Cutremurele, un pericol iminent

CutremurDin cand in cand scoarta terestra se pune brusc in miscare si isi modifica suprafata, acest fenomen este cutremurul, unul din cele mai periculoase si mai catastrofale fenomene de pe Pamant. Adesea poate provoca distrugeri de peste zece ori mai mari decat bomba atomica.

Incredibil ce se intampla in China in aceste zile, sunt cutremure peste cutremure si mult haos, nici nu mai sti incotro sa o apuci, daca mai iesi viu de acolo, pur si simplu s-a declansat infernul. Doi romani sunt martori la aceasta catastrofa, e vorba de un jurnalist roman si de cameramanul acestuia, corespondentii Realitatii. Toata aventura lor este relatata pe realitatea.net. Toate titlurile, toate televiziunile ne tin la curent cu acest eveniment tragic.

Ramai absolut stupefiat cum pot trai oamenii din tarile unde pericolul de cutremur are un grad extrem de ridicat, cum se poate trai in asemenea conditii, cand stai cu frica ca oricand poate sa-ti cada tavanul in cap, nici nu sti pe unde te poate prinde. Cutremurele se pot produce peste tot in lume, dar cele mai frecvente sunt in regiunile apropiate de marginile placilor tectonice. Zonele cu grad maxim de producere a efectului seismic sunt coasta de vest a Statelor Unite, zona Californiei, San Francisco, Los Angeles, zona Asiei, China, Japonia, Kobe. Majoritatea cutremurelor dureaza doar cateva secunde, dar sunt unele care tin pana la un minut sau mai mult. Spre exemplu cutremurul din San Francisco din 1906 a durat cca 40 secunde iar cel din Alaska din 1964 peste 7 minute. In acest moment nici nu vreau sa ma pun in pielea chinezilor care au fost victimele acestui cutremur.

Si in Romania avem parte de cutremure, cele mai intalnite au fost in zona Vrancei resimtite si la Bucuresti. Cel mai grav a fost cel din 1977, cu numeroase victime si pagube materiale.Cutremur

Scara Mercalli
Scara Mercalli este denumita asa dupa italianul Giuseppe Mercalli si ia in considerare efectul cutremurului intr-un punct sau altul al globului, stabilind 12 grade. Spre exemplu:
Gradul 2: Foarte slab. Mici trepidatii
Gradul 5: Destul de puternic. Efectele pot fi mai bine observate. Lichidele se revarsa iar geamurile se sparg.
Gradul 7: Foarte puternic. Tiglele de pe case cad.
Gradul 8: Distrugator. Structurile mai slabe, statui sau ziduri se pot darama.
Gradul 10: Dezastruos. Multe cladiri sunt distruse, solul se crapa. Sunt posibile alunecari de teren.
Gradul 12: Catastrofal. Solul se deformeaza, se modifica. Din epicentru se raspandesc valuri de pamant. Obiectele sunt aruncate in aer.

Masuri de protectie
+ In orasele in care cutremurele sunt mai frecvente, gen San Francisco sau Tokyo se organizeaza exercitii sistematice pentru ca fiecare sa stie ce e de facut in timpul unui cutremur.
+ Copii sunt invatati sa tina o lanterna si o pereche de pantofi rezistenti langa pat, pentru a putea fugi sa caute un loc sigur, daca cutremurul s-ar produce in timpul nopţii.
+ Pentru a evita surparile, este indicat sa se stea in casa, sub o mobila mai rezistenta sau sub tocul usii. Usa este din cele mai rezistente componente ale unui apartament: este putin probabil sa se prabuseasca.
+ Fiecare incendiu trebuie stins imediat, ca nu cumva gazul care se scurge din conductele sparte sa ia foc si sa explodeze.

Distribuie:

2 Comentarii

  • Reply 5.October.2009

    Nicoleta

    Asa de periculos este in China? cutremure peste cutremure? .. peste cateva zile plec in China si ash vrea sa stiu daca in Insula Macau .. s-a inregistrat de curand vrreu-n cutremur.. multumesc!

  • Reply 28.May.2012

    motolady

    Stii cum traiesc ei acolo? Prin adaptare :) Au cladiri foarte rezistente, se fac multe cercetari in domeniu…ei nu traiesc acolo cu blocurile noastre. Ei traiesc cu ceva care ii ajuta sa supravietuiasca.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.