Cursurile online, o metodă alternativă de învăţare

De câteva luni am decis să încep să studiez online. Ce înseamnă asta? Păi, m-am înscris la o serie de cursuri online, susţinute de diferite universităţi pe platforme dedicate acestui lucru. MOOC-urile (Masssive Open Online Course), căci aşa se numesc, găzduiesc mii de cursuri online la care participanţii au acces nelimitat prin intermediul internetului.

Cursurile online, e metodă alternativă de învăţare

Cursurile online sunt structurate astfel încât tu trebuie doar să îţi alegi sesiunea de înscriere şi să te încadrezi în limita de timp a predărilor. Altfel nu au cerite specifice pentru cei care doresc să participe. Unele dintre cursuri precizează dacă este necesar să ai un anumit background, dar majoritatea sunt dedicate oricărui doritor.

Pentru a putea participa la un MOOC este necesar să ai un calculator/laptop/tabletă şi să ai acces la internet. Mai departe, trebuie doar să găseşti platforma potrivită şi să porneşti în căutarea cursurilor care te atrag cel mai mult. Este bine să ştii o limbă străină, deoarece majoritatea cursurilor vor avea ca limbă de predare engleza, franceza sau spaniola, dar şi multe altele.

Printre cele mai cunoscute platforme de acest gen se numără Udemy, Udacity, edX, Coursera, Khan Academy.

De ce să urmezi un curs online de tip MOOC?

Mi se pare fascinantă ideea de a studia la distanţă. Practic, oriunde ai fi, poţi lua parte la diferite cursuri care sunt susţinute de universităţi din întreaga lume. Iar totul este la o distanţă de câteva click-uri.

Ce m-a atras la acest tip de învăţare a fost faptul că îţi poţi organiza tu timpul, astfel încât să parcurgi în ritmul tău materialele. Fiecare curs are oferite la început câteva informaţii legate de timpul pe care ar trebui să îl petreci studiind, un rezumat al materiei predate, precum şi metoda de evaluare. Tu alegi dacă structura cursului este potrivită pentru tine.

Cursurile online, e metodă alternativă de învăţare

Sursă foto

Aici sigur poţi găsi domeniul tău de interes. Eu m-am înscris de la cursuri de pedagogie, psihologie, filosofie, sociologie, până la unele de matematică sau spiritualitate. Este nemaipomenit să poţi să găseşti acele cursuri pe care ai dori să le urmezi la şcoală, dar care nu sunt niciodată incluse în programă. Iar eu m-am bucurat din plin de această experienţă, având acces la o gamă variată de domenii de studiu.

Ai acces la o serie de informaţii de care nu erai conştient înainte. Să începem cu prelegerile – acele video-uri în care se vorbeşte despre tema centrală abordată în săptămâna de studiu. Apoi apar materialele suplimentare la care te trimit coordonatorii, quiz-urile şi eseurile pe care trebuie să le scrii.

Cursurile online, e metodă alternativă de învăţare

Sursă foto

Pe lângă aceste informaţii, intri în contact şi cu o serie de oameni foarte interesanţi, din întreaga lume, cu care sigur ai subiecte comune de discuţie. Nu degeaba luaţi parte la acelaşi curs, nu? Mi s-a părut foarte importantă partea de dezvoltare a unei comunităţi în jurul cursurilor. Universităţile din afară pun mare accent pe ideea de comunicare şi discuţii pe baza materialelor prezentate în timpul unei săptămâni. Astefel că sunt încurajate discuţiile pe forum şi comunicarea dintre participanţi şi profesori.

Pe lângă accesul free la unele cursuri, ai posibilitatea de a opta pentru obţinerea unui certificat recunoscut care să îţi ateste noile cunoştinţe dobândite pe parcursul programului de studiu. Certificatul poate fi obţinut contra cost şi doar dacă finalizezi cursul cu o anumită medie, procent stabilit încă de la începutul sesiunii de înscriere. Acest document de recunoaştere nu este unul obligatoriu, iar metodele în care poate fi obţinut diferă de la o platformă la alta.

Cred că implicarea la un astfel de curs este mult mai mare decât în cazul în care participi la un curs la care doar trebuie să fii prezent în sala de clasă. Mizez pe faptul că dacă îţi doreşti să participi la un astfel de program, îţi vei asuma responsabilităţile şi vei face tot posibilul să urmezi toţi paşii necesari pentru finalizarea cursului cu bine.

Cursuri online pe YouTube

Un alt tip de studiu pe internet este mai puţin de interactiv, dar la fel de eficient, spun eu. Deşi nu se încadrează în categoria cursurilor online tradiţionale, eu le-am privit ca pe nişte modalităţi bune de acumulare a informaţiilor. Aici mă refer la diferite tutoriale/prelegeri de pe YouTube.

Cursurile online, e metodă alternativă de învăţare

Am descoperit, spre exemplu, canalul CrashCourse, care are o serie de video-uri împărţite pe categorii. De la Astronomie, la Istorie, Psihologie şi Literatură, domeniile sunt şi aici destul de diverse, iar clipurile sunt foarte bine realizate, astfel încât îţi captează atenţia.

Eu l-am urmărit pe John Green în încercarea de a prezenta o scurtă istorie a omenirii. Mai jos este playlist-ul dedicat acestui subiect, care conţine o serie de 42 de lecţii.

Consider că este foarte important să studiezi domeniile care îţi plac. Tocmai de aceea se găsesc metode alternative celor tradiţionale, care ajută la o educare independentă de cea făcută în şcoli. Astfel că îţi recomand să încerci măcar o dată o metodă alternativă de studiu (ori un MOOC, ori o serie de video-uri pe YouTube) şi sper că vei găsi şi tu acele subiecte care te interesează.

Dacă ai încercat şi alte platforme sau metode alternative de studiu pe internet, ajută-mă să fac o listă cu cele mai eficente!

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.