Dragostea sub toate formele ei

Am ştiut vreodată să definim noţiunea de “a iubi”? Am ştiut să valorificăm şi să nu ezităm niciodată să dăm curs sentimentelor noastre? Cunoaştem noi formele sub care dragostea ne poate apărea în cale?

Eu sunt sigură că dacă iubirea ar avea o definiţie n-ar mai exista, iar pentru că noi prin formele noastre de afecţiune ne-o exprimăm diferit fiecare, asta o reinventează mereu şi ne permite nouă să avem în permanenţă capacitatea de “a iubi”. Şi cred că adevărată iubire e atunci când simţi că “totul se schimbă, toate devin însemnate: dintr-un nimic se naşte un colos” – Tudor Arghezi.

Mereu am considerat că a iubi este legea vieţii, motivul pentru care noi am fost creaţi, să răspândim iubirea în această lume, să ne-o dăruim unul altuia indiferent de diferenţele dintre noi.

Când iubirea este prezentă în fiinţa noastră şi în acţiunile noastre, atunci toate vor fi cu adevărat reuşite.

A iubi, în opinia mea, este să trăieşti alături de celălalt. De fapt să nu mai fi tu jumătatea de până acum şi împreună cu persoana iubită să formezi un întreg. Că şi cum ai trăi viaţa celuilalt. A iubi constă în a te dărui cu toată fiinţa ta celuilalt fără a aştepta nimic în schimb,iar iubirea aceasta te va înaltă, te va coborî şi te va determina să te debarasezi de tot ce este murdar în această viaţă.

Cunosc persoane ce preferă să iubească în tăcere de teamă ca iubirea lor să nu fie imposibilă şi neîmpărtăşită. Nu spun că e greşit. E o decizie. În momentul de faţă este şi decizia mea. Am învăţat că iubirea nu implică neapărat gesturi, că ea poate să constea doar într-o privire, o privire ce poate sugera mai multe decât nişte simple gesturi.

Multe persoane afirmă “Niciodată nu mi-a fost împărtăşită dragostea şi am iubit cu toată fiinţa mea”. Şi totuşi dacă ai iubit ce mai contează dacă a fost sau nu împărtăşită? Important e că ai făcut-o! Că ai vrut să o faci şi că ai simţit nevoia.

“Dacă dragostea ta nu are speranţa să fie împărtăşită, trebuie s-o păstrezi în tăcere. Ea poate să mocnească în tine, dacă e linişte. Căci ea crează o direcţie în lume, şi orice direcţie care-ţi permite să te apropii, să te îndepărtezi, să intri, să ieşi, să găseşti, să pierzi, te înalță. Căci tu eşti cel ce trebuie să trăiască. Dar nu există viaţă dacă nici un zeu n-a creat pentru ţine linii de forţă” de Antoine de Saint Exupery – Citadela (fragment)

Cred că acest citat este printre puţinele ce ajung la suflet. A iubi înseamnă a nu aştepta nimic în schimb. De ce să suferi pentru că nu ţi-a fost împărtăşită iubirea? Oare iubirea adevărată nu este cea care nu aşteptă niciodată nimic în schimb? Simplul fapt că se manifestă şi că există ar trebui să fie suficient.

Atunci când nu mai vorbeşti la singular, atunci cand există conceptul de “noi”, înseamnă că te-ai dăruit complet şi că nu eşti tu, individual şi sunteţi voi, împreună.

Am început să aruncăm cuvinte măreţe în jurul nostru fără a le înţelege de fapt conotaţia şi fără a ne gândi ce ar putea crea.

Mila, atracţia sexuală, respectul, protecţia nu exprimă iubire.

Când vom putea oare reuşi să iubim cu adevărat? Să rostim “te iubesc” sincer şi curat? Nu din obligaţie sau pentru că dorim să impresionăm sau să exprimăm neadevăruri.

