5/5).

Escape Room, o nouă formă de distracţie

Decizia mea de a participa la această activitate a fost pe cât de spontană, pe atât de palpitantă. Deşi nu cunoşteam pe nimeni dintre cei prezenţi, m-am acomodat destul de uşor, cu toţii fiind acolo cu acelaşi scop – de a ne distra. Pe parcursul prezentării conceptului de Escape Room de către organizatori, dorinţa de a începe creştea tot mai mult, oscilând între gânduri precum Oare ce cameră să aleg pentru început şi Oare vom reuşi să evadăm în timpul necesar?. Cert era că nu mai aveam răbdare, inima îmi bătea tare de emoţie, iar temerea faţă de camera întunecoasă cu indicii se amesteca cu adrenalina.

Pentru o primă încercare am ales Slaughter House, dat fiind că această cameră fost creată sub tematica seriei de filme Saw, motiv în plus de adăugat la starea mea de entuziasm pe care o simţeam cu câteva momente înainte. Povestea din spatele camerei descrie ascunzătoarea unui criminal în serie care răpeşte victimele şi le aduce aici, oferindu-le şansa de a evada dacă reuşesc în 60 de minute să urmeze instrucţiunile împrăştiate prin cameră. Camera a fost un factor important pentru trăirile mele, prin elemente de decor precum sângele de pe pereţi, lumina difuză şi ţipetele din fundal.

Alături de colegele de echipă ne-am pus pe căutat indicii imediat ce numărătoarea inversă a început. Adrenalina era la cote maxime, reuşind să intru în pielea personajului poate mai mult decât ar fi trebuit, tresărind la fiecare sunet. M-am simţit exact ca în film – o victimă care, împreună cu ceilalţi, trebuia să se lupte pentru a evada din “capcană” şi să îşi salveze viaţa. Având în vedere gradul de dificultate, nu ne-a fost uşor să descifrăm anumite indicii, însă aveam oricând posibilitatea să apelăm organizatorii pentru informaţii, printr-un telefon special oferit de ei. Am rezolvat puzzle-uri care mai de care mai isteţ create, în timp de genunchii îmi tremurau de emoţie şi de decorul demn de “slaughter house”. Deşi eram la ultimul indiciu, timpul nu a fost în avantajul nostru aşa că am murit, însă ne-am distrat de minune şi am decis să mai încerc o rundă.

Prison Break a fost a doua “escape room” pe care am încercat-o cu o echipă complet diferită. Povestea acesteia este în felul următor: fiind acuzat criminal în serie, eşti încuiat într-o închisoare de maximă securitate, din care încerci să evadezi înainte de a ispăşi sentinţa maximă.

Experienţa a fost la fel de unică precum prima, date fiind tematica, dar şi decorul în concordanţă cu titlul. Ceea ce m-a surprins faţă de camera anterioară a fost modalitatea de a păstra totul cât mai secret, fiind permisă intrarea în încăpere cu ochii acoperiţi şi legaţi cu cătuşe. Astfel, încă dinainte de a păşi în camera întunecoasă, m-am simţit ca un deţinut. Iar odată aflată în celulă, am întors camera pe dos, precum deţinuţii din emisiunile despre evadări extraordinare, pentru a găsi o cale de a păcăli paznicii. Indiciile au fost care mai de care mai sofisticate, ce trebuiau gândite cu foarte mare grijă şi ce necesitau multă atenţie la detalii. La un moment dat, fiecare dintre noi începea să inventeze indicii care nu erau, fiind copleşiţi de creativitatea cu care au fost create cele descoperite.

În cele din urmă, am pus cap la cap indiciile, ne-am jucat cu recuzita şi am reuşit să evadăm din puşcărie în ultimele minute. Puşcăriaşi mândri de succes, ne-am pus cătuşele la loc şi pentru şedinţa foto de după.

Escape Room, o nouă formă de distracţie

Dacă aş compara acest mijloc de distracţie cu altele, precum bowling, billiard sau mersul la film, cu siguranţă “escape room” ar ieşi învingător. Cu adrenalina la cote maxime, alături de prieteni puteţi să vă descoperiţi abilităţile sau să le puneţi la încercare, distracţia fiind garantată de la început.

Cu siguranţă, decorul, calitatea indiciilor şi tematica în sine a camerei sunt elemente importante ce contribuie la întreaga experienţă “escape room”. Mai mult, sprijinul pe care îl aveţi din partea organizatorilor este important, astfel încât să puteţi folosi fiecare minut în avantajul vostru. La Real Escape Room, am avut parte de gazde deosebite care ne-au povestit cu plăcere despre acest concept şi s-au bucurat alături de noi de reuşita noastră.

Escape Room, o nouă formă de distracţie

Mi-am promis că mă voi întoarce curând aici fiindcă mi-au mai rămas două camere pline de mister din care vreau să evadez, deşi miza este mai mare, fiind dată de gradul ridicat de dificultate.

Vă recomand cu cea mai mare încredere să încercaţi “escape room” şi vă garantez că veţi dori să încercaţi mai multe camere. Pe cei de la Real Escape Room îi găsiţi pe Strada Ionel Perlea 19, Bucureşti, pe lângă Cişmigiu şi la www.realescaperoom.ro. Pe mine s-ar putea să mă mai vedeţi pe acolo.

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.