De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Momentul în care îţi faci bagajele şi te muţi la casa ta este clipa în care îţi dai seama cât de mult eşti ataşat de un loc. M-au trecut tot felul de sentimente atunci când m-am mutat la casa mea: de la frică de necunoscut, la căutarea unui nou spaţiu intim şi îndrăgostirea de noul „acasă”.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

A fost greu şi a luat mult timp să mă obişnuiesc cu locuinţa. Simţeam cumva în interiorul meu că nu îmi găsesc locul, că nu sunt acasă ci pur şi simplu într-o casă care mă găzduieşte pe o perioadă nedeterminată. Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că mă simţeam prinsă într-un spaţiu necunoscut pe care încă nu îl personalizasem şi cu care nu mă puteam identifica. Cu timpul, am început să îl transform şi să aduc diferite obiecte de mobilier de la mama, astfel încât să îmi creez acele spaţii intime la care tot tânjeam. Este interesant să priveşti în urmă şi să realizezi că orice spaţiu, oriunde ar fi el, poate deveni un „acasă” odată ce devine un spaţiu al intimităţii, care să reflecte o parte din pasiunile şi activităţile pe care le ai.

Pentru mine tot procesul de transformare a casei în spaţiu pe care să îl agreez a fost unul de lungă durată. Simţeam un fel de teamă faţă de ataşament, astfel că am luat lucrurile treptat şi am început să amenajez diferite spaţii din casă pe parcursul unui an întreg. Ceea ce m-a intrigat a fost modul în care partenerul meu a trecut prin acelaşi proces, doar că într-un fel total diferit. Iar acest lucru m-a determinat pe mine să prezint cinci spaţii ale casei de care mă simt ataşată şi modul în care am ales să le organizez, toate acestea în contrast cu felul în care a făcut el acest lucru. Pentru a putea vorbi despre procesul de transformare a unor spaţii în colţuri intime pentru mine, voi face acest lucru în contrast cu alegerile realizate de partenerul meu.

Dacă a locui cu cineva înseamnă să organizezi un spaţiu astfel încât să răspundă nevoilor tuturor, poate însemna de asemenea şi o serie de compromisuri sau o combinare a elementelor care să răspundă cerinţelor comune. Amenajarea spaţiului domestic, un spaţiu social de interacţiuni în continuă prefacere, presupune un dialog definitoriu cu obiectele şi locurile care o compun. De asemenea, este interesant cum fiecare dintre noi a putut să îşi definească un colţ intim în cadrul unui spaţiu comun.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Pentru a putea face o analiză a modului în care fiecare dintre noi a amenajat o parte din spaţiile domestice, o să apelez la teoria lui Bordieu expusă în „La maison kabyle” (1980), conform căreia ordonarea universului se face după modelul polarităţii masculin-feminin. „Interiorul casei este organizat pe aceleași principii ca întregul univers, adică, este împărțit în zone masculine și feminine, în funcție de valorile simbolice ale diferitelor părți ale spațiului și activitățile desfășurate de acestea” (Borideu, 1980). Dacă în cazul de faţă nu este vorba de împărţirea pe sexe a spaţiilor, mai degrabă de locurile alese şi de modul de organizare, se pot observa diferenţe majore de abordare care pot conduce către înţelegerea stilului de viaţă al persoanelor, a pasiunilor lor sau a activităţilor pe care le desfăşoară în interiorul casei.

Primul spaţiu pe care am considerat că trebuie să îl personalizez a fost dormitorul. Pentru mine a fost locul în care îmi petreceam cea mai mare perioadă din timp la momentul la care am făcut mutarea. În contextul în care plecam dimineaţa şi mă întorceam seara, târziu, dormitorul era spaţiul în care îmi găseam refugiu după o zi întreagă de muncă. Astfel că am decis să îl transform într-un loc în care să găsesc mare parte din obiectele care mă ajută să mă destind. De la cărţi, la caiete de notiţe, obiecte decorative şi spaţiu pentru telefon şi tabletă, acest colţ avea strictul necesar pentru a mă ajuta să mă simt confortabil.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Pe partea celaltă, noptiera lui a rămas multă vreme un spaţiu gol, neutilizat. Nu a simţit nevoia foarte mult timp să folosească acel spaţiu şi a rămas gol până în momentele în care a ajuns spaţiu de depozitare pentru hainele strânse de pe uscător. Aşadar, spaţiul de lângă pat a devenit pentru el mai mult unul funcţional, decât unul care să fie considerat colţ intim.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Îmi dau seama că acest prim spaţiu transformat de mine nu a avut o însemnătate atât de mare şi pentru el, iar acest lucru ar putea fi explicat şi de timpul petrecut de fiecare dintre noi în acel loc. Dacă eu l-am văzut ca pe un loc în care mă puteam refugia, el îl privea pur şi simplu ca pe un loc în care trebuie să doarmă sau să îşi lase câteva haine până în momentul în care va ajunge să le aşeze în şifonier.

