Cum să scrii un eseu motivaţional de succes

Cum să scrii un eseu motivaţional de succesAproape orice dosar de aplicare pentru o şcoală din afară trebuie să conţină un aşa-numit eseu motivaţional, în care candidatul se prezintă pe sine şi îşi trece în revistă interesele personale şi profesionale. De multe ori, comisia de admitere pune mai mult preţ pe aceste eseuri decât pe diplomele anterioare sau foile matricole. De aceea, orice candidat trebuie să acorde o cât mai mare atenţie acestui eseu, care nu este nici pe departe o simplă formalitate şi de care poate depinde viitorul său academic.

De ce solicită universităţile un eseu?

Pentru că vor să te cunoască. Gândeşte-te că, pe lângă tine, alte sute de tineri trimit CV-uri, recomandări impecabile şi situaţii şcolare peste medie. Singura modalitate de a te diferenţia este acest eseu motivaţional.

Începe cât mai devreme!

Cât mai devreme înseamnă chiar din vacanţa de vară, înainte de a intra în clasa a XII-a. Departe de grijile şcolii, găseşte câteva teme despre care ai putea scrie. Intră în contact cu grupuri şi alte persoane direct interesate de aceeaşi problemă. Citeşte cărţi şi aticole despre cum să scrii un astfel de eseu.

Despre ce să scrii?

Este posibil ca la prima încercare pagina goală să te sperie. E normal. Pentru început, e bine să te încălzeşti! Poţi de exemplu să scrii o listă cu lucrurile care îţi plac la tine şi cele care îţi displac. Sau poţi răspunde la întrebări de genul: ce ştiu să fac cel mai bine?, care e abilitatea pe care vreau să mi-o dezvolt?, care a fost cel mai mare succes şi care a fost ce mai mare dezamăgire? Cartea preferată, o persoană care te-a inspirat sau ce ţi-ar plăcea să faci cu un milion de dolari sunt puncte de pornire la fel de bune în scrierea eseului tău motivaţional.

Pe de altă parte, trebuie să ştii că identificarea unui subiect despre care să scrii nu este de ajuns. Trebuie să găseşti şi un unghi de abordare, un aspect asupra căruia să te concentrezi. Dacă totuşi inspiraţia se lasă aşteptată, te poate ajuta metoda celor 21 de întrebări: pe tema aleasă vei începe să îţi pui singur întrebări, care vei vedea că, pe măsură ce îşi vor primi răspunsurile, vor deveni din ce în ce mai profunde şi vor reuşi să scoată la iveală trăsăturile tale esenţiale, care te diferenţiază şi te fac unic.

Nu încerca să impresionezi comisia!

Nu scrie ceea ce crezi tu că profesorii din comisie ar vrea să audă. Ei vor doar să te cunoască, să citească un eseu care să exprime cu adevărat cine eşti tu. Nu încerca să fii altcineva. Un eseu scris de altcineva, pe care ţi-l însuşeşti, te va descalifica automat. Totodată, este important ca din spatele textului să ţi se audă vocea. De obicei eseurile scrise într-un stil formal, cu fraze lungi parcă decupate din manuale, fără notă personală, nu te vor pune în valoare.

Alege tonul potrivit!

Nu te lăuda, nu te plânge, nu te umili şi nu căuta scuze sau justificări. Eşti un tânăr care termină liceul, aflat în pragul maturităţii, deci poartă-te ca atare! Modestia presupune echilibru şi mai ales dorinţa de a merge mai departe, iar anii de studenţie îţi vor deschide uşa pentru dezvoltarea personală.

Exprimări de genul “talentul meu extraordinar şi experienţa dobândită la concursurile internaţionale la care am participat fac din mine candidadtul perfect” nu vor fi apreciate, aşa cum nu va avea succes nici o formulare de genul “simt că talentul meu nu este apreciat aici în România, mă simt neînţeles, iar lipsa de iniţiativă a colegilor mei mă deprimă”.

