Deliver Us from Evil (2014)

Deliver Us from Evil poate fi descris drept un thriller paranormal, în care Răul ia diverse forme pe străzile din Bronx, New York, în timp ce asculți acordurile formației The Doors și asiști la rezolvarea unui mozaic de cazuri din anii ’90 ale Sergentului Ralph Sarchie.

Deliver Us from Evil (2014)

Sinopsis

Sergentul Ralph Sarchie se confruntă zilnic cu lucruri groaznice, care au loc pe străzile din Bronx, dar atunci când el și partenerul său, Butler, ajung să investigheze o serie de incidente bizare, credința și pragmatismul de care dă dovadă, îi vor fi puse la încercare.

O mamă își aruncă copilul în cușca leului din grădina zoologică, o familie este terorizată în fiecare seară de zgomotele ce se aud din subsol, simboluri ciudate și cuvinte în latină sunt descoperite în mai multe locații din oraș, toate fiind elemente ale unui mister înfricoșător ce trebuie deslușit.

“Există două categorii de rău în această lume, răul secundar realizat de oameni și răul primar, care reprezintă cu totul altceva”, un preot atipic îi dezvăluie sergentului de poliție. Ultimul a prins rădăcini în cel mai dur cartier din New York, iar sarcina de a-l opri îi revine lui Ralph Archie, partenerului acestuia din poliție și preotului Mendoza.

Deliver Us from Evil (2014)

Despre Deliver Us from Evil

Filmele cu și despre exorcizare au prins foarte bine la public dintotdeauna, iar în ultimii ani sunt singurele care mai fac cinste genului horror. The Exorcism of Emily Rose (2005), The Rite (2011) și The Conjuring  (2013) sunt doar câteva exemple despre prezențele demonice ce au fost alungate cu ajutorul spectatorilor la cinema, iar Deliver Us from Evil este următorul de pe listă.

Având la bază cartea “Beware the Night” scrisă de protagonistul filmului (Sergentul Ralph Sarchie) și Lisa Collier Cool, filmul reușește în cele 118 minute ale sale să ridice câteva semne de întrebare și să ofere o lecție despre toate etapele ce trebuie parcurse în timpul unui ritual de exorcizare.

Deliver Us from Evil (2014)

Filmul este “inspirat din întâmplări reale”, mai precis din cazurile Sergentului Ralph Sarchie pe care le-a avut de soluționat în timpul carierei sale ca ofițer de poliție în New York. Zilnic, acesta lua contact cu fapte inimaginabile precum maltratarea copiilor sau aruncarea pruncilor în ghena de gunoi, fapte care-l consumau pe interior și care au condus la pierderea propriei credințe.

Toate acestea sunt prezente în film, legate între ele printr-un fir narativ fictiv și centrate pe episodul în care a luat contact pentru prima dată cu o persoană posedată și cu ritualul de exorcizare, determinându-l să-și predea insigna de poliție și să devină un demonologist.

Deliver Us from Evil (2014)

Personal, nu aş cataloga Deliver Us from Evil drept un film horror, ci mai degrabă un thriller paranormal sau un film poliţist cu elemente de supranatural. Spun acest lucru deoarece filmului îi lipseşte suspansul specific unui film de groază, iar secvențele în care ai putea să tresari sunt în număr de două. Regizorul Scott Derrickson s-a concentrat mai mult pe șocarea audienței prin apelarea la fobiile de gândaci, păianjeni sau șerpi și prin includerea unor imagini terifiante precum copii uciși sau pisici răstignite și mutilate.

Mai mult, valul de glume prezente în film (multe dintre ele reușite) este un alt motiv pentru care filmul nu poate fi considerat unul horror (decât dacă nu ia naștere o nouă tendință a cinematografiei de la Hollywood, filmul horror-comedy). Plin de sarcasm și fan declarat al familiei Addams, Butler – partenerul sergentului – este persoana responsabilă pentru toate râsetele spectatorilor.

Nici coloana sonoră nu ajută la crearea unei atmosfere la care te-ai aștepta de la un astfel de film, deși prezența formației The Doors și a cântecelor lor: “People are Strange”, “Break on Through” și “Riders of The Storm” este binevenită oricând.

La partea de interpretare nimeni nu excelează, dar nici nu dezamăgește. Eric Bana joacă rolul lui Ralph Sarchie, o persoană introvertită a cărui muncă ajunge să afecteze relațiile familiale; Edgar Ramirez îl interpretează pe preotul Mendoza, ai cărui demoni interiori îl pun în pericolul de a fi excomunicat, iar lui Sean Harris îi revine rolul negativ din acest film și trebuie să treacă prin ritualul exorcizării pentru a putea supraviețui.

Mai menționez că imaginea este neașteptat de bună, arhitectura din Bronx oferă o atmosferă sumbră de care filmul are mare nevoie. Majoritatea scenelor au fost filmate pe străzile și în locurile unde adevăratul Ralph Sarchie obișnuia să patruleze și să fie martor la cele mai ciudate întâmplări. Dar tot acest decor este stricat în momentul în care ketchup-ul este folosit în exces pentru a evidenția decesul unui personaj.

Deliver Us from Evil (2014)

Concluzie

Deliver Us from Evil este departe de calitatea altor filme care abordează tema exorcizării, dar cu un aer aparte care te face curios să afli mai multe despre cazurile polițistului care a lăsat deoparte arma și insigna pentru demonologie.

Deliver Us from Evil este distribuit în România de InterCom Film și va putea fi vizionat în cinematografe începând cu data de 15 august 2014. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.