Uitându-mă împrejur, am observat că am o serie întreagă de fotografii. Unora le-am găsit locul încă de la momentul mutării, însă pe altele le-am adus în timp. Am realizat cum eu am simţit mereu nevoia să mă uit la amintiri în momentele cheie ale zilei: dimineaţa, când mă trezesc şi seara, când mă duc la culcare. Dacă în cazul primelor imagini, am ales cu certitudine noptirea, pentru cele care sunt atârnare de lampă am ales cu greu locul. După căutări îndelungi ale locului potrivit, am decis să le am aproape de mine şi le-am atârnat lângă pat.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Pasionat de fotografie, şi el are un loc în care şi-a afişat pozele. Cum spaţiul dormitorului nu este unul de care el se simte ataşat, şi fotografiile se află mai aproape de locul pe care el îl consideră colţul intim. La un metru distanţă de acest spaţiu, fotografiile sunt lipite pe geamul balconlui, acolo unde le poate vedea atât el, cât şi orice persoană care ne trece pragul şi vine în vizită.

Am realizat astfel că, fiind vorba de un spaţiu pe care eu îl consider intim – dormitorul este un loc în care nu poate intra orice vizitator, am ales să aduc genul de obiecte pe care vreau să le păstrez departe de ochii lumii. În schimb, fotografiile afişate de el sunt genul de obiecte cu care se mândreşte şi nu găseşte un impediment în faptul că ar putea să le vadă un număr mare de persoane.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

În ceea ce priveşte locul în care ne scriem gândurile, ideile sau planurile pe termen scurt, am ales de asemenea locuri diferite. Dacă pentru mine a fost necesar un spaţiu mic, undeva ascuns, el a decis că îşi doreşte un perete colorat pe care îşi poate scrie cu creta to do list-ul. Eu una am considerat, de asemenea, că gândurile şi planurile mele sunt personale şi nu ar trebui văzute de prea multă lume, astfel că am ales ca loc de notiţe o plăcuţă lipită de frigider. Şi asta pentru că nu accept prea uşor persoane necunoscute în bucătărie, sufrageria fiind locul în care primim prietenii în vizită.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Deşi locuim cu chirie, am avut noroc să putem personaliza locuinţa după bunul plac. Atunci când prietenul meu a decis că îşi doreşte o porţiune din perete pe care să poată scrie cu cretă diferite idei şi notiţe, proprietarul locuinţei a fost deschis la această propunere şi ne-a permis să vopsim un sfert din peretele sufrageriei.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Dacă partenerul meu îşi propunea să transforme camera într-una cu un perete care să aibă o porţiune neagră, eu am venit cu ideea de a vopsi-o într-o culoare petrol, astfel încât să se poate inegra şi cu restul spaţiului. Mi-am dat seama că dacă pentru el peretele avea un scop strict funcţional, pentru mine era important să se integreze acest proiect şi din punct de vedere estetic.

