Documentare, dezbateri şi drepturile omului la Festivalul One World

Am mers ieri la una dintre proiecţiile Festivalului One World. Mă aşteptam să urmăresc o serie de filme documentare plictisitoare, pe care să nu le înţeleg, sau pe care să nu am răbdare să le văd pâna la sfârşit.

Ajunsă în sala de cinema de la Corso am fost uimită de atmosfera calmă şi de atenţia cu care cei prezenţi urmăreau filmul de scurtmetraj Do You Really Love Me?. Da, se pare că ajunsesem iar mai târziu, dar am putut să intru în sală şi m-am aşezat comod în scaun pentru că ştiam că urma un film destul de greu de digerat ce avea o durată de o oră.

77 Steps

77 Steps

Aşa am ajuns să urmăresc un film despre o tipă arăboaică, Ibtisam, ce trăieşte în Tel Aviv, Israel, şi care se îndrăgosteşte de un evreu canadian mutat în ţara de origine. 77 de trepte urmăreşte povestea de dragoste a doi oameni ce locuiesc în acelaşi oraş, dar care au moduri diferite de a gândi şi motive diferite pentru care s-au mutat în unul dintre cele mai mari oraşe israeliene.

Am rămas impresionată de modul simplu de realizare al filmului, de felul în care au fost prezentate nişte adevăruri şi de sinceritatea personajelor.

Pentru 56 de minute am urmărit frământările sufleteşti ale fetei, micile certuri dintre cei doi îndrăgostiţi, dar şi modurile în care a fost discriminată arăboiaca ce trăieşte printre israelieni.

Într-o oarecare măsură am încercat să îl înţeleg pe fiecare în parte. Atât pe Jonathan care venise în Israel pentru a se reconecta cu originile sale evreieşti, cât şi cu Ibtisam care îşi testa constat limitele identităţii ei.

Eu una sunt fericită că am putut fi prezentă la proiecţia aceasta şi consider că orice om poate trage nişte învăţăminte dacă merge să vizioneze acest documentar.

Iar tu, chiar dacă nu ai ştiut de festival şi nu ai apucat să vezi acest calup de filme, mai ai şansa de a urmari 77 de trepte pe 17 Martie, la ora 22:00, la Cinema Union.

Pe lângă proiecţia în sine, la finele fiecărui calup de filme se organizează discuţii libere. Un reprezentat al festivalului prezintă câteva comentarii la adresa filmelor urmărite şi apoi deshide un subiect de dezbatere.

De ce este important să luăm în seamă problemele aduse în faţa de One World?
Eu una consider că am depăşit perioada în care oamenii trebuie trataţi altfel pentru că sunt diferiţi. Chiar şi în zilele noastre copii şi bătrâni sunt discriminaţi şi sunt luaţi drept victime sigure ale nedreptăţilor. Iar pentru ca acest lucru să fie oprit, trebuie să luăm la cunoştinţă faptele şi găsim soluţii reale.

Pentru a conştientiza problemele actuele ale societăţii, vino şi tu la Festivalul One World. Alege din program filmele ale căror subiecte te interesează, vino să le vizionezi şi apoi participă şi tu activ la dezbaterile propuse.

Cu cât acumulezi mai multe cunoştinţe despre aceste subiecte, cu atât mai mult vei putea aduce o schimbare în mentalitatea societăţii în care trăieşti.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.