Originalitatea nu este totuna cu excentricitatea!

Eseurile care sunt scrise pentru a şoca cititorul surprind în mod neplăcut pentru că tind mai mult să ascundă decât să scoată la iveală calităţile speciale ale candidatului. Dacă eşti o persoană creativă scrie un eseu creativ. Dacă acesta nu este punctul tău forte, atunci scrie despre convingerile tale. Nu vei fi nicodata penalizat pentru că eşti onest, sincer şi direct.

Evită clişeele!

Nu scrie eseuri despre teme comune, pe care alţi aplicanţi le vor aborda cu siguranţă. Fiecare om este unic prin punctele sale de vedere. Această unicitate trebuie să reiasă din eseul tău.

O cerinţă comună, cum ar fi să descrii experienţe relevante din viaţa ta sau să-ţi motivezi interesul pentru un anumit domeniu nu trebuie să atragă un răspuns tipic, formal. Profesorii din comisiile de evaluare consideră în general că cele mai plictisitoare eseuri sunt cele care vorbesc despre experienţa dobândită prin diverse activităţi în timpul liceului, prezentate deja în CV-ul ataşat dosarului. Aceşti tineri ratează ocazia să le spună celor din comisia de admitere ceva care îi diferenţiază de restul candidaţilor. Vă daţi seama că majoritatea celor care candidează au avut experienţe interesante şi pline de sens în timpul liceului, dar fiecare a perceput în felul său aceste experienţe.

Scrie un eseu bine structurat, care se concentrează pe o singură idee!

Un aspect foarte important de care trebuie să ţii cont este să nu ocoleşti răspunsul la întrebare. Ai fi surprins cât de mulţi aplicanţi ratează subiectul întrebării şi divaghează pe teme marginale. Ştim că a te concentra pe un singur aspect al vieţii tale sau al personalităţii tale poate fi dificil atunci când ai făcut foarte multe lucruri interesante. Dar identificând doar o activitate poţi arăta mai bine efortul şi dedicarea ta. Poţi de asemenea să incluzi detalii despre tine, detalii care fac ca eseul tău să sune mult mai personal.

Gândeşte-te la cititorul tău!

Pune-te în locul celui ce va citi şi încearcă să îţi dai seama dacă ceva din exprimarea ta şi ideile tale ar putea fi greu de înţeles, neclare. Pentru mai multă obiectivitate poţi cere părerea prietenilor tăi, părinţilor sau profesorilor. Nu te sfii să îi rogi să îţi citească eseul, opinia lor iţi va fi de mare ajutor!

Şi nu depăşi limita de cuvinte. Dacă o universitate îţi cere un eseu care să aibă între 350 şi 500 de cuvinte, nu scrie nici mai mult nici mai puţin!

Dacă vrei să ştii mai multe despre procesul de aplicare pentru universităţile din SUA, poţi să ne laşi un comentariu sau poţi să trimiţi un mail la info@gostudyusa.net. Promitem să răspundem.

Elena Ungureanu, consultant educaţional Orion Learning Network

Distribuie:

16 Comentarii

 • Reply 2.August.2011

  Iosif

  foarte bun articolul! bravo! really helps.

 • Reply 7.September.2011

  LooLee

  Buna ziua. Articolul e foarte bun, foarte util. Desi eu nu sunt un proaspat absolvent de liceu, situatie mea e similară aceleia pe care ai prezentat-o aici. În scurt timp va trebui, sau mai bine spus îmi doresc extrem de mult, sa depun un eseu de motivatie pentru admiterea la master, la Jurnalism Tematic. Nu am mai facut un astfel de eseu pînă acum, drept pentru care sunt destul de confuza in legatura cu ce anume ar trebui sa cotina. Daca mai ai alte informatii sau link-uri care consideri ca ar fi utile, te rog sa le postezi! Mi-ai fi de mare ajutor!
  O zi frumoasa!

