Diana (2013)

Diana 2013 este o dramă plină de emoţie care nu te lasă să ieşi din sala de cinema fără lacrimi în ochi.

afis

Sinopsis Diana 2013

Rememorând ultimii doi ani de viaţă ai celei mai îndrăgite prinţese din istorie, Diana arată publicului şi altă faţă a ei prin intermediul interpretării lui Naomi Watts.

Regizat de Oliver Hirschbiegel, filmul relatează o poveste de dragoste impresionantă, dar şi felul în care prinţesa şi-a găsit adevărata fericire, bucurându-se de simpatia unei lumi întregi prin personalitatea copleşitoare şi campaniile umanitare susţinute.

CIF_12518

Despre filmul Diana 2013

Stephen Jeffreys, un dramaturg şi scenarist prolific, a acceptat să scrie scenariul filmului, dar a fost intimidat de faptul că va trebui să portretizeze personaje reale şi să descrie evenimente care au avut loc în urmă cu câţiva ani. Cu atât mai greu a fost rolul lui, cu cât personajul principal al filmului a fost o personalitate cunoscută de întreaga lume. Realizatorii şi-au dorit că Diana să fie portretizată cât mai fidel cu putinţă, iar pentru asta s-au documentat din arhive şi s-au consultat cu oameni care au cunoscut-o.

Tot pentru documentare, Jeffreys a citit şi nenumărate cărţi şi articole despre subiectele care o înconjurau pe Diana. Dintre ele, cea mai importantă a fost „Diana: Ultima ei iubire”, cartea scrisă de Kate Snell, pe ale cărei drepturi de ecranizare le-a cumpărat Ecosse. În paginile acesteia se vorbeşte în mod direct despre relaţia Dianei cu Khan, iar evenimentele sunt analizate asemenea unui caz criminalist.

CIF_07943_R

Scenariul a fost scris înainte ca regizorul să se alăture proiectului, dar Hirschbiegel a vrut să accentueze faptul că Diana era mereu asaltată de presă şi înconjurată de pază. S-a sugerat că viaţa unei celebrităţi este monitorizată în permanenţă, iar pentru a reflecta izolarea şi golul emoţional al Dianei s-au filmat multe scene în care aceasta era în intimitate.

CIF_00907

Regizorul a vrut să dezvăluie cât mai multe faţete ale personajului, precum şi cea a izolării – lucru care este adesea întâlnit în rândul multor idoli de-ai noştri. Senzaţia de singurătate a Dianei a fost de asemenea accentuată de momentele de intimitate, în care aceasta se afla în apartamentul ei singură şi făcea lucruri cotidiene. Aceste momente contrastau puternic cu viaţa ei publică de prinţesă.

CIF_05290

Pentru ca Naomi Watts să interpreteze atât de bine personajul Prinţesei Diana a avut ca cea mai bună sursă de inspiraţie interviul pe care Bashir i l-a luat Prinţesei în 1995. A fost considerat cea mai bună sursă de informaţie deoarece îl urmărea zilnic pentru a putea studia gestica, expresia feţei, părul şi ochii. A ajutat-o, de asemenea, şi să o înţeleagă mai bine pe Diana.

CIF_11039_R

Dintre toate personajele, Khan a fost cel mai greu de construit, deoarece era reticent la publicitate. Producătorii au menţionat că a fost dificil şi delicat să portretizezi un om care este în viaţă şi care este o persoană foarte privată, dar că Naveen Andrews a făcut o treabă bună, lăsând să se vadă farmecul, sensibilitatea şi bucuria de a trăi a chirurgului.

CIF_01754

Naveen Andrews a fost recunoscător că a putut să se întâlnească cu oameni care îl cunosc sau îl cunoşteau pe Khan. Prin intermediul lor a reuşit să înţeleagă ce fel de om era în perioada în care se desfăşoară acţiunea filmului, iar puţinele înregistrări i-au fost şi ele de ajutor. Deşi realizatorii ştiu că Hasnat Khan a aflat de existenţa filmului, mărturisesc că n-au avut ocazia să se întâlnească cu el, dar, cu toate acestea, au încercat să îl portretizeze cu sensibilitate şi respect.

De ce să vezi Diana 2013

Diana 2013 arată şi o altă pagină a istoriei dintr-o perspectivă pe care nu o cunoşteam. Este vorba despre viaţa privată a Prinţesei care nu fusese în atenţia publică şi fără de care nu am fi înţeles pe deplin frământările sufleteşti puternice ale acesteia.

Este un film trist, dar foarte emoţionant care îţi dă de gândit şi care te ajută să realizezi că, până la urmă, chiar şi celebrităţile duc o viaţă asemenea multora dintre noi.

Merită să vezi Diana, un film care te poartă prin diferite momente dificile ale Prinţesei, acest lucru ajutând la creşterea graduală a emoţiei transmise, pentru ca în final să nu te lase să ieşi din sala de cinema fără batista de hârtie în care ţi-ai şters pe utlima clipă lacrimile.

Diana 2013 este în cinematografe din 11 octombrie şi a fost adus în România de Media Pro Distribution.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.