Ar fi timpul să învățăm să iubim cu adevărat, fără a mai cere ceva în schimb. Să ne bucurăm de fiecare gest minor şi de fiecare privire. Această iubire pură nu se mai găseşte în ziua de astăzi. Însă probabil că dacă cineva se mai gândeşte la ea şi mai vorbeşte despre ea şi îşi doreşte să şi-o manifeste consider că mai exista o minimă licărire de speranţa și că poate în viitor ea va renaşte, se va reinventa.

Un singur sfat am. Pentru a-i iubi pe ceilalţi e necasar să te iubeşti întâi pe tine. Nu vă ascundeţi. Afirmaţi-vă iubirea! Strigaţi-o! Foarte mulţi oameni se urăsc unii pe ceilalţi, se urăsc pe ei însăşi, de cele mai multe ori însă fără un motiv concret, ceea ce e păcat. Să iroseşti atât de multă energie negativă şi să-ţi dezvolţi în interiorul tău un foc cu flaclie neagră, nu aduce niciun beneficu nimănui. Iubirea şi sentimentele pure sunt undeva în adâncul sufletului nostru doar că până acum nu am dorit să le lăsăm să se dezvolte, să ia naştere, să fie recunoscute şi descoperite de noi.

Pentru a descoperi adevărata iubire întotdeauna trebuie să te arunci cu capul înainte. Nu ştii niciodată dacă nu cumva cineva va fi acolo pentru tine să te ia în braţe şi să-ţi amortizeze căderea. Fără să par sau să fac reclamă cuiva vă spun: “Iubiţi- mult!”. Și nu în ultimul rând nu contează maniera în care iubiți important e să o faceți!

Îmi permit să vă fac şi o recomandare de film: ”Two Lovers”, cred că romanticilor o să le facă plăcere să-l vizioneze.

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

2 Comentarii

 • Reply 19.June.2010

  Muffin

  Tu spui sa ne exprimam iubirea,sa strigam sus si tare “Te iubesc”,dar daca ai fi in situatia mea oare ce ai mai spune.
  Prietenul meu cel mai bun e baiat,mi-e chiar coleg[ma rog,a fost,trec la liceu].A fost si iubitul meu dar ne-am despartit insa eu tin la el…il iubesc…si el tine la mine ca la o sora…nu stiu ce fel de iubire simt pentru el…dar cateodata am impresia ca sunt singura lui prietena careia ii pasa cu adevarat de el,mai mult decat iubitei sale…sunt singura care e tot timpul,neconditionat langa el,orice prostie ar face,cand altii il lasa balta,si fata pe care o iubeste eu sunt mereu acolo,fara sa astept nimic in schimb,il sprijin si il ajut.Am incercat sa ii spun asta la sfarsitul anului scolar,dar mi-era teama sa nu interpreteze gresit,pt ca nici macar eu nu stiu cum sa interpretez sentimentul asta.

  So…tot articolul tau nu se prea aplica in cazul meu.

  • Reply 9.August.2010

   Ellenna

   Stiu cum te simti Muffin .
   Am trecut si eu prin asa ceva ..
   Gandeste.te ..
   Cu iubita o sa se certe la un moment dat.
   Cu tine nu prea are de ce .
   cu timpul o sa ajunga sa tina la tine mult mai mult decat tine acum . :)
   Ar trebui sa te bucuri k si el tine la tine si k esti o persoana importanta pentru el. (chiar daca nu si.a dat seama de acest lucru, cu timpul , o sa isi dea seama k tu contezi mai mult decat altcineva ) .
   Pune.ti ordine in ganduri si in sentimente ,iar apoi spune’i exact ce simti . Daca iti este un prieten la fel de bun pe cat ii esti tu nu va interpreta gresit. Te va pune sa.i explici ceea ce nu intelege. nu va trage el concluzii pripite si totul va iesi bine.
   Eu asa am facut si .. A iesit totul ok . :)

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.