De vorbă cu Alexandra Dobra – Political Consultant Trainee la Parlamentul European

De vorbă cu Alexandra Dobra - Political Consultant Trainee la Parlamentul European Alexandra Dobra (20 de ani) s-a născut la Cluj-Napoca şi locuieşte la Paris încă de la vârsta de cinci ani. Alexandra a absolvit Universitatea York din Anglia şi, chiar dacă a stat departe de ţara natală foarte mulţi ani, nu exclude întoarcerea.

„Cred că România are nevoie de o reconstituire a elitei intelectuale. Aici mă simt acasă şi, dacă mi s-ar oferi oportunităţi, m-aş întoarce fără să stau pe gânduri”, a spus Alexandra Dobra.

Care este povestea dumneavoastră de studiu în străinătate?

A.D: La vârsta de 6 ani mi-am însoţit mama în Franţa, ţara care a devenit prima mea ţară de adopţie. Timp de 12 ani am urmat un curs educaţional elitist, în cadrul diferitelor şcoli internaţionale din Fontainebleau (École primaire “Leonardo da Vinci”, secţiunea Internaţională Germană; Collège International, secţiunea Europeană Germană; Lycée Internationnal François 1er, secţiunea Europeană Germană). La vârsta de 18 ani, am decis să părăsesc Franţa, pentru a mă forma în Anglia la «The University of York», universitate la care urmez cursuri de licenţă în Politică şi Relaţii Internaţionale. Începând cu octombrie 2011 am să fiu studentă în MPhil la Relaţii Internaţionale, în cadrul Cambridge University, departamentul de Politică şi Studii Internaţionale (POLIS).

De ce aţi ales dezvoltarea personală şi intelectuală într-o altă ţară?

A.D: La şcoala primară, am descoperit că nu toţi suntem albi, că româna, germana, franceza şi engleza, nu sunt singurele limbi şi că, indiferent de faptul că nu vorbeam cu toţii aceeaşi limbă, puteam să ne jucăm şi să ne bucurăm împreună. Cu timpul, am dezvoltat un interes particular pentru comunicarea între indivizi şi grupuri provenind din medii culturale diferite, pentru coabitarea între comunităţile minoritare şi populaţia majoritară, «prin ce culturile sunt similare» şi «prin ce diferă între ele», astfel îndreptăndu-mi paşii spre Anglia, cea de-a doua mea ţară de adopţie, care se înscrie de manieră naturală în acest interes.

Ce a reprezentat pentru dumneavoastră premiul primit în cadrul Galei Ligii Studenţiilor Români din Strainătate?

A.D: Sunt câştigătoarea premiului de Excelenţă Academică LSRS «Studentul Anului în Europa» (nivel Licenţă). În ochii mei, acest premiu reprezintă recunoaşterea performanţelor mele rare, recunoaştere provenind din interesul României de a-şi repatria elita.


Care consideraţi că sunt diferenţele majore dintre sistemul educaţional din România şi cel din Marea Britanie?

A.D: Dat fiind faptul că nu m-am format în sistemul educaţional din România, nu pot să răspund la această întrebare prin prismatica unei experienţe personale. Pentru a vă răspunde, voi face o comparaţie între colegii englezi şi cei români, întâlniţi la «The University of York». Colegii englezi arată că au beneficiat de un sistem educaţional stimulator al expresiei de sine. Colegii români arată că au beneficiat de un sistem educaţional având calitatea de a-i înarma cu baze teoretice foarte solide şi de a le fi dezvoltat o gândire flexibilă şi logică.

Care au fost dificultăţile pe care le-aţi confruntat pe perioada de studiu în străinătate?

A.D: La vârsta de 6 ani, m-am trezit investită cu obligaţiile lui Atlas (în primul an de şcoală am avut nu doar de-nvatat să citesc, să scriu şi să socotesc, dar şi să fac toate acestea în două limbi străine). Atunci şi mai târziu, dificultatea cu care m-am confruntat a constat în necesitatea de a mă arăta deschisă şi adaptabilă în mod constant. Franţa şi Anglia sunt contributive la maturizarea mea.

Doriţi să reveniţi în România după finalizarea studiilor? Chiar şi în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi tineri aleg să se stabilească în afara graniţelor ţării, acolo unde există perspective şi noi oportunităţi?

A.D: Recent am publicat un op-ed intitulat «Romania’s strategic role in the EU» în «Think Tankul International Atltantic Community». După cum precizam în acest op-ed, România dispune de un potenţial geostrategic rar şi poate beneficia de o dinamică puternică, atât pe plan economic, cât şi pe plan socio-politic. România constitue aşadar o potenţială piaţă de muncă în ceea ce mă priveşte. Pentru a-l cita pe Octavian Paler, «destinul lucrează prin amănunte». În această linie de idei, doresc să fiu un amănunt în construcţia unei Românii mereu dinamică, unită, de succes şi conştientă de sincretismul ei ca naţie, cultură şi stat.

