District 9

Prin coincidenţă am descoperit că atât eu şi Ronnie lucram simultan la un articol despre acest film. Aşa că de dragul convenienţei am decis să împărţim acest articol în două părţi pentru opinia fiecăruia.

Opinia lui Cristi

d9

District 9
Regizor: Neill Blokamp
Producător: Peter Jackson, Carolyne Cunningham, Philippa Boyens
Scenariu: Neill Blokamp, Terri Tatchell
Distribuţie: Sharlto Copley, Jason Cope, Robert Hobbs, Eugene Khumbaniywa, David James, William Allen Young, Louis Minnaar, Mandla Gaduka, Vanessa Haywood, Kenneth Nkosi
Coloana sonoră: Clinton Shorter
Cinematografie: Trent Opaloch
Editor: Julian Clarke
Distribuit de: TriStar Pictures
Durata: 112 min.
Data lansării: 13 august 2009 (Noua Zeelandă, Australia), 14 august 2009 (SUA, Canada)

Ieri am fost să văd District 9 la cinema cu tatăl meu, şi am decis să fac o cronică imediat ce ajung acasă. Din acest motiv acest articol o să fie mai scurt decât cele care le fac de obicei, nu va include “screenshot”-uri şi pe alocuri va părea dezorganizat. Scuze pentru orice inconvenienţă.

Acţiunea lui District 9 are loc la aproximativ 30 de ani după ce o navă extraterestră masivă s-a oprit deasupra oraşului Johannesburg din Africa de Sud. Extratereştri care se aflau în navă, bolnavi şi lipsiţi de conducător, au fost evacuaţi din navă şi trimişi într-o tabără militarizată numită “District 9” (mare surpriză). În urma unor tensiuni sociale ce au provocat conflicte între sudafricani şi extratereştri (numiţi peiorativ “creveţi”), guvernul decide să evacueze extratereştri într-o altă tabără în afara Johannesburgului, operaţiune care o încredinţează companiei de mercenari MNU, comandată de Wikus van der Merwe (Copley). Situaţia se complică.

District 9 în esenţă mi se pare că este o fuziune între Aliens şi Cloverfield sau The Blair Witch Project. Deşi în mare parte se bazează pe un ton sumbru şi realistic, filmul are două părţi distincte. Prima parte este filmată într-un stil documentar, cinéma vérité – multă cameră “hand-held”, interviuri cu diferiţi “experţi”, secvenţe prezentate în stilul unei emisiuni de ştiri – şi ne introduce atât situaţia curentă şi ce a dus la ea. Partea a doua este un film de acţiune care regizorul Blokamp a recunoscut că este inspirat din filmele de SF/acţiune “hardcore” ale anilor ’80 precum Aliens, cele două filme Terminator, Predator şi RoboCop. Una din punctele forte ale filmului este faptul că trecerea între cele două părţi este foarte subtilă – în loc de o trecere bruscă, de parcă filmul brusc a trecut maneta de la “documentar” la “acţiune”, scenariul lui District 9 evoluează treptat şi în mod logic de la o parte la alta.

Ambele părţi sunt realizate în mod excelent. Partea documentară în particular reuşeşte să dea impresia că filmul de fapt descrie un scenariu adevărat prin faptul că foloseşte tehnicile de rigoare, iar faptul că experţii intervievaţi vin din medii diferite şi au opinii diferite mi s-a părut o nuanţă interesantă. Mulţi au comentat că filmul este practic un scenariu de tip “apartheid cu extratereştri în loc de negri” şi recunosc că şi mie mi-a fost indus acest punct de vedere, dar această interpretare este greşită. Sigur, filmul este inspirat de evacuarea forţată a locuitorilor din Districtul 6 din Cape Town de către guvernul apartheid, tema specifică a apartheidului nu este altfel prezentă. De fapt, subtextul filmului este mai mult despre xenofobie şi rasism în general, manifestate prin cartierele segregate, semnele omniprezente de zone interzise extratereştrilor şi faptul că membrii MNU îi numesc constant “fucking prawns”. Sincer, cred că oamenii au sărit mai repede asupra paralelei “District 9 = apartheid” fiindcă Blokamp este sudafrican. Dacă ar fi fost regizat de un englez sau american, nu cred c-ar fi atras această interpretare prin perspectiva apartheidului.

Scenele de acţiune au un impact visceral, ce sugerează că Blokamp a studiat în detaliu regizia lui James Cameron pentru Aliens şi Terminator 2. El aplică în nivel moderat tehnica mult-abuzată de “shakycam”, scuturând camera de filmat destul pentru a adăuga un simţ al confuziei evenimentelor, dar editarea rapidă a lui Julian Clarke şi inserarea secvenţelor filmate din alte perspective previn confuzia sau ameţeala pentru audienţă.

Dar cred că cel mai mare semn al influenţei lui Cameron asupra filmului o reprezintă subtextul şi personajele. Exact cum Cameron a inserat un mesaj subtil anti-război printre scenele de acţiune din Aliens, Blokamp îi furnizează lui District 9 un subtext de critică socială. Astfel, pe lângă xenofobia/rasismul menţionat anterior, comportamentul MNU în film este o critică evidentă la adresa abuzurilor comise de corporaţii şi companii de mercenari atunci când nu sunt monitorizate de către guvern.

