De ce ajung adolescenţii hi-tech

Ne întrebăm cum de adolescenţii din ziua de azi ajung să depindă de tehnologie… Păi cum să nu fie aşa dacă ei încă de bebeluşi sunt crescuţi alături de tot felul de dispozitive şi aparate tehnologice care să le uşureze munca părinţilor?

De ce ajung adolescenţii hi-tech

De curând am ajutat la organizarea unui mic party pentru doi proaspăt părinţi. A fost foarte complicat să decid ce cadouri să iau. Am avut de ales între aparate de monitorizare, biberoane care îl feresc pe copil de colici, aspiratoare nazale şi alte cele. La o simplă privire pe site-ul Noriel vei afla câte dispozitive sunt dedicate exclusiv picilor. Dacă încă din scutece ai acces la o plajă aşa mare de aparate, nu e de mirare că ajungi să creşti şi să nu te poţi despărţi de astfel de gadgeturi.

Stau să mă gândesc că nu e de blamat faptul că tinerii îşi petrec o parte aşa de mare din timp cu ochii în telefoane, tablete sau laptopuri. Practic, în ultimul timp, părinţii i-au ajutat să deprindă acest comportament şi să devină adolescenţi hi-tech. Înconjuraţi încă de mici de cele mai noi dispozitive, mi se pare că este imposibil să nu se dezvolte şi să îşi adapteze viaţa în funcţie de inovaţiile din jur.

De ce ajung adolescenţii hi-tech

Nu sunt de părere că părinţii ar trebui să renunţe la toate aceste facilităţi ale timpurilor moderne, nu vreau să fiu înţeleasă greşit. Dar nu ar trebui să se sperie atunci când copiii lor vor ajunge să depindă la rândul lor de tot felul de aparate, dispozitive şi minuni ale tehnologiei.

Poate este de speriat faptul că lumea va ajunge să îşi ghideze viaţa în funcţie de astfel de dispozitive practice. Iar gândul că bunicii noştri puteau să se descurce foarte bine fără această mare de aparaturi este unul care provoacă fiori pe şira spinării pentru cei care se gândesc la cursul de evoluţie al umanităţii.

În fond, încă de la începuturi, oamenii au încercat să îşi uşureze munca, iar pentru că acum tehnologia evoluează exponenţial nu ar trebui să ne îngrijorăm. Trebuie doar să fim conştienţi de procentul în care ne ajutăm de dispozitivele tehnologice pentru a duce la bun sfârşit anumite sarcini. Iar aici mă refer în mare la task-uri simple, de bază. Atunci când vom folosi mai multe mijloace digitale pentru lucruri obişnuite, va trebui să ne punem câteva semne de întrebare şi să ne gândim dacă nu cumva tehnologia a pus stăpânire pe noi şi ne îndreptăm cu adevărat înspre o lume complet digitalizată.

Pe vremuri, era dificil să păstrezi legătura cu persoane care au părăsit ţara. Costurile de comunicare erau ridicate, conexiunea nu era una foarte bună, iar telefoanele cu prieteni sau rude de peste hotare erau pe cât de rare, pe atât de preţioase. Astăzi nu numai că poţi lua legătura cu oricine de pe glob în doar câteva secunde şi la o distanţă de câteva click-uri, dar îţi poţi monitoriza copilul care se află la câţiva metri distanţă, într-o altă cameră. Da, până aici e avoluat tehnologia!

Nu e motiv de îngrijorare şi cred că este bine să ne bucurăm de minunile digitale. Cu toate astea, trebuie să fim atenţi la toate lucrurile pe care le-am putea face şi fără gadgeturi.

[Surse foto: adolescentă, copil]

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.