Dracula Untold / Dracula: Povestea nespusă (2014) – Dracula Film Festival

Am văzut proiecţia filmului Dracula Untold în avanpremieră la Dracula Film Festival, acolo unde actorul care îl interpretează pe Vlad a transmis un mesaj către fani. Mi-a plăcut mult să urmăresc înaintea filmului acest video personalizat în care Luke Evans transmitea câteva gânduri de departe, cu regretul că nu ne poate fi alături. Aşa că experienţa unui început de festival de filme fantasy şi horror pot spune că a fost una promiţătoare.

Filmul a reuşit să îmbine într-un mod plăcut scenele de război dintre Dracula şi armata turcă cu scenele de dragoste şi dorinţa de unitate familială a personajului principal.

Dracula Untold / Dracula: Povestea nespusă (2014) - Dracula Film Festival

Sinopsis

Dracula Untold urmăreşte povestea personajului care bântuie imaginarul colectiv şi care are originile în inima Transilvaniei. Vlad Dracul, cunoscut şi sub numele de Vlad Ţepeş, sau Prinţul, face pact cu Diavolul şi ajunge să fie cunoscut drept Dracula.

O poveste care explorează limitele umane, fricile şi nevoile unui personaj, dar şi dorinţa acestuia de a-şi păstra familia unită, de a-şi arăta iubirea faţă de propriul fiu şi de a opune rezistenţă inamicilor invadatori.

Despre Dracula Untold

Încă de la început aflăm că Prinţul Vlad este un personaj de temut. Cunoscut în popor ca fiind un bun luptător, luat de către armata turcă încă de mic copil pentru a fi antrenat, Vlad a devenit o persoană nemiloasă care îi pedepseşte pe oameni şi căruia nu îi e frică de vărsarea de sânge.

Dracula Untold / Dracula: Povestea nespusă (2014) - Dracula Film Festival

Deşi la bazele conturării acestui personaj au stat legende şi fapte istorice cunoscute în popor, în Dracula Untold personajul principal se îndepărtează puţin de poveştile din folclor cu care eram obişnuiţi şi primeşte şi alte calităţi. Pe parcursul celor aproximativ 100 de minute putem observa un personaj întunecat, care, cu ajutorul dragostei faţă de familie, încearcă să îşi găsească echilibrul interior.

Dracula Untold / Dracula: Povestea nespusă (2014) - Dracula Film Festival

Firul narativ urmăreşte transformarea Prinţului Vlad în nemilosul şi răzbunătorul Dracula. Aici se poate observa îndepărtarea scenariului de binecunoscutele momente istorice care nu corespund cu realitate, creând astfel un film de ficţiune care atinge tangenţial veridicitatea faptelor.

Dracula Untold / Dracula: Povestea nespusă (2014) - Dracula Film Festival

După ce Vlad hotărăşte că îşi doreşte răzbunare şi alege calea întunecată, scenele de luptă devin din ce în ce mai interesante.

Chiar dacă înainte de a căpăta puteri supranaturale el era un foarte bun luptător, iar bătăliile erau unele care ar fi putut impresiona, la apariţia puterilor supranaturale, Dracula reuşeşte să înfrăngă singur armate întregi. Aici am putea spune că scenariul este puţin exagerat, deşi vorbim despre un film fantastic în care orice este posibil. Rămâne la latitudinea spectatorului dacă se lasă sensibilizat de sutele de cadavre care rămân în urma Prinţului.

Dracula Untold / Dracula: Povestea nespusă (2014) - Dracula Film Festival

Mi-a plăcut şi rolul pe care îl are fiul Prinţului. În urma dragostei şi sacrificiului parental, acesta are ca scop să ducă povestea nespusă a tatălui mai departe şi să sublinieze sacrificiul pe care acesta l-a făcut pentru el, dar şi pentru popor – pentru locuitorii Transilvaniei.

Dracula Untold / Dracula: Povestea nespusă (2014) - Dracula Film Festival

Cu toate astea, adaptarea faptelor istorice în pelicula Dracula Untold ar putea reprezenta o viziune aparte asupra unui subiect sensibil pentru români, dar nu una cu adevărat satisfăcătoare. Mă aşteptam la o profunzime mai mare a ideilor transmise şi o explorare mai în amănunt a anumitor scene, precum şi o conturare mai bună a personajelor cheie din acest întreg.

Concluzie

Îmbinând povestea de dragoste cu scenele de luptă/război, Dracula Untold poate fi un film apreciat de public. Şi asta pentru că se află la graniţa dintre un fantasy întunecat şi un film romance, care te conduce pe un drum uşor forţat către un final deschis.

Dracula Untold a fost proiectat în avanpremieră în cadrul Dracula Film Festival. Filmul va putea fi văzut în cinematografele din România începând cu data de 3 octombrie, datorită celor de la Ro Image 2000.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

3 Comentarii

 • Reply 5.October.2014

  Silen Deos

  Nu am vazut filmul, asa ca nu stiu cine a gresit (scenaristul sau autorul acestui articol) : Vlad Dracul a fost tatal lui Tepes, si nu Vlad Tepes insusi.

  Asta ca sa nu mai vorbim de vechea greseala a tuturor filmelor legate de Dracula: cand a domnit Vlad Tepes in Transilvania?!! :))))))

  • Reply 6.October.2014

   Corina Niţescu

   Scenaristul nu a respectat faptele istorice pentru realizarea acestui film. Tocmai de aceea nu cred că îţi pot răspunde la întrebare.

   E posibil să fi înţeles şi eu greşit, e posibil ca astfel să fie prezentate lucrurile în film. Aşa că, dacă vei vedea filmul, te rog să îmi spui dacă există această confuzie din partea mea.

 • Reply 4.November.2014

  Adina

  filmul e ok…i as da nota 8. Pacat ca nu facem si noi(romanii) filme pe temele astea…care ne reprezinta:| se merge pe acelasi principiu…”las ca vin strainii si fac”

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.