La categoria spaţiu de lucru, după multă vreme am decis să îmi aduc masa-birou de la mama. Pentru mine era un pas important acela de a aduce acasă biroul. Era un fel de a admite că m-am ataşat de acel loc, că l-am acceptat şi că pot trece la următorul pas. Cu toate acestea, spaţiul de lucru a fost amenajat astfel încât să fie un colţ mic, parte a unui spaţiu comun. Mi-era de ajuns să mă pot poziţiona astfel încât oricine ar fi în aceeaşi cameră cu mine, să nu mă poată deranja atunci când decid să lucrez acasă. Iar acest lucru a fost gândit cât să mă simt confortabil, în timp ce sunt înconjurată de alte obiecte de mobilier.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

În schimb, cum el lucrează mare parte din timp acasă, a ales ca biroul să fie acel loc care să-i fie colţ intim. Ocupă o mare parte din spaţiu, are împrejur o multitudine de obiecte care îi sunt utile şi care îl ajută să îşi personalizeze spaţiul în care petrece cel mai mult timp atunci când este acasă. Se poate observa cum centrele de interes ale casei sunt total diferite şi au scopuri diferite. Pentru mine, accentul a fost pus mereu pe ideea de confort, destindere şi estetică, în timp ce pentru el importantă a fost ideea de funcţionalitate, dar nu a deglijat nici ideea de destindere în colţul său intim.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

Dacă pentru mine acel colţ era definit de noptieră, pentru el este biroul. Am observat o similitudine între abordări în cazul meu faţă de masa pentru laptop, iar al lui faţă de noptieră, dar şi invers: în cazul meu faţă de noptieră şi în cazul lui faţă de spaţiul de lucru. Acum putem înţelege de ce au fost făcute aceste alegeri inconştiente: fiecare şi-a amenajat spaţiul personal în funcţie de rutina zilnică, dar şi în funcţie de felul în care îşi ghidează viaţa.

Nu în ultimul rând, la capitolul decorare a spaţiului comun, fiecare dintre noi a ales câte un element de înfrumuseţare. În cazul meu a fost simplu: este vorba despre un tablou pe care mi l-am dorit mult. Este o creaţie a unui pictor contemporan – Ciprian Istrate – pe care am văzut-o de la început ca fiind parte componentă a noii mele locuinţe. A fost chiar primul obiect pe care l-am aşezat în noua casă atunci când am adus bagajele. Iar asta pentru că este genul de lucru care mă motivează şi care mă inspiră în fiecare zi.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

În ceea ce îl priveşte pe el, şi-a dorit să lipească un sticker pe perete. A fost de asemenea vorba despre un artist vizual contemporan, Ana Bănică, de la care a cumpărat acest element de decoarţiune interioară. Deşi era vorba despre o piesă de înfrumuseţare, pentru el a fost mai important mesajul pe care îl transmite şi provenienţa obiectului în sine.

De la casă la acasă în cinci spaţii personalizate diferit

În urma acestei analize am putut observa abordări diferite faţă de aceeaşi locuinţă. Dacă eu mi-am dorit un prim confort şi un sentiment de acasă şi de intimitate, el a pus accentul pe utilitate – şi-a dorit un spaţiu în care să îşi poată desfăşura activităţile de zi cu zi. De asemenea, dacă eu mi-am dorit să mă ascund de ochii lumii, el nu a fost deranjat de faptul că ar putea să îşi lase la vedere părţi ale muncii lui, sau alte lucruri legate de pasiuni şi valori. În aceeaşi măsură, aranjarea spaţiului domestic oferă o privire asupra personalităţii unei persoane. În cazul meu se poate observa o intenţie de ascundere a gândurilor, sentimentelor şi pasiunilor, în timp ce el nu pare deranjat de ceea ce ar putea zice gura lumii.

Alegerea unor obiecte care să facă o radiografie a ataşamentelor a fost una dificilă, tocmai de aceea am ales descrierea unor spaţii care m-au ajutat să privesc cu alţi ochi locuinţa în care am decis să trăiesc în următoarea perioadă. Iar faptul că am făcut-o cu ajutorul unor contraste m-a ajutat pe mine să mă definesc în comparaţie cu un celălalt care a decis să îşi personalizeze acelaşi spaţiu într-un alt mod. S-a putut observa, aşadar că, deşi unul a ales esteticul şi confortul în timp ce altul a mers pe ideea de funcţionlitate şi plăcere, s-a păstrat un echilibru în ceea ce priveşte transformarea de la casă la acasă.

Proiect scris pentru cursul de Cultură materială, coordonat de Vintilă Mihăilescu (Master Studii vizuale şi societate, SNSPA)

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.