Cum e să împarţi flyere în oraş?

Cum e să împarţi flyere în oraş?
Eu sunt genul de om care refuză oamenii care întind mâna cu un flyer. Ştiu deja că nu voi găsi nimic interesant în el şi decât să-l arunc la primul coş de gunoi, mai bine nu-l iau… nu?

Dar iacătă, zilele trecute am avut OPORTUNITATEA de a împărţi pentru un târg foarte mare şi cu renume pozitiv tot felul de chestii prin oraş… Şi am făcut-o, nu din plăcere, ci ca experiment… Căci pe bune că nu există o plăcere în a sta în frig şi a da chestii trecătorilor foarte supăraţi pe viaţă!

Prima zi

În prima zi am primit de împărţit nişte calendare cu reclamă pe verso – din carton, mici. 2000 de persoană (eram 3 persoane). Ne-am poziţionat bine, la Unirii, la metrou (cea mai accesată staţie de metrou cred) şi ne-am pus pe împărţit. Problema era că aveam mulţi competitori prin zonă… Într-un perimetru de 30 de metri pătraţi eram noi şi încă 2 oameni cu flyere diferite. Aşa că am riscat şi am coborât la metrou să le dăm direct acolo – şi da, ne aşteptam să nu avem voie.

Am stat acolo în jur de 45 de minute fără să vine cineva să ne dea afară. Mergea treaba perfect. Toate băbuţele vor calendar cu anul viitor, cartonat, frumos! Dădeam câte unul, câte două, uneori mai multe (că trebuia să le dau repede şi cumva din viteză apucam mai multe – deci fără intenţie).

Şi deşi uneori dădeam mai multe, peste 50% din oameni se întorceau să-mi mai ceară – şi le mai dădeam vreo 2-3.

În alea 45 de minute cred că am dat 80% din calendare. A mers super repede. Apoi un bodyguard ne-a dat afară. La suprafaţă s-au dat mai greu… Dar s-au dat.

Am cunoscut oameni de toate tipurile în acele 45 de minute.

O doamnă a venit şi m-a întrebat de ce fac asta şi de ce nu-s la şcoală. M-a întrebat dacă chiar am nevoie de banii pe care îi primesc dintr-o slujbă ca asta. I-am zis că nu. A zis că ar trebui să mă duc să fac carte. Mi-a ţinut predică 15 minute şi m-a ţinut din producţie. Dar a fost drăguţă. S-a plâns despre viaţa ei şi mi-a urat numai de bine.

Am văzut cum oamenii zâmbesc şi cum oamenii zic “Mulţumesc” deşi după faţă n-ar fi genul acela de oameni…

Totodată am observat că dacă eu zic: “Un calendar?” şi zâmbesc – calendarul se dă sigur… Dar dacă nu zic nimic şi nu zâmbesc, ci doar îl întind, şansele-s foarte mari să fiu ignorat.

Ziua doi

ŞOC! Dacă în prima zi am dat flyere, am aflat că ziua doi, trei şi patru trebuie să dăm ZIARE! Ziare mari, cu un supliment înăuntru…

Le-am cărat pe biciclete de la Romexpo până în piaţa Romană. O aventură pe cinste… Mai ales că nu ne aşteptam să trebuiască să dăm ZIARE!

Cum se dau ziarele? Toată LUMEA LE VREA! Unii chiar erau dispuşi să ne dea bani pe ele. Într-o oră de stat la Piaţa Romană am terminat ziarele şi ne-am dus acasă. Nimic special nu s-a întâmplat, nu s-a ţinut nicio predică… dar un moşuleţ ne-a cântat:

Gaudeamus igitur,
Juvenes dum sumus;
Post jucundam juventutem,
Post molestam senectutem
Nos habebit humus!

Am râs şi i-am întins un ziar. Moşul mi-a făcut ziua mai frumoasă! :)

Ziua 3 şi ziua 4

Tot ziare… tot cu supliment. Le-am dat repede. Am stat cam 45 min. – 1 h. Oamenii zâmbeau şi ziceau mulţumesc. Cereau numerele anterioare. Erau dispuşi să ne dea bani pe numărul din prima zi! Păcat că nu le-am păstrat.

CONCLUZIA!

