Discriminarea te opreşte din drum. Fă un pas înainte!

Discriminarea te opreşte din drum. Fă un pas înainte!

În timpul şedinţei… Este mare forfotă, iar şeful nu se decide cu angajaţii în legătură cu acceptarea unor proiecte.

Din sală se aude: “Păi cum să îi luăm pe ĂIA? Nu vezi că sunt ţigani? Cum să îi luăm în echipă? Aţi înnebunit?”

Aproape toţi au aprobat cele spuse mai sus, mai puţin o persoană care s-a abţinut. Aceea era de etnie rromă, iar acest lucru era cunoscut doar de şef. Persoana în cauză este ştiută drept harnică, perseverentă şi la locul ei, un om care nu atrage atenţia în vreun fel. Etnia sa a rămas însă un secret.

Revolta interioară pe care ar fi simţit-o când alţi semeni de-ai ei au fost respinşi ar fi putut duce la gesturi necugetate. Doar că ea era obişnuită cu vorbele urâte spuse de cei din jur. Ştia că s-ar fi luptat cu morile de vânt, aşa că a preferat să tacă şi să-şi vadă de treaba ei. Aşa cum făcea în fiecare zi, neplângându-se nimănui, nici măcar şefului.

Dar ce s-ar fi întamplat dacă dintr-o dată ar fi explodat? Ar fi făcut ceva cu adevărat important în privinţa tuturor jignirilor aduse neamului ei?
[…]Aceasta este doar o povestioară ce ne descrie o bucăţică infimă din viaţa unei persoane huiduite zilnic din cauza entiei.

Da, nu pe ea au lovit-o, dar în mod indirect, efectul pe termen lung al tuturor anilor de îndurare o macină zi de zi. Pe ea şi pe cei asemeni ei.

Când auzim ţigani, ne gândim la hoţi. Când auzim americani, ne imaginăm proşti. Pentru noi ruşii sunt beţivi. Mintea noastră face sute de astfel de asocieri nu tocmai plăcute. Acestea sunt formate în timp, sunt cele cu care am crescut, iar ura noastră, în mare parte nefondată, a crescut şi ea.

Ce faci atunci când vezi…

… o fustă înflorată, pielea de culoare închisă, straiele diferite, părul roz, creasta, ţepii, bocancii, ochelarii de vedere RayBan? Dar când auzi pronunţia stâlcită a unor cuvinte, accentul şi regionalismele? Să nu mai vorbim de o îmbrăţişare mai mult decat prietenoasă între două persoane de acelasi sex…

Discriminarea te opreşte din drum. Fă un pas înainte!

Sunt lucruri cu care ne confruntăm zi de zi. Sunt stereotipuri care de obicei ne provoacă sentimente nu tocmai pozitive. De ce?

Eu mă gândesc la cum unii oameni pot judeca o rasă întregă în urma studiului comportamentului unei singure persoane. Sau, mai rau, fără a cunoaşte măcar un singur om care să aparţină acelei etnii? Cum poţi judeca fără să cunoşti?

Discriminarea te opreşte din drum. Fă un pas înainte!

Meditând asupra subiectului, am ajuns la concluzia că mintea noastră lucreaza mult cu stereotipuri. Ca şi atunci când vezi o uniformă care te duce imediat cu gândul la o anume meserie, aşa şi atunci când auzi de o etnie simti… repulsie. Parcă a devenit un sistem automat care îi face pe mulţi oameni să respingă anumite categorii.

Discriminarea te opreşte din drum. Fă un pas înainte!

Te-ai pus vreodată în locul persoanelor vizate?

Ţi-ar plăcea să se râdă de tine pentru că aparţii unei alte culturi? Dar să te ia peste picior lumea din cauza unei alegeri muzicale, sau din cauza gusturilor pentru anumite piese vestimantare. Dar din cauza preferinţelor sexuale? Nu prea cred.

Atunci când oamenii se simt respinşi, încep să se comporte ca atare. Spre exemplu, dacă tu plus încă alte persoane îi consideraţi hoţi pe ţigani, ei fiind minoritari, încep să se poarte ca atare. Nu te-ai gândit că poate este şi vina ta pentru modul cum sunt percepute şi cum se poartă minoritaţile? Cred că nu.

Discriminarea te opreşte din drum. Fă un pas înainte!

Aşa că data viitoare când vrei să arunci cu piatra spre cineva, ce ar fi să faci un mic exerciţiu: gândeşte-te că în faţa ta, te ai tot pe tine. Ţi-ar plăcea să fii la rândul tău lovit? Totul este o oglindă care ricoşează fiecare acţiune a ta, fiecare cuvânt spus, mai mult sau mai puţin plăcut. Aşa cum îi spunem noi, karma.

Există şi soluţii împotriva discriminării?

Cât despre această problemă a discriminării care pe mine, în mod deosebit mă scoate din sărite, au început să existe soluţii. Din ce în ce mai multe persoane realizează că toţi oamenii sunt la fel, indiferent de alegerile făcute, de culoarea pielii sau de limba maternă.

Din ce în ce mai mulţi oameni, care din punctul meu de vedere merită tot respectul, fac campanii de informare împotriva discriminării. Dar oare câte persoane le înţeleg în totalitate?

Oricum, m-am bucurat foarte mult ca, de dimineaţă, în traficul aglomerat, să zăresc nişte afişe ascunse în spatele altora. Afişe care aveau ca subiect discriminarea. Asta poate doar să demonstreze că am facut deja un pas înainte. Dar următorul nu poate fi făcut decât cu ajutorul tău.

Ce spui? Ai vrea să faci următorul pas împreună cu mine pentru a lăsa în urmă predujecăţile?

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

2 Comentarii

 • Reply 5.May.2012

  Goofy

  Intr-un fel sunt de acord ca nu este bine sa judeci pe cineva doar din cauza etniei. Dar hai sa fim seriosi – la cate chestii ne fac “rromii” si in tara si peste hotare, este cam greu sa nu “arunci piatra” spre ei. Evident, sunt si unele execptii – rromi care muncesc, care isi vad de treaba lor etc, dar cat sunt? 1/10? Mai putin? In schimb restul ce fac? Fura, omoara si alte chestii de genu. Plus ca se dau drept romani in alte tari si tot noua ne fac o imagine extrem de proasta in Europa.

  • Reply 6.December.2012

   alex

   nu tine de etnia lor ci de educatia lor,ca asa pot sa ma duc si eu in vizita prin Europa sa fac zeci de crime si alte infractionalitati,iar tarile afland ca sunt roman vor pune o eticheta pe tara de origine,nu pe mine ca si persoana,asa ai pus si tu problema

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.