Despre FaceBook şi alte reţele online

Uneori primesc invitaţii pe mail să mă înscriu ba pe Netlog, ba pe LinkedIn sau pe Neogen, de multe ori din partea aceloraşi persoane. Mai jos mă voi referi la unele din aceste reţele online.

FaceBook este o reţea socială online gratuită devenind un mod de viaţă pentru unii: spun celorlalţi ce fac, caută să îşi facă noi prieteni, se joacă pe diferitele aplicaţii online, ajungând uneori să îşi facă programul zilnic în funcţie de evoluţia jocului. Spun asta amintindu-mi de unii cu care am mers la un grătar şi şi-au cărat laptopul după ei, căutând semnal pe maşină să poată culege roşii sau planta boscheţi în FarmVille.

De curând mi-am făcut cont pe FaceBook, mai mult la insistenţele unui prieten că i s-a părut că ne putem face un grup mai fain decât pe Hi5, unde eram deja înscris. Argumentul lui a fost că e mai la modă. Am găsit aici destui cunoscuţi, unii cu care mai ţineam legătura, alţii pe care i-am redescoperit acum, fiind plecaţi peste mări şi ţări. Mă uit pe pozele lor, le dau un mesaj dar nu stau la chat, nu utilizez aplicaţiile online, nu am umblat la setări şi opţiuni – nu sunt paranoic însă nu am vrut să fac asta. Şi din câte am văzut, navigând prin el, tot nu am aflat ceea ce o prietenă a numit “FaceBook is the Thing!”

Apropo de paranoia – doi tineri canadieni au lansat o campanie pentru renunţarea în bloc la FaceBook pe 31 mai, numind-o Quit FaceBook Day. Până acum au fost contorizate peste 36.000 de persoane care şi-au şters contul. Tot mai mulţi utilizatori ai reţelei Facebook s-au plâns, în ultimul timp, că datele lor personale nu sunt bine protejate sau că setările cu acest scop sunt greu de înţeles. Din aceleaşi motive, tinerii care au lansat revolta anti-FaceBook acuză reţeaua de lipsă de respect pentru clienţii săi şi pentru intimitatea lor. Ei mărturisesc că nu se aşteptau ca apelul lor să aibă un asa ecou, deoarece recunosc că “părăsirea reţelei Facebook este la fel de grea ca renunţarea la fumat”. Ţinând cont de faptul că reţeaua deţine în jur de 500 de milioane de utilizatori, cei care au renunţat la contul lor reprezintă o parte neglijabilă, încadrându-se, probabil, în limitele normale ale renunţărilor de zi cu zi. Se pare că ori FaceBook a reuşit să-şi îmbunătăţească politica de confidenţialitate în ochii publicului ori marea majoritate a utilizatorilor nu ţin destul de mult la protecţia datelor personale. Se spune că regulamentul de confidenţialitate al FaceBook are 5.830 de cuvinte, în timp ce Constituţia SUA are 4.543 de cuvinte sau că dezactivarea contului şi ştergerea contului sunt două lucruri total diferite.

Ţinând cont de scandalul creat în jurul FaceBook privind confidenţialitatea datelor, patru studenţi americani au găsit că e momentul potrivit să-şi lanseze noul serviciu, Diaspora. Este o reţea sociala care permite transferul de informaţii între computere conectate la Internet, fără un serviciu intermediar precum Facebook, Flickr, Google sau Twitter. Astfel, în afară de utilizatorii celor două computere, nimeni nu are acces la informaţiile transmise. Cei patru au reuşit să strângă fonduri de peste 125.000 de dolari din donaţii pe Internet, cu mult peste suma de care aveau nevoie pentru a demara Diaspora, ceea ce arată ca există multe persoane interesate de acest serviciu.

