De ce Eu? (2015)

De ce Eu? De ce Cristian Panait? De ce un asemenea sfârșit? Tudor Giurgiu alături de actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache și Alin Florea vor încerca să răspundă la aceste întrebări într-un nou film românesc, inspirat dintr-un caz real.

De ce Eu? (2015)

Sinopsis

Cristian Panait este un tânăr procuror idealist, care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție de la începutul anilor 2000. Învinuitul este un coleg procuror, suspectat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals și uz de fals și sustragere de documente.

Ancheta pe care o desfășoară este alterată de superiorii ierarhici a procurorului Panait, fapt care îi afectează încrederea tânărului magistrat în justiție. Hotărât să descopere adevărul, Cristian Panait ajunge să se expună unor pericole atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

De ce Eu? (2015)

Despre De ce Eu?

Filmul este inspirat din întâmplările ce au avut loc în anul 2002, atunci când procurorul Cristian Panait , în vârstă de 29 de ani, s-a sinucis. Cazul a stârnit reacții dure în presa românească, care a lansat mai multe ipoteze cu privire la decesul tânărului magistrat, printre care și posibilitatea de înlesnire sau determinare a sinuciderii.

Cristian Panait a fost descris de apropiați și foștii colegi drept o persoană care avea încredere în sistemul judiciar, care nu accepta compromisuri și care era pregătit să se opună presiunilor venite de la superiori, dacă considera că acestea erau neîntemeiate. Era un workaholic, așa cum postul o cere, și i se prevedea o carieră de succes în magistratură.

De ce Eu? (2015)

În 1996 termină Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane, iar în 1997 este numit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea. Doi ani mai târziu este delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar în 2001 este numit procuror în cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.

Aici i se cere să ancheteze acuzațiile aduse procurorului Alexandru Lele, aflat la Oradea. Iar după ce ia decizia de a nu pune în mișcare acțiunea penală față de colegul său, pe motiv că nu există suficiente probe pentru o asemenea măsură, totul se prăbușește în jurul lui Cristian Panait.

De ce Eu? (2015)

Singur împotriva tuturor ar putea spune publicul sau povestea unui martir din lumea justiției. Imaginea lui Cristian Panait este asociată celei a unui supererou, care a ajuns să se lupte cu un sistem corupt, atunci când sorții de izbândă nu erau de partea sa. Un om care ar putea fi dat drept exemplu pentru cei ce își doresc să urmeze o asemenea carieră și a cărui poveste s-a sfârșit tragic.

De ce Eu? face parte dintr-o categorie mai puțin cunoscută cinematografiei române, cea a thriller-ului politic și a conspirațiilor. Un film care-i face cinste regizorului Tudor Giurgiu și actorilor implicați în proiect, un film care ar putea (re)pune câteva semne de întrebare asupra autonomiei procurorilor din urmă cu câțiva ani.

De ce Eu? (2015)

Primul lucru pe care l-am remarcat la această producție a fost minuțiozitatea cu care a fost scris scenariul și cât de mult a fost documentat. Avem parte de un limbaj juridic corect și coerent, la care se adaugă și câteva lecții despre aplicarea codului penal și a celui de procedură penală. Din această cauză dialogul poate părea uneori greoi pentru spectatorii fără studii juridice, dar este de preferat o asemenea măsură în detrimentul unui nou “carnaj juridic” precum cel din Poziția Copilului.

Am mai apreciat la acest film încercarea de a avea o coloană sonoră, Thalia și Luna Amară ocupându-se de acest lucru. De ce Eu? surprinde plăcut și la capitolul editare de sunet și mixaj de sunet, acolo unde multe filme românești încă întâmpină mari probleme.

Nici sponsorii filmului nu sunt ignorați, însă introducerea acestora este subtilă și nu întrerupe firul narativ al peliculei, spre deosebire de alte filme românești cu succes la public. (n.r.: a se vedea exemplul de mai sus)

Concluzie

De ce Eu? rămâne un film surprinzător de plăcut, bine documentat și regizat, cu ajutorul căruia Tudor Giurgiu nu lasă să se stingă amintirea unui tânăr procuror, care a ales să nu-și trădeze propriile principii.

De ce Eu? va fi lansat în cinematografe pe 27 februarie 2015, fiind distribuit de Ro Image 2000 și Transilvania Film, cărora le mulțumim pentru invitație.

Vizionare plăcută!

Părerea autorului

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.


Nota noastră