De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Citește și prima parte »

Dacă în prima zi am vizitat zonele de merchandise, boardgames, gaming și  aleea artiștilor, celelalte două zile petrecute la East European Comic Con le-am dedicat exclusiv panel-urilor, actorilor și concursului de cosplay. Cele mai frumoase amintiri le am datorită acestora, iar pe câteva le voi împărtăși cu voi în continuare.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Ziua de sâmbătă a început cu distribuția filmului DxM prezentă pe scena Orange amenajată la Romexpo. Regizorul Andrew Goth a încercat să explice conflictele care stau la baza producției filmate în România, în special în incinta Casei Radio din București. DxM propune o analiză profundă a subconștientul uman și încearcă să afle ce s-ar întâmpla dacă mai multe minți umane ar fi unite într-una singură.

Conflictul de natură religioasă este prezent la rândul său, unii protagoniști susținând că experimentul din DxM reprezintă o atribuție exclusivă a forței divine superioare și nu este de competența ființelor umane. Pot spune că filmul mi-a trezit curiozitatea, în special după ce am urmărit trailer-ul prezentat în premieră mondială la EECC 2015.

Am fost prezent și la concursul de Cosplay, unde participanți din România, Ungaria și Bulgaria au defilat pe scenă costumați în personajele lor preferate. I-am putut identifica pe Thorin din trilogia The Hobbit, Gerald of Rivia din seria de jocuri video The Witcher și alți protagoniști din Skyrim, League of Legends, Aion, Assassin’s Creed, pe Jessie și Walter din Breaking Bad, Poison Ivy ș.a.m.d.

Majoritatea costumelor erau reușite, iar o parte dintre concurenți au ales să interpreteze sau să improvizeze scene celebre asociate personajelor lor. Au avut loc și surprize pentru publicul numeros prezent la concurs. În ziua de duminică, după ce Thorin și-a încheiat numărul, Manu Bennett a urcat pe scenă cu o sabie ca să-l provoace pe regele dwarfilor la luptă.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Dar cel mai frumos moment a aparținut unui grup. Nici nu a apucat Ken Huegel, prezentatorul, să anunțe următorii concurenți că un Superman învins apare pe scenă. Mâinile îi erau legate, iar costumul sfâșiat. Sângele îi acoperea fața, în timp ce un soldat roman îl împingea să cadă în genunchi pentru a-i reteza capul. Dar în momentul în care lama sabiei se pregătea de impact, în spatele soldatului apare un asasin.

Era Ezio Auditore din Assassin’s Creed II, sau cel puțin costumul îi aparținea. Iar cu o mișcare precisă, exact ca-n jocul video și sincronizată cu sunetul de pe fundal, îi taie gâtul soldatului roman. În acel moment m-am ridicat în picioare și am început să aplaud frenetic. Nu eram singurul, dar momentul în care toată sala a luat-o razna a fost acela când asasinul și-a dezvăluit identitatea. Nu era Ezio Auditore, ci Osric Chau!

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

În programul zilei de sâmbătă am trecut și pe la panel-ul serialului Umbre produs de HBO România. La eveniment au fost prezenți Relu, Gina, Nea Puiu’, Nico, Sabin și Teddy. S-au făcut multe glume pe seama aparatului de reproducere al lui Relu, a avut loc un concurs de ghicit replici între Gina și Nico, fanii au avut ocazia de a le pune întrebări actorilor și de a face poze cu ei. Dar, din păcate, sezonul doi nu a fost confirmat (nici infirmat), lucru pe care îl așteptam cu nerăbdare.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Un alt lucru la care a excelat în acest an East European Comic Con a fost numărul și popularitatea invitaților internaționali din lumea filmului și serialelor TV. Manu Bennett, Robert Knepper, Osric Chau, John Noble, Kristian Nairn și Dan Starkey au fost capetele de afiș. Nu am reușit să fiu prezent la toate panel-urilor lor, să mă fotografiez alături de fiecare sau să obțin un autograf de la toți, dar am apreciat la aceștia optimismul cu care au venit în România.

Manu Bennett a făcut spectacol în toate cele trei zile ale convenției. Printre sesiunile foto și cele de autografe și-a făcut timp să se plimbe cu trotineta prin mijlocul vizitatorilor. La panel-uri a povestit foarte multe despre audițiile și filmările pentru serialele Spartacus și Arrow, dar și pentru trilogia The Hobbit. A răspuns la întrebările fanilor și apoi a invitat o parte dintre aceștia pe scenă pentru a-i învăța să facă HAKA, dansul specific luptătorilor māori din Noua Zeelandă.

John Noble a oferit fanilor cele mai complete și complexe răspunsuri la întrebările ce i se puneau. Fiecărei persoane i se adresa cu “Sir” sau “Darling”, iar bucuria de a vedea un public atât de numeros la EECC 2015 i se citea pe chip.

De ce mi-a plăcut la East European Comic COn 2015 (II)

Kristian Nairn (aka Hodor din Urzeala Tronurilor) a șocat în primul rând prin statura sa de uriaș. S-a declarat un mare fan WoW și al cărților science-fiction, a explicat semnficația fiecărui tatuaj pe care îl are. A povestit despre cum a ajuns să joace în Game of Thrones și despre cariera sa de DJ, chiar dacă are un background de heavy metal.