Ce recomandări aveţi pentru elevii ce şi-ar dori să plece în afara graniţelor la studii?

A.D: Recomandarea mea este ca cei veniţi la studii în străinătate să se manifeste conştienţi de valoarea lor, urmare a învăţământului primit în România, şi să valorifice la maximum potenţialul lor de a se completa prin învăţământul urmat în noua ţară de studii.

Aveţi o deviză de viaţă sau un motto care v-a ghidat pe parcurs?

A.D: Cred că deviza care cristalizează cel mai bine trecutul şi prezentul meu este cea formulată de mine însămi: «Success is a mutual construction».

Suntem cu toţii interconectaţi, formăm aşa numite «monede» şi drept consecinţă pentru a ne atinge scopurile, idealurile, fiecare în parte trebuie să conştientizeze valoarea lui ca om, dar mai ales această valoare trebuie integrată într-o structură mai largă. Numai astfel, prin unitate şi armonie, vom reuşi să avem un impact adevărat şi totodată prin împărtăşirea şi integrarea multilaterală, omul poate să aspire la fericire.

Prin intermediul acestor interviuri urmăresc promovarea elitelor româneşti de pretutindeni. Să conştientizăm că putem lupta pentru idealurile noastre, învăţând din experienţele copleşitoare ale acestor oameni, motivându-ne să reuşim a ne construi viitorul dorit. Sunt români cărora nu le este ruşine să-şi admită naţionalitatea peste hotare, care au zâmbetul pe buze atunci când o afirmă şi nu se ruşinează de această ţară, oricât de “mizerabilă” ar fi ea.

Distribuie:

9 Comentarii

 • Reply 1.June.2011

  Oana

  mi se pare usor ipocrit ca un tanar adept al egalitatii intre oameni sa pretinda adresarea formala si pseudo-politicoasa “dumneavoastra” de la un om de (aproape) aceeasi varsta.

  bravo ei, are niste super realizari, dar cumva, aerul increzut din replici nu ma prea atrage. probabil e de vina Franta :))

 • Reply 2.June.2011

  Adda

  Sunt de parere ca respectul nu tine cont de varsta. Si nu ma consider pe aceeasi treapta sociala cu A.Dobra ca sa-mi permit o adresare <> . Asa ca adresarea formala din perspectiva mea este cea potrivita.

 • Reply 3.June.2011

  Anonim

  O tinara exceptionala.

  Nu este deloc vorba de aroganta ci de siguranta conferita de valoare.

  Laudabil este ca, desi s-a format intelectual in alta cultura, se exprima absolut fluent in limba romana, fara stridentul ‘ca si’ si fara a uza de expresii englezesti la tot pasul.

  Astfel de persoane ar trebui sa ne reprezinte si nu Elene machiate.

  Acum citeva decenii, adresarea cu dumneavoastra era normala chiar intre adolescentii ce se cunoasteau prima oara. La fel in relatia profesor student.

 • Reply 3.June.2011

  Anonim

  Felicitari Adda pentru interviu si mai ales pentru finalul scris cu italice.

  Astfel de idealuri la generatia tinara arata ca putem invinge.

 • Reply 3.June.2011

  Adda

  Iti multumesc din suflet ! Si ma bucur sa stiu ca exista persoane dintr-un alt “cuprins” necunoscut mie, care impartasesc aceleasi idei si asentimente . Tot respectul pentru tine Anonim ! Ma bucur sa am cunostinta de faptul ca sunt citita si apreciata prin intermediul articolelelor mele.

 • Reply 5.June.2011

  Vlad

  Bravo Alexandrei !

  Realizarile ei sunt foarte rare, printre altele, la doar 20 de ani a publicat in numeroase jurnale de specialitate si Think Tanks !

  Romania are nevoie de astfel de persoane, pentru a se putea schimba. O sustin deplin cand afirma ca tara noastra are un potential care trebuie valorizat : http://www.atlantic-community.org/index/articles/view/Romania%27s_Strategic_Role_in_the_EU_

 • Reply 10.June.2011

  Anonim

  Pentru o ardeleanca:

  http://emilia-corbu.blogspot.com/

 • Reply 19.June.2011

  Anonim

  @Adda:

  La rindul meu ma bucur pentru ca, prin ceea ce scrii, demonstrezi ca generatia tinara nu inseamna numai fronda fara fond, adica nonconformism de parada.

  Ma bucur de asemenea ca nu esti singura astfel de persoana, de unde si prezenta mea pe acest sit.

 • Reply 22.November.2013

  Costel Munteanu

  Patriotismul consfinteste valoarea!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.