Dallas Buyers Club (2013)

“Welcome to the Dallas Buyers Club!”un film despre greșelile societății, despre dezinformare și frica de necunoscut, despre izolare și prietenie, despre moarte și supraviețuire.

Dallas Buyers Club (2013)

Sinopsis

Filmul prezintă povestea lui Ron Woodroof, un cowboy și un electrician obișnuit să trăiască de pe o zi pe alta în SUA anilor 1980. În momentul în care este diagnosticat pozitiv cu virusul HIV și află că are mai puțin de 30 de zile de trăit, Ron refuză să-și accepte condamnarea la moarte. Motiv pentru care, acesta ajunge să se documenteze despre tratamentele alternative care lipsesc din sistemul de sănătate american și datorită cărora cei diagnosticați cu această boală vor putea primi o nouă șansă la viaţă.

Odată descoperite, Ron ajunge să distribuie medicamentele neautorizate de statul american printr-un “Club al cumpărătorilor”, pe care-l înființează împreună cu un transsexual pe nume Rayon. Prin această inițiativă, cei doi ajung să lupte pentru dreptul la demnitate, educație și dreptul de a fi acceptați de către societate în calitate de purtători ai virusului HIV.

Dallas Buyers Club (2013)

Despre Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club poate fi caracterizat drept acel gen de film ce este, de regulă, ocolit de public la cinema, dar care, odată vizionat, îți pătrunde în suflet și te pune pe gânduri cu privire la diverse aspecte ale vieții. Un film ale cărui puncte forte constau în interpretările fără cusur ale lui Matthew McConaughey și Jared Leto, dar și în modul nonșalant prin care este relatată istoria tragică a celor infectați cu virusul HIV.

O poveste care a fost îndelung ocolită de către producătorii de la Hollywood din cauza incertitudinii succesului financiar, dar și a unei posibile reacții negative a publicului față de subiecte sensibile precum: infectarea cu HIV, homofobia sau travestirea.

Dar odată cu evoluția societății umane și acceptarea unor valori contrare proprilor filosofii de viață, abordarea modulului în care au fost tratați bolnavii de SIDA și HIV în 1985 a devenit posibilă. Drept urmare, în martie 2014 putem să ne bucurăm de una dintre cele mai satisfăcătoare producții ale deceniului de la Hollywood.

Dallas Buyers Club (2013)

Totul începe de la un cowboy, a cărui virilitate este expusă pe larg de la meseria de electrician până la pasiunea pentru rodeo și numeroasele contacte sexuale ale acestuia. În urma unui control medical, el este depistat ca fiind purtător de HIV, un virus despre care sistemul medical și societatea cunoșteau puține lucruri în 1985. Incertitudinea modului de transmitere, catalogarea lui ca fiind o “boală a homosexualilor” și inexistența unui tratament pentru ameliorarea efectelor sunt doar câteva dintre dovezile pentru susținerea acestui lucru.

Din acel moment Ron experimentează toate stadiile psihologice: de la negare la furie, de la depresie la acceptare. Dar în loc să ajungă să se consoleze cu soarta sa, că mai are de trăit doar 30 de zile, în interiorul acestuia se naște o puternică dorință de supraviețuire. O dorință datorită căruia este posibilă transformarea personajului dintr-un ticălos homofob într-un om altruist, dornic să-și ajute “colegii de suferință”.

Dallas Buyers Club (2013)

O transformare care este redată în mod ireproșabil de către Matthew McConaughey, un actor care pare să-și fi descoperit adevărata latură actoricească după vârsta de 40 de ani. Transformarea fizică pe care a suferit-o și care-mi aduce aminte de Christian Bale în The Machinist (2004) și The Fighter (2010), ori dobândirea unui accent pur texan, sunt doar două exemple despre cât de puternică a fost implicarea lui McConaughey în acest proiect.

Și-a intrat atât de bine în rol încât faptul că a câștigat atât premiul Oscar cât și Globul de Aur pentru Cel mai bun actor într-un rol principal nu a surprins pe nimeni. O prestație despre care consider că o poți oferi o singură dată în viața de artist, McConaughey reușind să exprime o gamă atât de largă de emoții, fără greșeală, încât cowboy-ul Ron devine un personaj și mai complex decât a fost schițat în scenariu.

Dallas Buyers Club (2013)

Același lucru pot spune și despre Jared Leto, în același timp și actor și membru al formației 30 Seconds to Mars, care interpretează rolul lui Rayon, un travestit ce suferă de aceeași boală și al cărui viciu primar sunt drogurile. Toată emoția și tensiunea filmului Dallas Buyers Club are legătură cu personajul acestuia, Rayon fiind acela care te face să râzi într-o scenă, iar în următoarea să te simți vinovat pentru modul în care este tratat de ceilalți membri ai societății.

O interpretare care exprimă atât de bine tăria pe care trebuie să o afișeze în public cei neacceptați de către semenii săi, dar și impactul emoțional asupra acestor persoane cauzat de jignirile, de privarea de contactul social, de lipsa de afecțiune sau de prejudecățiDFF.

Dallas Buyers Club (2013)

Există o scenă în Dallas Buyers Club care nu poate să nu te ducă cu gândul la cuvintele actorului rus Constantin Stanislavski “There are no small parts, only small actors”. Această scenă este singura din film în care Rayon este forțat să poarte haine bărbătești, pentru a-și vizita tatăl. Modul în care îți este transmisă ezitarea, inconfortul personajului de a se îmbrăca la costum, nesiguranța, frica și rușinea în ochii părintelui îți aduc aminte că emoția nu trebuie să-ți fie transmisă, ca spectator, doar în momentele critice ale filmului!

Modul în care se dezvoltă relația dintre Ron și Rayon reprezintă “sarea și piperul” acestui film. Pornind de la senzația homofobă, chiar de scârbă, pe care o are în momentul în care îl întâlnește pe Rayon, Ron ajunge să-i înțeleagă suferințele acestuia și să-i fie alături atât cât îi permite propria masculinitate. O să afle pe propria piele ce-nseamnă să fii respins de cei apropiați și cum te poate afecta acest lucru, dar și cât de mult contează ca în acel moment să ai un prieten lângă tine.

Dallas Buyers Club (2013)

Despre ploturile secundare din Dallas Buyers Club nu o să spun prea multe, deoarece este plăcut să le descoperi singur în timp ce vizionezi filmul. Acestea se îmbină perfect cu povestea principală a filmului și implică atât interesele ascunse ale companiilor farmaceutice sau ale instituțiilor guvernamentale, cât și neajunsurile legii în situații delicate ce țin de supraviețuire.

Concluzie

Lupta împotriva destinului și a sistemului medical din 1985, alimentată de dorința de supraviețuire, schimbarea propriului sistem de valori și de legarea unei relații atipice de prietenie fac din Dallas Buyers Club nu doar un film demn de Premiile Oscar, ci o lecție de viață ce trebuie învățată!

Dallas Buyers Club va fi lansat în cinematografe pe 7 martie 2014, fiind distribuit de către Ro Image 2000. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.