De la lego, la construcţii arhitecturale. Şi invers

Când eram mică, cele mai frumoase cadouri erau, pentru mine, jucăriile de lego. Nerăbdătoare să le primesc, de-abia aşteptam ca rudele din afară să-mi trimită câte o căsuţă sau o maşinuţă de asamblat din piese mici şi colorate. Încă de atunci am rămas cu acest drag de a construi diverse forme şi clădiri.

Aveam colegi de şcoală care spuneau că datorită construcţiilor lego s-au hotărât să dea la arhitectură, să înveţe să creeze case şi să le realizeze la fel de frumoase ca pe propriile lor piese. Practic, ei au pornit de la lego şi au dorit să ajungă la construcţii arhitecturale complexe.

De la lego, la construcţii arhitecturale şi invers

De curând am fost plecată din ţară. Ajunsă în Barcelona, ca orice alt călător, am vrut să bifez şi câteva obiective turistice. Mi-am dorit mult să vizitez unele dintre spaţiile asociate cu numele lui Gaudi. Astfel am decis să îmi răpesc câteva zile şi să merg la Parc Güell, Sagrada Familia şi pe Passeig de Gràcia.

Clădirile sunt impresionante şi viziunea lui Antonio Gaudi îţi taie răsuflarea. Efectiv nu am putut face fotografii în perioada pe care am petrecut-o la Barcelona, pentru că eram prea preocupată să mă bucur pe viu de tot ce oferă frumuseţea oraşului.

Şi pentru că nu am fost în stare să imortalizez în vreun fel măreţia oraşului, am ajuns ca, în ultimele zile ale vizitei, să intru într-un magazin de suveniruri. Pe lângă tradiţionalii magneţi de frigider, am mai întâlnit obiecte decorative în stilul gaudian, dar şi construcţii care se puteau realiza din din piese de lego.

De la lego, la construcţii arhitecturale şi invers

Am fost super uimită să găsesc clădirile oraşului pregătite sub forma unui joc lego. Sagrada Familia, Casa Batlló şi multe altele… Vedeam cum bucuria din copilărie îşi făcea din nou simţită prezenţa. Jucăriile de lego nu se puteau compara cu cele de la Noriel, dar măcar mă puteau ajuta să păstrez vie memoria locurilor vizitate. Vedeam cum construcţiile arhitecturale faimoase pe care o să le întâlnesc în călătorii se transformau în piese de lego care alcătuiau celebre obiective turistice.

Şi atunci mi-am dat seama că este o idee genială! În timp ce construiesc cu pasiune clădirile lui Gaudi, mă pot juca, dar îmi pot reaminti cu drag de toate locurile vizitate. Iar mândria cu care voi expune aceste suveniruri în casă este de nepreţuit. Probabil că un suvenir tradiţional (o farfurie ceramică, o glastră pentru flori, sau un suport de lumânare) ar fi fost mai frumos din punct de vedere estetic, dar ceea ce este făcut cu mâna ta, este de zece ori mai apreciat.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.