  • Reply 7.September.2011

   Ana

   Hello LooLee :)

   Eu am terminat vara asta Jurnalismul Tematic la FJSC. Si pe vremea mea, structura admiterii era aceeasi, adica eseu + proba orala (care e mai degraba un fel de interviu).

   Toata lumea, everybody in za casa mare, o sa puna titlu “Eseu de motivatie”. Eu te-as sfatui sa nu faci asta. Eu am pus ceva de genul “Catre comisia de examinare”. Si a fost ok, I guess.

   Eseul meu a aratat cam asa:

   In primul paragraf, mi-am scris numele si am specificat (nu ca nu ar fi fost evident, lol) ca aplic pentru programul de masterat Jurnalism Tematic de la FJSC, UNIBUC (fara prescurtari, desigur :P ).

   In urmatorul paragraf am scris, in cateva randuri, de ce imi doresc sa urmez respectivul program. Eu una am si mentionat 3 cursuri din planul de scolarizare care ma interesau in mod deosebit si am explicat (foaaaaaarte pe scurt) la ce cred ca m-ar ajuta faptul ca le voi urma.

   Apoi am inceput sa vorbesc despre care cred eu ca sunt atuurile care m-ar recomanda pentru a fi admisa la jurnalism tematic. Un paragraf l-am destinat facultatii absolvite: am dat intai datele “tehnice” (numele facultatii si universitatii, anul absolvirii) si apoi am enumerat cunostintele si abilitatile pe care consider ca le-am dobandit in anii de studiu si pe care le cred relevante pentru o cariera in jurnalism.

   In urmatorul paragraf am vorbit, la modul general, despre experienta mea profesionala. La momentul respectiv nu avusesem decat un loc de munca (ce-i drept, in presa), asa ca am scris care erau principalele mele sarcini acolo, care erau domeniile in care se incadrau articolele mele si alte amanunte asemanatoare. Am intrat apoi putin in detaliu si am mentionat cateva dintre articolele publicate de mine care mi se pareau mai reprezentative. [apropo. experienta in presa e un atu, dar NU un criteriu decisv de care sa atarne faptul ca un candidat e admis sau nu]

   Apoi am vorbit de alte mici realizari: concursuri la care am participat (chit ca am castigat fix praful de pe toba mare), articole scrise de mine si preluate de alte site-uri, ba chiar am pomenit si de blogul personal si am dat frumusel adresa.

   Am incheiat cu un paragraf in care am vorbit (extrem de succint) despre ce as vrea sa fac in continuare, pe ce domenii as vrea sa scriu si am revenit la ideea ca masteratul o sa ma ajute sa fac asta.

   Sunt sigura ca nu se pune problema, dar ai grija la modul in care arata eseul tau. In anul in care am dat eu, au fost candidati care aveau eseuri scrise de mana sau printate pe hartie colorata. Sau care nu depaseau cateva randuri. Comisia nu e inchizitia, nu trebuie sa fii nici paranoica ( mie mi-a fost foarte teama ca voi fi depunctata pentru ca lasasem aliniate prea mici), eseul trebuie sa arate prezentabil :) Cat despre dimensiune, al meu a avut mai putin de doua pagini, cam o pagina jumate, asa.

   Hope it helps :) Bafta si bucura-te de viata de masteranda.

   • Reply 16.July.2013

    Dia

    Buna,

    Vroiam sa te intreb daca la jurnalism tematic ai facut cumva toate cursurile enumerate pe site sau a fost nevoie sa iti alegi o specializare sau unul dintre cursurile mentionate?

    Mersi :)

 • Reply 14.January.2012

  Diana Bacircea

  Si mie imi place foarte mult articolul si cred ca il voi pregati si eu cand va veni vremea ,inca am doar 12 ani ,dar ma gandesc deja la facultate.