A precizat că fiecare coleg al său din distribuția GoT, care a fost prezent la edițiile anterioare ale convenției din România, a povestit numai lucruri frumoase despre publicul de aici și că l-au îndemnat să accepte invitația. Printre aceștia s-au numărat Ian McElhinney, Finn Jones, Natalia Tena, James Cosmo, Miltos Yerolemou și Jason Momoa.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Pe Osric Chau am ajuns să-l apreciez extraordinar de tare, chiar dacă nu am urmărit până acum prea multe dintre proiectele sale. Este un adevărat “geek”, îi plac jocurile video, anime-urile, revistele manga și adoră să facă cosplay. Acesta este mediul în care a crescut, motiv pentru care, dacă se află într-un oraș unde are loc o convenție Comic Con, își cumpără bilet și merge costumat la eveniment.

A fost emoționat când a primit o ciocolată ROM din partea unor fane, a precizat că este genul de om care preferă să rămână acasă și să se joace sau să vadă un serial/anime în loc să iasă în club. A explicat care este bucuria unui cosplayer, ne-a îndemnat să ne facem propriile costume și la următoarea ediție să venim cu ele. A punctat faptul că nu contează dacă costumul este reușit sau nu, important este să ne distrăm. Iar pe mine m-a convins să încerc acest lucru anul viitor!

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Pe Robert Knepper l-am lăsat la urmă deoarece este persoana care m-a impresionat cel mai mult. Este cunoscut în toată lumea drept actorul care l-a interpretat pe T-Bag din faimosul serial Prison Break, dar puțini cunosc experiența acestuia cu România. Ne-a vizitat țara în urmă cu 30 de ani, atunci când făcea parte dintr-o trupă de teatru.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Erau alte vremuri, un alt regim politic, iar experiența l-a marcat. A povestit că într-una dintre cele două zile petrecute la București în 1985, înainte de a pleca la Cluj, a fost invitat la Teatrul Național. În seara respectivă se juca piesa “Un zbor deasupra unui cuib de cuci”, iar tovarășul Nicolae Ceaușescu era prezent. Și-a adus aminte de scena în care unul dintre nebuni smulge chiuveta din perete și o aruncă pe fereastră, oferindu-le libertate colegilor săi de suferință.

Mesajul era unul clar, iar publicul aplauda. Dar aplauzele erau reținute, păstrând un ritm încet și monoton. Soldații erau poziționați în fața scenei, pregătiți să intervină în cazul în care lucrurile ar fi degenerat. Teama se instalase în mintea actorului de origine americană, în timp ce conștientiza prin ce trece poporul român în acea perioadă.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

A povestit aceste lucruri cu ochii în lacrimi, iar emoțiile l-au copleșit atunci când ne-a transmis cât de mult ne-am schimbat. “Aveți fețe atât de diferite față de cele ale părinților voștri […] Văd optimism și speranță în ochii voștri și nu puteți să vă imaginați cât de mult mă bucură acest lucru!” au fost câteva dintre cuvintele adresate de Robert Knepper publicului român. “Puteți aplauda când vreți, cum vreți, cu entuziasm…” și lumea s-a ridicat în picioare și a început să aplaude cât de tare s-a putut.

Toate acestea s-au întâmplat în ziua de sâmbătă, dar mai urma un panel cu același om și ziua următoare. De această dată a vorbit despre viitor și a dat câteva sfaturi. Ne-a sfătuit să riscăm în viață și să alegem să facem în viață ceea ce ne face fericiți. Să nu facem un lucru doar pentru că “așa trebuie”, ci pentru că vrem să facem acel lucru. Să nu fim liniari, pentru că aceasta era practica perioadei dinainte de ’89. Iar atunci când ne simțim pierduți, să recreăm o amintire din copilărie (o plimbare prin parc, o ieșire în natură) și să medităm asupra lucrurilor care ne frământă.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Vedeam în fața mea un om căruia îi pasă, căruia îi părea rău de perioada neagră prin care România. Într-o discuție restrânsă m-a întrebat dacă mă simt liber, dacă consider că am oportunități în viață. Era sincer când spunea că se aștepta să fim puțin mai sus după 25 de ani de democrație și voia să afle dacă am resimțit criza economică din urmă cu câțiva ani de zile.

Duminică ne-a împărtășit intenția de a veni și de a face teatru pe o scenă din România. Ne-a promis că îi va propune lui Ion Caramitru acest lucru, la cina pe care urma să o aibă în acea seară cu directorul Teatrului Național din București. A precizat că există discuții avansate pentru ca serialul Prison Break să revină, într-o formă sau alta, și a încheiat prin a ne mulțumi pentru că l-am reprimit atât de călduros după 30 de ani.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (II)

Închei a doua parte și ultima legată de propriile impresii despre East European Comic Con 2015 prin a mulțumi tuturor celor care s-au ocupat de organizare, celor care au fost prezenți, cosplayerilor pentru că m-au lăsat să îi fotografiez și sponsorilor pentru că au susținut acest proiect!

Am avut parte de un weekend memorabil și de experiențe pe care le voi povesti multă vreme de acum încolo. Și mă bucur tare mult de faptul că s-a anunțat un nou EECC pentru anul 2016, care va avea loc tot la Romexpo, în perioada 13-15 mai. Până atunci, încercați să urmați sfaturile date de Robert Knepper! :)

Mai multe poze de la East European Comic Con 2015:

Click pe imagine pentru a se mări.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.