După părerea mea, cea mai interesantă formă de socializare online este chatroulette, un loc unde porneşti webcam-ul şi intri într-o conversaţie la întâmplare cu cineva; nu-ţi place, apeşi next şi treci la următorul. Până acum, vizitatorii site-ului au descris tot felul de experienţe, precum un bărbat în costum de cerb, un artist care schiţează rapid portrete, oameni care dansează în faţa camerei web în încercarea de a interacţiona cu ceilalţi dar şi exhibiţionişti sexuali. Chatroulette este considerat “vestul sălbatic” al Internetului, comparat cu primele conversaţii online de la început, precum cele de pe mIRC. Amintesc de mIRC pentru că a fost primul loc unde am socializat la greu la începutul anilor 2000, fiind o explozie în acea perioadă de utilizatori. Deh, era comunicare în timp real.

Nu uitaţi însă că există pericolul unor atacuri din partea hackerilor şi gândiţi-vă mereu la ce spune poliţia în filme: “Tot ce spui poate fi folosit împotriva ta”.

Întrebarea mea de final este: “De câte astfel de site-uri avem nevoie?”

[yt-simplu]kFKHaFJzUb4[/yt-simplu]

Distribuie:

Echipa

AmDoar18Ani.ro este un blog colectiv ce îşi propune să informeze tinerii liceeni. Îi vom ţine la curent cu evenimente care mai de care mai interesante, ce îi vor ajuta să îşi petreacă într-un mod folositor timpul liber.

8 Comentarii

 • Reply 9.June.2010

  GMT

  ntz-ntz-ntz, insemana ca trebuie sa socializezi si tu mai mult, de-aia nu ai descoperit inca de ce “FB is the thing” :D

  cauta Facebook episode din South Park! http://www.youtube.com/watch?v=LqCOFcOZBNA&feature=related

  sa fii iubit! :D

 • Reply 11.June.2010

  BlogMe

  Răspunsul la întrebarea ta îl poate da oricine ce posedă minime cunoştinţe ale comportamentului uman : până când omul îşi va umple (artificial) golul provocat de programarea socială .

  Suntem învăţaţi de mici că trebuie să ajungem populari , să avem faimă , bani , casă şi “fumei”.În lipsa realizării acestor “ţeluri” în viaţa reală căutăm refugiu în reţelele de socializare/MMORPGuri ş.a.

  Aceste “ţeluri” sunt mult mai uşor de atins pe internet , deoarece în online îţi poţi construi o identitate cool şi contemporană, chiar dacă eşti un inadaptat social.

  Internetul ar trebui folosit pentru propagarea rapidă a evenimentelor şi comunicare.Pentru dezvoltare , evoluţie … nu regres social.

 • Reply 11.June.2010

  BlogMe

  Mi s-a restartat calculatorul , a fost trimis vreun comentariu ?

 • Reply 11.June.2010

  BlogMe

  Răspunsul la întrebarea ta îl poate da oricine posedă minime cunoştinţe ale comportamentului uman : până când omul va umple (artificial) golul creat de programarea socială.

  De mici suntem învăţaţi să ajunge faimoşi , să avem o slujbă , casă , bani şi “fumei”. Aceste “ţeluri” sunt atinse foarte uşor pe internet , în mare parte datorită anonimatului dar şi usurinţei formării unei noi identităţi cool şi contemporane … în ciuda faptului că unii sunt inadaptaţi social.

  De aceea ne găsim refugiul în reţele de socializare/MMORPGuri ş.a.

  Internetul ar trebui folosit pentru educare , dezvoltare şi comunicare … nu ca să regresezi d.p.d.v. social.
  Din păcate mulţi se lasă prinşi în mirajul unei vieţi fericite cauzat de acest fenomen.

  Când realizează cum au ajuns (vorbesc de cazuri extreme care , din nefericire , există), majoritatea caută alte metode de a umple artificial aceste goluri, reluând astfel cercul vicios.

 • Reply 16.June.2010

  Maria Camelia

  Este chiar un trend sa ai facebook sau netlog. Este cea mai interesanta metoda de socializare.

  • Reply 16.June.2010

   Ronnie

   tu ti-ai facut pt ca e interesant sau pt ca e in trend?

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.