Despre introvertism și timpul petrecut cu tine însuți

Faptul că cineva este introvertit este de multe ori ceva ce oamenii din jurul său percep greșit. Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor introvertite nu își dau seama că aparțin acestei categorii, iar prietenii lor cu atât mai puțin.

De ce se întâmplă asta? Pentru că există anumite mituri când vine vorba de această trăsătură de personalitate – din cauza stereotipurilor, se consideră că introvertiții sunt timizi, că disprețuiesc compania oamenilor, că nu le place să vorbească și că sunt adesea lipsiți de respect.

Despre introvertism și timpul petrecut cu tine însuți

Despre introvertism. Cum sunt, de fapt, introvertiții?

Când ies și se află în compania oamenilor, pot da impresia că sunt plictisiți și dezinteresați, însă introvertiții ascultă și se bucură de compania acestora. Apreciază tăcerea dacă sunt de părere că nu este cazul să spună nimic și nu le place să își consume energia pe discuții inutile, de complezanță, lucru care îi obosește și le creează disconfort.

Nu le este teamă de socializare, însă preferă compania prietenilor și nu își doresc să cunoască persoane noi sau să se lovească de situații neașteptate, care i-ar lua prin surprindere.

Introvertiții sunt, de fapt, persoane care se pot bucura de propria lor companie, fără a se simți singuri sau triști. Aceștia au nevoie ca, din când în când, să poată sta singuri, reîncărcându-se astfel cu energie. Nu este așadar un defect, ci mai degrabă o calitate, pentru că se pot bucura de timpul pe care îl petrec cu ei înșisi.

Ei se pot concentra ușor și au o înclinație către studiu, deoarece le place să aprofundeze mereu domeniile de care sunt pasionați. Comunică uneori mai bine în scris decât prin vorbire, motiv pentru care sunt atrași, în general, de industriile creative.

Despre introvertism și timpul petrecut cu tine însuți

Cum să interacționezi cu un introvertit?

Salutându-l, fiind politicos și relaxat, îi vei arăta că ai observat și aprobat prezența sa, lucru foarte important pentru el, deoarece nu-și va irosi timpul cu persoane care nu-l agreează. Apoi, dacă nu vei încerca să îl presezi, se va simți relaxat și el și va ști că nu îl forțezi să ia parte la o interacțiune socială pe care nu și-o dorește. Respectă-i spațiul personal, acesta este de multe ori extrem de important pentru unele persoane!

Trebuie să învățăm că tăcerea unei persoane nu este întotdeauna un lucru rău, care trebuie să fie considerat stânjenitor – uneori, când două persoane pot sta împreună fără să vorbească, nu este un motiv de slăbiciune. Acest lucru arată că se simt bine una în compania celeilalte și nu simt nevoia să discute despre lucruri superficiale doar pentru a umple tăcerea.

De asemenea, este bine să te poți bucura de puțin timp singur, fără a simți întotdeauna nevoia de a fi înconjurat de oameni pentru a avea o dispoziție bună (fără a trece în extrema cealaltă, izolându-te). Există momente pe care ai nevoie să le depășești singur, dar și momente care îți aduc multă bucurie și dacă poți să le împărtășești cu prietenii vor deveni de neuitat!

Distribuie:

1 Comentariu

  • Reply 29.October.2014

    Expert

    Cateodata ai nevoie de liniste

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.