Cum să ne distrăm la concerte rock/punk

Am întrebat de curând mai multe persoane ce știu ele că se face la un concert rock. Mulți au răspuns în conformitate cu zicala Sex, drugs and rock&roll. Nimic mai mult.

Majoritatea oamenilor din afară îi văd pe cei care merg la aceste concerte monstru niște nebuni pletoși care vor să se simtă bine doar cu ajutorul anumitor substanțe… și cam atât. Dar oare nu ne întoarcem noi la capitolul discriminării? Oare acele lucruri menționate mai sus nu se pot face la orice concert, indiferent de gen?

În spatele celor care dau din cap nervos pe ritmul melodiei și a împinsului în persoana de lângă ei stă la bază un ritual, un înțeles pentru fiecare lucru ciudat petrecut la un concert rock.

Acest articol este scris atât pentru cei care nu ne înțeleg deloc fenomenul, dar și pentru cei care sunt ca noi, dar vor să înțeleagă mai bine tainele distracţiei la un concert rock/punk.

Iată cum îţi propun eu să te distrezi la concerte rock/punk sau heavy metal:

 • Headbanging este datul din cap violent pe ritmul melodiei, cel mai întâlnit fiind la genurile rock, punk și heavy metal. Termenul se zice că a apărut prima dată în 1969, în turneul celor din Led Zeppelin.

  Headbanging-ul îți poate da dureri de cap și dureri musculare groaznice, dacă nu este făcută înainte o încălzire a mușchilor. De câte ori nu m-am trezit și eu a doua zi după un concert că nu îmi pot mișca deloc capul? O soluție pe care o folosesc eu dacă nu apuc să-mi încălzesc mușchii este să mă ung cu o cremă specială pentru relaxarea mușchilor și prevenirea crampelor pe ceafă și pe zona mușchiului trapez.

  Aici este un videoclip cu trei tineri care dau din cap… pentru a vopsi o cameră!

 • Trupele mari aruncă de obicei către sectorul Fire cu pene, bețe de tobă, setlist-uri, prosoape și alte obiecte ale artiștilor.

  *setlist este o listă cu cântecele care le-au cântat o trupă în timpul unui concert

  Bătaia la noi nu este între fani să prindă, ci între fani și… bodyguarzi!

 • Mosh pit sau moshing este un stil de dans, mai mult pentru hardcore punk și heavy metal, în care oamenii se împing unii în alții. De obicei se face în centrul mulțimii. Mosh pit-ul este cam periculos, având în vedere că este destul de violent și au fost înregistrate câteva cazuri de leziuni sau chiar morți. Diferența dintre mosh pit și pogo este că la mosh pit se aleargă în cerc.

 • Wall of Death este o formă a mosh pit-ului. La semnalul vocalului, publicul se împarte în două părți, iar când pornește muzica, se împing unii în alții. Wall of Death-ul este cel mai periculos din toate aceste forme de exprimare la un concert.

 • Pogo-ul seamănă foarte multe cu mosh pit-ul, doar că oamenii se împing unii în alții, fără a alerga în cerc. La pogo trebuie să ai grijă cu cine te pui, doar nu vrei să fii trântit pe jos și călcat în picioare. Și fetelor amatoare de aceste senzații tari le recomand să nu încerce să se bage dacă poartă corsete sau alte haine subţiri, incomode sau care se pot rupe.

 • Stage diving-ul este practicat de obicei la concertele din cluburi. La unele concerte stage diving-ul este interzis. La stage diving te arunci de pe scenă către public.
  Uite aici un video cu un stage diving nebun, pentru fanii Slipknot:

 • Crowd surfing, asemănător stage diving-ului, este interzis și el la unele concerte. Crowd surfing-ul are loc atunci când un om este purtat pe brațe de public dintr-o parte în alta.

 • Ultimele două mai sunt întâlnite și la alte genuri de concerte.

 • Pentru a evita problemele, înainte de a merge la concert, interesează-te de reguli. Trebuie să știi ce anume ai voie și ce nu ai voie să faci. Doar nu vrei să te trezești dat afară de la un concert unde eventual ai mai și dat sute de lei pe bilet numai pentru că tu ai făcut pe durul indiferent și pe copilul rebel care nu vrea să citească regulile.

  De asemenea ar fi drăguț să citești și cine cântă în deschidere, asta dacă nu vrei să stai ca prostul jumătate de oră doar dând ușor din cap pe ritmul melodiei.

 • Să îți faci un tatuaj temporar cu numele trupei preferate. Tatuajul nu costa mult, este făcut cu șablon și spray și ține între trei și șapte zile; depinde dacă te bagi la pogo, pit sau alte lucruri ce țin de frecarea părții cu tatuajul de alte persoane.

  Cum să ne distrăm la concerte rock/punk

 • Oameni buni, ridicați mâinile și pumnii în aer, nu aparatele foto! De asta sunt fotografii de la diverse site-uri. Voi distrați-vă!

Câteva mici sfaturi:

 • Dacă ești un tip mai bine făcut, oferă-te să porți o tipă pe umeri. (Merge ca replică de agățat);
 • Te poți băga în fața camerei, să apari pe ecranele din lateralul scenei;
 • Mergi cu mai mulți prieteni. Dăcă prietenii tăi sunt și mai mărișori, nu va trebui să-ți faci griji pentru siguranța ta;
 • Trebuie să ai grijă la mosh pit-uri, mai ales. Nu știi niciodată când te trezești în mijlocul mulțimii și tu de fapt să nu vrei;
 • Nu te despărți de grup! S-ar putea să nu-ți mai găsești prietenii și să stai singur toată seara;
 • La mosh pit-uri, dacă ai părul lung, încearcă să ți-l ții strâns;
 • Fetelor, preferabil să nu purtați dresuri, s-ar putea să vi le agățați sau să vi le ardeți cu țigara;
 • Nu purta șlapi, sandale sau tocuri! La cât de multă lume e, rişti să fii călcat/ă pe picioare. Deci bocancii și adidașii sunt cei mai indicați;
 • Nu purta accesorii ce s-ar putea să rănească persoanele din jur. (vezi: brățările sau lanțurile cu țepi, în mod special);

 • Așadar, adevăratele concerte nu sunt pentru amatori. Sper că s-a înțeles că la concertele rock sau punk nu trebuie doar să bei și să fumezi, asta poți să faci la orice alt concert.

  Chiar dacă nu ascultăm aceeaşi muzică, respectă fiecare gen muzical pe care persoana de lângă tine o ascultă.

  Tu ai merge la un concert rock sau punk? Iar dacă ai participat deja, cum ți s-a părut?

  Distribuie:

  Alice Mircescu

  Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

  Spune-ne părerea ta

  Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
  Îţi mulţumim pentru înţelegere.