De pe uliţele Tărlungeniului

Tărlungeni, judeţul Braşov. O localitate care nu îţi inspiră absolut nimic la auzul numelui. Nu ştii la ce să te aştepţi şi nu îţi poţi face o idee despre oamenii care populează această comună. Singura şansă de a-ţi da seama de felul în care trăiesc localnicii este să îţi petreci timp cu ei, să le asculţi poveştile, să le arăţi că îi înţelegi şi că îţi doreşţi să afli mai multe despre viaţa lor.

Ce mi-a atras atenţia la aceast loc nu a fost comunitatea de români sau numeroasa comunitatea de maghiari. Nici măcar numărul impresionant de gospodării care au fost atestate pentru a intra în circuitul agroturismului. Am fost impresionată de un grup de rromi care îşi petrece viaţa pe o uliţă a comunei.

De pe uliţele Tărlungeniului

Undeva aproape de ieşirea din localitate, cei câţiva localnici se bucură de o seară liniştită.

De pe uliţele Tărlungeniului

Copiii se bucură din plin de vremea bună, de căldura de afară şi profită de câteva ore în plus de joacă. Fotbalul este pasiunea lor. Probabil îşi doresc şi ei să devină mari fotbalişti, poate să îi calce pe urme lui Bănel Nicoliţă. Dar nu vorbesc despre asta, în privirea lor se citeşte dorinţa de a ajunge undeva sus.

Se lasă fotografiaţi şi le face plăcere să arate tot ce ştiu să facă. De la jucatul fotbalului, la prezentarea muşchilor, copiii sunt bucuroşi că au cu cine vorbi. Se entuziasmează atunci când îi întrebi câţi ani au şi fiecare vrea să iasă în evidenţă cu ceva.

De pe uliţele Tărlungeniului

Până şi cei mici vin în faţa camerei pentru a se lăsa fotografiaţi. Cum ne-a văzut întrând pe “teritoriul” lor, tatăl s-a şi îndreptat spre noi. Îşi dorea să imortalizăm momentul în care îşi plimbă copilul. Părintele este mândru de odrasla sa şi îşi doreşte ca toată lumea să vadă asta.

De pe uliţele Tărlungeniului

Deşi aceşti oameni sunt de temut în comună, ei au fost foarte primitori cu noi. În urmă cu trei ani de zile, consătenii lor au ridicat un zid de apărare împotriva lor.

Pentru ce această barieră înaltă de trei metri? Cei 700 de români şi cei 1900 de maghiari îşi doreau o viaţă liniştită şi tihnită. Pentru toate acestea, localnicii au demarat această acţiune în 2009, în frunte cu primarul lor, şi şi-au asumat gestul extrem de îngrădire discriminatorie.

De pe uliţele Tărlungeniului

Familia Constantin Nicolaie a fost cea care ne-a şi invitat la ei în gospodărie. Tâmplar de meserie, capul familiei este cel care a construit balansoarul în care acum îşi petrec serile împreună. În acest portret nu lipseşte nici pisica, un membru important care dă târcoale împrejurul casei.

De pe uliţele Tărlungeniului

Începe încet să se însereze, se lasă frigul, iar copiii nu îşi pot stăpâni dorinţa de a “da bine în cadru”. Ei aleg poziţii care mai de care mai spectaculoase pentru a ne arăta cine este şeful la ei pe uliţă. Pentru această poziţie se luptă copila în vârstă de 10 ani, dar şi vecinul ei cu un an mai mic.

De pe uliţele Tărlungeniului

De pe uliţele Tărlungeniului

După ce ne-am luat la revedere de la toţi cei care ne-au primit cu braţele deschise şi le-am ascultat ultimele poveşti, am aruncat o scurtă privire asupra uliţei pe care tocmai o vizitasem. Toţi se pretrăgeau să intre în casele lor şi se aşeze cum se cuvine de masa de seară.

De pe uliţele Tărlungeniului

Pentru plecarea de acolo, rromii ne-au pregătit şi o mică surpriză: plimbarea cu căruţa. A fost o experienţă extraordinară pe care cu siguranţă mi-aş dori să o repet curând.

De pe uliţele Tărlungeniului

Foto: Corina Niţescu

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

2 Comentarii

  • Reply 26.July.2014

    Sipos Monika

    Dvs. stiti doar latura pozitiva a rromilor,dar cu latura negativa cum ramane????

  • Reply 3.August.2014

    Aerdna Eda

    ce frumos suna ce ati postat aici..realitatea este insa mult diferita de imaginea asta.zidul construit a fost un gest inspirat nu unul de cruzime sau discriminare.nu traiti acolo ca sa vedeti ce se intampla de fapt

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.