Documentarul Reţeaua (2015)

Reţeaua este un film documentar realizat după o investigaţie jurnalistică a lui Vlad Mixich. Filmul urmăreşte povestea unei reţele de distribuţie de medicamente esenţiale pentru tratamentul cancerului. Deoarece în România se manifestă o lipsă acută a acestor medicamente, iar mii de pacienţi sunt afectaţi de acest lucru, o reţea de anonimi a făcut posibilă aducerea în ţară a unui număr semnificativ de citostatice.

Teoretic, statul român le garantează cetăţenilor lui dreptul la viaţă şi la aceste medicamente. Cu toate acestea, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra şanselor lor de supravieţuire.

Timp de cinci ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor şi simpli turişti au cumpărat şi au adus în România medicamentele necesare pacienţilor aflaţi în impas şi medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. La ora actuală reţeaua numără peste 250 de oameni şi preţul medicamentelor tranzacţionate anual se ridică la aproximativ 60.000 euro.

Modul de funcţionare a Reţelei Citostaticelor a fost surprins de Claudiu Mitcu, cel care a realizat documentarul Reţeaua. Filmul urmăreşte povestea câtorva personaje care ajută la procurarea medicamentelor şi transportarea lor în interiorul ţării. Drumul medicamentelor de la farmaciile din Austria şi Ungaria a fost refăcut cu ajutorul camerelor de filmat şi a arătat din mai multe perspective care sunt implicaţiile diferiţilor oameni în acest proces.

La Reţeaua s-a lucrat timp de trei ani. Filmările au început undeva prin 2012, iar câteva proiecţii au avut loc în 2015, la TIFF, şi în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European. Până în prezent se spune că s-a rezolvat o parte din problemă, iar statul ar pune la dispoziţia bolnavilor medicamentele necesare. În realitate, Reţeaua (medicamente-lipsa.ro) este încă activă şi ajută la transportul semi-legal al medicamentelor.

Documentarul este unul care nu are cum să nu te afecteze emoţional. Te pune pe gânduri, te scoate din zona de confort şi te ajută să te gândeşti de două ori atunci când te plângi de nimicuri. La momentul rulării genericului final nu va trebui să te miri de ce ochii îţi sunt roşii, iar inima cât un purice. Ai dat nas în nas cu realitatea crudă.

Mai jos o mostră din ceea ce înseamnă Reţeaua.

Filmul va putea fi urmărit pe HBO începând cu 24 septembrie, sau poate fi vizionat în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea (18 septembrie, ora 22:30).

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.