Decât o Revistă #6 sau de ce familia e mai multe

Nici nu a trecut bine primăvara, că băieții (bine, și fetele) de la Decât o Revistă au scos numărul 6 pe rafturile librăriilor, cafenelelor și, în general, a locurilor foarte nouveau chic pe care le frecventează cititorii revistei. Iar noi, ca niște fani și prieteni de-ai lor ce suntem, am pus de asemenea mâna pe revistă…

Decât o Revistă #6 sau de ce familia e mai multe

În spatele ușii cu numărul șase…

O dată cu numărul din primăvară fiecare revistă a avut o temă în jurul căreia se învârt majoritatea articolelor din revistă; dacă în numărul trecut s-a vorbit despre metamorfoze, cuvântul cheie din DoR #6 este Familia.

Decât o Revistă #6 sau de ce familia e mai multe

De la statistici legate de consumul mediu al unei familii din România, la povestea britanicului care a vizitat toate stațiile de metrou din București împreună cu fiul lui, sau încercarea prin care trec niște părinți cu un copil născut prematur, ori moartea lui Ionuț Ungureanu, singurul pompier mort din cauza flăcărilor în ultimii 45 de ani, toate articolele spun câte o poveste, scrisă exact cum și-o doresc cei care au pornit revista: subiecte dramatice, uneori abordate dintr-o manieră optimistă sau chiar amuzantă, menite să trezească ceva în tine, să îți prezinte povestea din spatele poveștii, cum e în cazul lui Sișu de la “La Familia”, care povestește din viața lui tot ce nu a apărut în presa mainstream.

Decât o Revistă #6 sau de ce familia e mai multe

Însă, dacă apuci măcar să răsfoiești revista, o să îți dai seama că nicio povestire nu e injectată cu sclipici ieftin și lacrimogen, bun pentru gospodinele ușor impresionate de telenovele și folosit de emisiunile proaste de la TV. Totul este sincer, real, îți dă acel sentiment de autenticitate, făcându-te parcă să simți ceea ce simte cel din spatele poveștii; și asta fără să pice în cealaltă extremă, a seriozității ridicole și pretențioase, a ochilor dați peste cap și a “intelectualității extreme” pe care ar părea să le emane la prima vedere o revistă ca DoR.

Pe lângă articolele legate de familie, se mai vorbește despre Marius Ghenea, antreprenorul roman, trupa The MOOod, Dan Perjovschi, și alții… cum, n-ați auzit de Dan Perjovschi? Ah, ați auzit, știți că e ceva nume prin arta românească, dar cam atât. Aflați că acest om e cel mai apreciat artist contemporan roman în străinătate.

Ca mulți alții, e mai cunoscut “acolo” decât aici, însă asta nu l-a împiedicat să rămână în țară și să facă niște proiecte foarte mișto, ca cel cu Institutul Francez, despre Cioran. Autorul articolului trece și dincolo de partea profesională a artistului, și descrie pe larg lupta lui continuă cu condițiile din România, nemulțumirile acestuia și felul în care se zbate într-o Românie plină de compromisuri.

Ce mai e nou?

Decât o Revistă este încă o revistă “nouă” totuși, care n-a ajuns încă la maturitate, împlinind cu această ocazie șase ediții; și asta nu e un lucru neapărat rău, pentru că încă au ocazia să schimbe și să îmbunătățească mare parte din întregul pe care-l reprezintă DoR.

În cele din urmă au pus un cuprins foarte creativ, care este de fapt o fotografie a post-it-urilor din redacție, cu cele mai importante articole, și pagina la care sunt. Însă, un lucru care s-a văzut de numărul trecut, reclamele s-au împuținat simțitor, ceea ce, în opinia mea e rău; da, câștigăm pagini de articole, însă pierdem cele mai tari reclame concept, iar revista pierde bani de care ar avea nevoie, ținând cont că este o revistă non-profit.

Decât o Revistă #6 sau de ce familia e mai multe

Însă sunt clar pe drumul cel bun, iar cel mai important, revista nu-și pierde din calitate de la un număr la altul. Acum nu putem decât să așteptăm următorul număr sau să citim de pe site-ul lor arhiva cu reviste, și să intrăm pe facebook, unde puteți participa activ la crearea de conținut pentru următoarele numere… un colaj cu cititorii DoR sună interesant, nu?

Distribuie:

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.