  • Reply 14.January.2012

   Diana Bacircea

   Si mie imi place foarte mult articolul si cred ca il voi pregati si eu cand va veni vremea ,inca am doar 12 ani ,dar ma gandesc deja la facultate. Doresc sa ma fac arhitect ,deci va rog sa-mi ziceti si mie cateva nume de universitati din U.S.A.

   • Reply 4.July.2014

    Alexandra

    Facultatile din SUA sunt foarte greu de abordat. In primul rand din cauza problemei cu viza, dupa ce expira viza de studii, esti trimis acasa. In al doilea rand sunt extrem de costisitoare, mai ales drumul, cazarea, nu mai vorbesc de taxele de scolarizare. Eu am vrut sa aplic, dar mai speriat de costuri. Bursele se ofera doar olimpicilor sa nivel international sau celor cu medii si note perfecte.
    Te sfatuiesc sa alegi universitati din Europa. Am vrut sa aplic la mai multe, am comunicat cu reprezentatii acestor universitati, iar cei care si-au prezentat cel mai bine universitatile au fost cei din Olanda si Danemarca, unde taxa de scolarizare este platita de stat, obtii doua burse a cate 200-500 de euro pe baza faptului ca esti student strain, ceea ce ei incearca sa atraga cat mai mult si mai ales daca poti dovedi ca nu te poti intretine financiar cat esti acolo. De asemenea, cei din Olanda au doua tipuri de facultati: cele care se bazeaza pe teorie, ceva gen ce e la noi atat in facultati, cat si in licee, scoli. Dar au si facultati care se bazeaza pe practica si minimul necesar de teorie. In cazul acestora, se ofera locuri de practica platita la companii cu renume international, precum Shell, Adidas, Nike etc. Sper ca am fost de ajutor. Succes in continuare!

 • Reply 31.May.2012

  DarkSoul

  Bravo !! Chiar aveam nev de asa ceva ;) trb sa fac un eseu despre mine :D la romana multumesc pt sfaturi

 • Reply 6.September.2012

  Radu P

  ok nici o prb eo am deja facut eseu dar problema este k mie imi cere un eseu de motivatie de 1000 de semne ce pot sa inteleg din asta 1000 de cuvinte sau 1000 de caracter

 • Reply 14.December.2013

  timeea hoza

  mi-a placut articolul dar as vrea sa va intreb cam ce as putea scrie cand am de redactat un eseu prin care sa argumentez de ce imi doresc niste bani de la o fundatie bani care vor fi utilizati pentru dezvoltarea intelectuala

 • Reply 14.December.2013

  timeea+hoza

  cum se redacteaza un eseu in care trebuie sa arrgumentezi de ce iti doresti sa primesti o bursa nu de merit nu deoarece ai o situatie materiala nefavorabila ci pentru a te ajuta in dezvoltarea ta intelectuala?

 • Reply 14.July.2014

  Andreea

  trebuie scris cu diacritice?

 • Reply 15.July.2014

  Dobre Eduard Andrei

  salut trebuie sa fac un eseu motivational si nu am nicio idee imi puteti oferi voi niste idei??

  • Reply 16.July.2014

   Corina Niţescu

   Salut.

   Eseul motivaţional este, de fapt, o lucrare scrisă prin intermediul căreia te prezinţi pe tine ca om (din punct de vedere profesional – ce studii şi ce abilităţi ai într-un anumit domeniu) şi îţi expui, în scris, motivele pentru care vrei să aplici la acea facultate/job etc.

   Dacă mai ai nelămuriri, nu ezita să ne scrii.

 • Reply 7.April.2015

  ana

  Salut tuturor! Am si eu o intrebare. Iata eu sunt cetateana a Republicii Moldova si mai am un an de liceu, iar dupa absolvire vreau sa ma inscriu la o universitate din Romania. Mi-ar placea undeva prin Bistrita sau Brasov. Vreau sa stiu unde ar fi mult mai binevenit. Vreau anume in domeniul limbi straine. Multumesc pentru atentie!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.