Cum să mergi eficient cu trenul prin România

Cum să mergi eficient cu trenul prin RomâniaFie că-ţi vine să crezi sau nu… sunt în tren şi stau pe laptop! Da, domnule, da, în sfârşit avem şi noi prize în tren şi poate tot omul să stea cu laptopul în braţe la butonat. Ah, nu, calmează-te, încă nu au montat wireless dar slavă Domnului că am un stick de internet de la RDS-Digi.

În acest articol voi da câteva sfaturi despre cum este mai bine pentru tine să circuli cu trenurile româneşti prin România. Deci, să purcedem:

1. Preţul biletului

Tipul trenului
Trenurile CFR-ului au două viteze: încet şi foarte încet. Pentru că diferenţa dintre un CFR încet şi unul foarte încet e mică tu vei prefera să te urci într-un tren care merge foarte încet pentru că vrei să salvezi nişte bani. :)

Deci, am căzut de acord că luăm Personalul, da? Cel mai ieftin, cel mai încet, cel mai albastru dintre toate. PER-SO-NA-LUL.

Reduceri
Nu-i de ajuns că te-ai hotărât să iei cel mai ieftin tren, acum trebuie să faci tot posibilul să mai scazi din preţ pentru că pe drum vrei un suc sau o pungă de chips. Eu, spre exemplu foarte negativ, am un carnet de elev deşi nu mai sunt elev şi am 20 de ani. Cum am făcut rost de el? Eh, tot ce îţi trebuie este un amic care-i elev care să spună că şi-a rătăcit carnetul. Datele vor fi scrise cu un stilou şi ulterior şterse cu picul. Desigur, dacă n-ai amici elevi poţi mereu să-ţi iei un card ISIC, deşi majoritatea celor de la casele CFR vor spune că nu ştiu ce-i cu acel card.

Ah, şi nu, nu am mers niciodată cu naşul. Deci n-am cum să recomand aşa ceva.

2. Locul prins în tren

Pentru că e Personal nu vei avea un loc pe bilet, deci va trebuie să te “lupţi” pentru nişte locuri bune: vrei privelişte la geam, vrei loc destul de bagaje, vrei să stai cu jumătatea-ţi aproape şi vrei să ai acces uşor la baie, dar totuşi să nu vină duhoarea de la baie pân’ la nasul tău.

Aleargă
Nu-i o metaforă. Ţi-ai luat biletul, mai sunt 20 de minute şi trenul decolează. Nu, nu te duce la magazin, du-te pe peron. Trenul e tras pe peron cu ceva timp înainte să plece – tu TREBUIE să fii acolo să prinzi locul perfect.

Bagaje mari
Dacă ai bagaje multe trebuie să prinzi un loc de la un cap sau altul al vagonului. În Personal mie-mi place să prind cele 3 scaune şi jumătate de lângă scări (capătul vagonului, la etaj) pentru că e loc perfect de aruncat geci, pungi şi ghiozdane. E singurul loc în care de fapt sunt doar 3 locuri în loc de 4 şi în care poţi tine un loc ocupat cu nesimţire de bagaje (asta în cazul în care eşti cu încă un om).

3. Echipament special

Ce vrei să faci în tren? Vrei să dormi? Sau nu poţi să dormi şi deci vrei să faci ceva constructiv? Te previn, în Personal e muuuuultă gălăgie şi sunt mulţi ciudaţi-navetişti urât mirositori, puşi pe ciordiles.

Dacă vrei să dormi…
Dacă vrei să dormi ar fi bine să iei un somnifer saaau să îţi iei dopuri de urechi/un mp3 player la tine. Dar dacă vrei să dormi nu uita să-ţi pui bagajul sub poponeaţă (ca să nu-ţi dispară) sau măcar dormi cu el în braţe.

Dacă vrei să citeşti sau să faci ceva ce necesită concentrare…
Pregăteşte-te sufleteşte. În clipa aceasta nişte tineri cântă enervant de vreo 25 de metri de mine. Mi-ar fi greu să mă concentrez să citesc o carte în acest moment. De aceea probabil soluţia este me-di-ta-ţia. N-ai ce să le faci. “Sunt şi ei tineri, săracii!” cum ar zice bunica. Soluţia este să găseşti o carte care chiiiar să te ţină concentrat. :)

4. Nevoi fiziologice

Te previn. Baia din personal e îngrozitoare.

Dacă trebuie să te aşezi…
Dacă eşti nevoit să-ţi atingi posteriorul de toaletă pentru a rezolva o nevoie fiziologică atunci îţi doresc succes. Şi noroc. La o baie cât mai curată. Dar n-ai şanse. Deci soluţia este să-ţi ţii echilibrul în aer, în picioare dar semi-pe vine, ţinându-te cu o mână de geam şi cu alta de chiuvetă.

Dacă totuşi ai hârtie igienică multă, atunci, pentru confortul tău personal, pune-o în 3 straturi pe tot “colacul” acela improvizat şi aşează-ţe cu încredere.

Astea-s momentan toate sfaturile la care mă pot gândi. Cu siguranţă mai sunt multe de spus şi de aceea te invit pe tine să mă ajuţi să completez acest ghid al începătorului cu informaţii lăsând comentarii mai jos.

Distribuie:

6 Comentarii

 • Reply 1.March.2011

  Anna

  Inainte sa te asezi pe banchete (asta in cazul in care sunt din cele maro, foarte urate) sterge locul in care vrei sa te asezi bine bine de tot cu niste servetele. Cele umede ar fi de preferat. Nu cred ca vrei sa cobori din tren negru din cap pana-n picioare. Unele banchete sunt extrem de murdare…

  • Reply 7.March.2011

   Ariel Constantinof

   Mulţam de sfat, nu ştiam asta.

 • Reply 12.March.2011

  mihaela

  Haha… baile din tren arata ca niste vulcani ;)

 • Reply 14.March.2011

  irina

  Deci eu circul aproximativ sampamanal cu trenul pe ruta brasov-sf.gheorghe……sfaturi….il IUBIM pe nasu!!!!….ultima oara chiar era sa pierdem trenu ….tot lui i-am platit:X….am circulat si cu personalu si cu acceleratu( personalu e groaznic , era un vagon plin! de tigani care NU miroseau a flori de primavara)…….DECI people….nu tot ce e mai iesftin e mai bun….

  • Reply 14.March.2011

   Axel

   oare exista tigani care sa miroasa a flori de primavara? :)) macar in perioadele cand le vand

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.