De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015 (I)

Cea de-a treia ediție East European Comic Con a luat sfârșit, reușind să lase în urmă amintiri de neuitat, numeroase zâmbete, dar și un gol în stomac participanților deoarece aceștia vor fi nevoiţi să aștepte încă un an până la următoarea convenție.

Pentru mine, EECC 2015 a reprezentat punctul culminant al acestei primăveri. Eram nerăbdător să intru din nou în acea atmosferă de sărbătoare pe care am resimțit-o la fiecare ediție la care am participat până acum. Doream să mă amestec în marea de oameni pasionați de benzi desenate, jocuri video, cosplay, boardgames, filme și seriale TV, prezentă la eveniment. Voiam să simt din plin pulsul locului și eram curios ce povești urmau să ne împărtășească invitații speciali din acest an.

La ce să ne așteptăm de la East European Comic Con 2015?

Așteptarea a fost lungă, dar a meritat din plin! Nu numai că toate așteptările de mai sus au fost satisfăcute, ele chiar au fost depășite datorită ambiției organizatorilor de a dărâma bariere sociale. Am rămas doar cu amintiri frumoase și cu câteva lecții de viață, pe care voi încerca să le împărtășesc cu voi în rândurile de mai jos.

Porțile complexului Romexpo au fost deschise vineri la ora 16:00, iar câteva zeci de curioși au pășit pentru prima dată în pavilioanele care, timp de trei zile, urmau să găzduiască East European Comic Con 2015. Primul lucru pe care l-au putut zări a fost un poster uriaș cu eroii din The Avengers: Age of Ultron, un indiciu care îmi reamintea că Marvel ia în serios baza de fani pe care o are.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015? (I)

A urmat o împărțire rapidă a publicului, confirmând faptul că scopurile celor prezenți erau diferite. O parte dintre aceștia s-au îndreptat către zona de merchandise, de unde puteai cumpăra aproape orice: de la benzi desenate, tricouri personalizate, figurine cu eroii preferați, până la cărți din domeniul fantasticului sau science fiction-ului, ori tablouri cu personaje populare.

Am apreciat faptul că producătorii autohtoni de benzi desenate au fost prezenți cu propriile standuri (de exemplu Abația și HAC), că editura Nemira a venit cu prețuri reduse la cărțile publicate și că lumea se înghesuia în colțul unde s-a instalat echipa Creative Monkeyz. De asemenea, am apreciat că printre comercianți se numărau și câțiva de origine asiatică, germană și maghiară, deoarece oferta era mult mai variată decât de obicei.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015? (I)

După ce am cedat tentației de a-mi cumpăra câteva amintiri, am vizitat aripa artiștilor. Aici l-am întâlnit pe Puiu Manu, care la cei 86 de ani ai săi se poate mândri cu o colecție impresionantă de benzi desenate ce îi poartă semnătura. Am trecut pe la masa fiecărui artist și am admirat munca tenace din spatele fiecărui exponat. Majoritatea lucrărilor aduse de aceștia la EECC puteau fi cumpărate, iar dacă o făceai primeai și un bon fiscal (aviz celor se gândesc la ANAF).

După ce am părăsit și această secțiune m-am îndreptat către standurile amenajate de HBO România, despre care pot spune că erau pretutindeni. În pavilionul central erai invitat să faci poze pe Tronul de Fier din Urzeala Tronurilor sau erai provocat să salvezi Debarcaderul Regelui de flota inamicului, iar cei curajoși erau răsplătiți cu diverse premii.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015? (I)

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015? (I)

Într-un alt pavilion au amenajat un panou cu mesajul Valar Morghulis, unde erai invitat să scrii ce îți dorești să realizezi înainte de a muri. De asemenea, au avut un stand dedicat exclusiv serviciului HBO GO, unde puteai afla toate informațiile necesare pentru a te abona și de unde puteai primi un voucher cadou pentru a-l testa. Pe lângă faptul că erau prezenți “oriunde, oricând”, am mai apreciat la reprezentanții HBO România că au venit costumați în personajele celebre din Game of Thrones.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015? (I)

Nu am frecventat prea mult secțiunea dedicată gamerilor, în ciuda faptului că la rândul meu mă pot considera unul. Dar în scurtele vizite pe care le-am avut în pavilionul amenajat special pentru aceștia, am văzut un public foarte numeros și nerăbdător să joace sau să urmărească meciuri de League of Legends, FIFA, Mortal Kombat X, Hearthstone, Heroes of the Storm ș.a.m.d. Am văzut nume mari prezente în această zonă, cum ar fi TP-Link, Alienware și Blizzard Entertainment, care aveau sacii încărcați cu premii pentru cei prezenți.

Dar, printre titlurile mari de acolo, am zărit și un joc video arcade care stârnea curiozitatea tuturor celor care treceau prin fața standului amenajat pentru acesta. Este vorba de Move or Die, un joc 2D, cooperativ, ce se poate juca în patru persoane și care funcționează după o regulă simplă: atunci când caracterul se oprește din alergat, explodează!

Un alt lucru care m-a captivat în această zonă a fost aplicația FaceRig, dezvoltată de un grup de cinci prieteni români intitulat Holotech Studios. Programul presupune poziționarea utilizatorului în fața unei camere web și transformarea acestuia într-un personaj animat. Poți alege să fii o pisică, un dragon, un câine, un hamburger sau orice îți trece prin cap, urmând ca apoi să dai viață personajului. Expresiile faciale pe care utilizatorul și le exprimă în fața camerei web sunt preluate imediat de avatarul acestuia din aplicație.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015? (I)

În același pavilion am găsit și zona de boardgames, unde cei interesați puteau să testeze (gratuit) cele mai populare și cele mai noi jocuri de societate. În cazul în care vreunul te atrăgea atât de mult încât să vrei să-l achiziționezi, o puteai face la unul dintre comercianții din apropiere. Existau și câteva mese de foosball pentru cei care nu puteau lăsa fotbalul deoparte.

De ce mi-a plăcut la East European Comic Con 2015? (I)

Zilele de sâmbătă și duminică le-am dat în exclusivitate panel-urilor și concursului de cosplay. Manu Bennett a făcut spectacol, Robert Knepper a povestit despre vizita sa în România de acum 30 de ani, iar Osric Chau m-a convins ca la anul să vin costumat la EECC. Despre toate aceste lucruri și concluziile finale despre East European Comic Con 2015, voi povesti pe larg data viitoare.

Citește partea a doua aici »

Mai multe poze de la East European Comic Con 2015:

Click pe imagine pentru a se mări.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.