În plus, District 9 are un avantaj peste multe filme SF-acţiune ce-l apropie şi mai mult de nivelul filmelor care l-au influenţat: personaje realiste şi memorabile. Toate personajele din film reacţionează la scenariu în moduri diferite şi realiste, iar regizia solidă, naturalistă furnizează filmului un caracter emoţional comparabil cu cel din Aliens - o să mă limitez la menţionarea scenelor între Wikus şi soţia sa Tania şi scena din sediul MNU ca exemple. Şi acest caracter emoţional ce se dezvoltă pe parcursul filmului combinat cu personaje cu care audienţa simpatizează dă scenelor de acţiune deja destul de intense un caracter mai urgent, mai captivant. În plus, trebuie să recunosc că sunt mai impresionat de treaba excelentă pe care o face Copley în rolul lui Wikus acum că am aflat că este primul lui rol într-un film “feature-length” şi o mare parte din dialogul său a fost improvizat.

Filmul include şi câteva momente de umor care în oarecare măsură aleviază tonul sumbru, precum interviul lui Wikus de la început sau replica “doggystyle with a demon? You’re one brave white man…”.

Şi în final, efectele speciale realizate de patru-cinci studiouri (Weta Workshop, Weta Digital Image Engine, The Embassy Visual Effects, Zoic Studios) sunt excelente, iar coloana sonoră a lui Clinton Shorter este foarte bună.

Nu am pregătit o concluzie memorabilă, aşa că o să închei spunând pur şi simplu că District 9 este cel mai bun film SF care l-am văzut până acum anul acesta.


Opinia lui Ronnie

district-9-240326l-imagineÎn urmă cu 30 de ani o specie de extratereştrii cu aspect de insecte au ajuns în Africa de Sud unde au fost ţinuţi separat de oameni într-o zonă din apropiere de Johannesburg, District 9. Într-o misune de relocare a extratereştrilor, un pământean intră în contact cu o substanţă neagră, a cărei efect este începutul unui proces de transformare după chipul şi asemănarea celor veniţi cu nava spaţială. Aceasta constituie pe scurt intriga filmului.

Cu actori necunoscuţi la Holywood, cu un regizor fără un nume Neill Blomkamp, dar cu un producător cunoscut Peter Jackson, filmul este captivant şi interesant. Viu, realist, cu o cameră de filmat mereu acolo, lăsând uneori senzaţia de amatorism, District 9 este punctat de tuşe documentaristice-testimoniale, care poate fi deranjant la începutul filmului. Regizorul foloseşte tehnica reportajului jurnalistic şi a documentarului, utilizând şi o cantitate însemnată de secvenţe de ştiri de pe CNN sau alte televiziuni pentru a spune o poveste SF cît mai credibilă. Modul de filmare aminteşte de “Blair Witch Project“ şi “Cloverfield“ (alte două filme pe care vi le recomand). Sunt câteva faze mai neverosimile dar tratate în mod serios de regizor: sunt bande de gangsteri nigerieni care vând mâncare de pisici extratereştrilor la suprapreţ, extratereştrii sunt consumaţi de şeful nigerienilor în cadrul unor practici oculte, pentru a le prelua puterile, şi că unele nigerience practică prostituţia interrasială, plus alte asemenea idei, pe cât de amuzante, pe atât de serios spuse. Din cauza acestor trimiteri pe care guvernul nigerian le-a catalogat drept defăimătoare, filmul a fost interzis pe teritoriul ţării africane.

Eroul principal, pe numele său Wikus (Sharlto Copley), mai bine-zis un anti-erou prin excelenţă, fapt vizibil prin aspectul fizic şi tăria de caracter, slabă la început, prins fără voie în mijlocul unor interese pe care a căutat să le evite, face faţă cu succes tuturor încercărilor la care a fost suspus. Sunt multe necunoscute lăsate neexplicate de scenarişti, şi totuşi, filmul lasă loc de un sequel. Până atunci recomand cu căldură să vedeţi District 9.

[yt-simplu]pHihFA8q8xI[/yt-simplu]

Distribuie:

3 Comentarii

 • Reply 11.October.2009

  Pandutzu

  mie mi-a placut foarte mult filmul asta :d mi-a placut cum a fost realizat si pentru ca a iesit din tiparele filmelor SF de pana acum.

  am fost cu gasca de pe twitter dar unora se pare ca nu le-a placut, dupa cum se vede in video review-ul facut de olix http://www.olix.ro/2009/10/08/district-9/

 • Reply 18.May.2014

  Daniel

  Super filmul ! Vreau sa va intreb daca stiti cumva exista si partea 2 a filmului ? Mi se pare tras de par asa finalul .cred ca s-a lasat si loc de partea 2 a filmului. Va multumesc !

  • Reply 18.May.2014

   Mihai Cosmin

   Regizorul Neill Blomkamp a declarat în repetate rânduri că dorește să realizeze un sequel la District 9. Până acum este cunoscut faptul că următorul capitol va fi intitulat District 10, dar doar atât…

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.