Două secţiuni noi la NexT Film Festival

Două secțiuni debutează anul acesta în cadrul NexT Film Festival – Festivalul Internaţional de Film NexT (15-19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO) – Avantgarde și Behind the Scenes, în timp ce Arthouse Shorts revine după succesul de anul trecut.

11034244_10153053225152295_3595098224289917266_n

În Avantgarde, cinefilii vor regăsi experiment pur, cinema care lucrează cu mințile spectatorilor direct prin mijloace plastice ca să îi uluiască, să îi intrige, să îi amuze și să le ascută simțul vizual. Experimentele sunt variate: Sun Song se joacă ingenios cu lumina soarelui, Panchromes cu pixeli colorați, Cut Within reciclează found footage, iar Doing My Rounds, Checking Some Rounds transformă o siluetă feminină într-un pattern plastic delicat şi graţios.

Artă (r. Adrian Sitaru)

Programul Behind the Scenes va face deliciul spectatorilor curioşi să afle ce se întâmplă în spatele filmelor. Secțiunea conține scurtmetraje despre diverse meserii legate de cinema – regizor, scenarist, actor, proiecționist ș.a. – și care, ca gen, variază de la comedie absurdă la desktop documentary. O astfel de privire în culise este Artă, în regia lui Adrian Sitaru, născut în timpul dezvoltării unui scenariu de lungmetraj despre o minoră traficată sexual. Scurtmetrajul a fost proiectat la Veneția și premiat în numeroase festivaluri. Un alt titlu românesc este experimentul Fata care mănâncă pizza, de Ion Indolean, Bogdan Coste și Adrian Cârlugea.

Manifesto dos danados

Manifesto dos danados

Siempre tarde, o comedioară cu un scenarist ghinionist, Ghili y la nada: Charlas Sobre Identitad, un film eliptic şi absurd despre găsirea sensului artistic, şi un episod din ucenicia de proiecţionist stau alături de Manifesto dos danados, un film torid despre un cuplu creativ, și Transformers: The Premake, unic de felul său, care arată cum mediul online nu e aşa democratic şi în serviciul oamenilor-ca-noi cum ne amăgim.

Transformers: The Premake

Una dintre cele mai apreciate secțiuni anul trecut, Arthouse Shorts a fost creată special pentru regizorii consacrați: numele lor sunt prea sonore ca să mai apară pe lista concurenților din competiție, dar filmele lor scurte sunt prea bune ca să lipsească. Anul acesta, David Cronenberg vine cu The Nest, un film cutremurător despre obsesia unei femei care vrea să-și îndepărteze chirurgical sânul stâng, cineasta franceză Claire Denis pune sub lupă un cuplu în Voila l’enchaînement, Albert Serra, câștigătorul Leopardului de Aur cu Història de la meva mort (2013) îi aduce un omagiu lui Rainer Maria Fassbender în Cuba Libre, iar Joao Pedro Rodrigues și Joao Rui Guerra da Mata surprind în imagini de neuitat dezintegrarea unei comunități din Macao, în IEC Long, recent proiectat la Berlin.

Secțiunile complete vor fi disponibile în curând pe www.nextfilmfestival.ro.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

1 Comentariu

  • Reply 20.March.2015

    Alex

    Festivalurile de film sunt distractii foarte placute. Cand am sansa sa merg, mereu sunt acolo cu prietena.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.