Să dai flyere şi ziare pentru un târg cu renume ca Gaudeamus e o experienţă interesantă şi din punct de vedere financiar se merită. Acum… nu ştiu cum este cu datul altor tipuri de flyere. Ce am dat eu cred că era relativ interesant pentru public şi promova cultura.

Sfaturi

1. Zâmbeşte.

E vital să zâmbeşti. Chiar dacă ei nu-ţi zâmbesc, tu zâmbeşte. Nu lăsa oamenii să vadă că tu nu ai chef să-ţi faci treaba. Zâmbeşte şi vei scăpa mai repede. :)

2. Anunţă!

Anunţă din timp ce dai. Spune încet: “Calendar” sau “Ofertă la pantofi” sauuu “Reducere la pizza”… Aşa faci omul mai curios şi aşa atragi clienţi. Nu sta degeaba cu flyerul întins… că stai degeaba.

3. Joacă-te!

Dacă te joci cu oamenii care trec îi vei trezi la realitate. Ei oricum trec în viteză şi nici nu te observă… deci fă ceva să te bage în seamă. Nu voi da exemple de “jocuri” pe care le-am făcut noi pentru că nu cred că se aplică oriunde…. Dar permite-ţi să faci trăznăi simpatice. O să funcţioneze.

4. NICIODATĂ SĂ NU BAGI UN FLYER PE GÂT CUIVA

La propriu şi la figurat. Dacă omul nu-l vrea, nu te băga în faţa lui. Dacă-l vrea o să vină spre tine sau te va privi în ochi. Dacă vezi că nu face nimic, nu insista… e enervant!

Dacă aveţi întrebări sunt gata să răspund… Nu ştiu ce ar trebui să mai zic.

PS: Nu, eu nu iau flyere de la oameni doar ca să-i ajut să scape de ele. Sunt un om rău, ştiu!

Distribuie:

11 Comentarii

 • Reply 17.December.2010

  dragos

  timp o saptamana am tot repetat “Vama lanseaza Vama”, am impartit ghiozdane intregi de flyere si mi-am zis ca nu o sa mai fac asta niciodata :D

  • Reply 17.December.2010

   Ariel Constantinof

   Adevărul este că n-aş mai repeta experienţa… Poate doar dacă o să mor de foame şi chiar o să am nevoie de acei bani. :D

 • Reply 3.February.2011

  MihaelaR

  “Eu sunt genul de om care refuză oamenii care întind mâna cu un flyer. Ştiu deja că nu voi găsi nimic interesant în el şi decât să-l arunc la primul coş de gunoi, mai bine nu-l iau… nu?”
  NU.
  de ce?

  Pentru ca exista oameni care “Poate doar dacă o să mor de foame şi chiar o să am nevoie de acei bani. :D” si acei oameni carora refuzi tu sa intinzi mana si sa iei flyer-ul pe care ti-l ofera, nu vin acolo de distractie sau pentru ca in casa aerul e inchis si s-au gandit sa stea in frig 5 ore cu mana intinsa.
  Cum ai zis tu, oamenii aia au nevoie de bani si fac ceva pentru asta.
  Stii care e problema noastra in general? Daca vedem un cersetor, vai, dar de ce cerseste, de ce nu se duce la munca? Daca vedem unul cu o promotie si imparte ceva, il ocolesti ca nu iti pasa, nu te intereseaza sau nu-ti place moaca lui, samd.

  Maica-mea pana sa incep eu sa lucrez la orice promotie gaseam, se uita sui la toata lumea de pe strada care ii oferea ceva. Dupa ce a aflat istorisiri din “interior” mai ca cerea ea pliantul.

  Esti un om rau, stiu!

  • Reply 3.February.2011

   Ariel Constantinof

   Să ştii că-mi place punctul tău de vedere. Am fost un om rău. Aproape că m-ai convins. O să am grijă să nu mai fiu ATÂT de rău.

   Mi-a plăcut că m-ai bătut fix cu citate din mine. Mulţumesc că m-ai luminat.

 • Reply 18.April.2011

  Alexandru M.

  Sa vedeti ce ciudat e sa imparti “fraiere” (asa le spuneam) intr-o campanie electorala.
  Atunci o sa aflati cu adevarat ce inseamna asta.

 • Reply 21.June.2011

  cip

  daca cel carui i se dau flyerele pentru a le imparti, le arunca pe toate la gunoi de unde stie compania care a dat sarcina ca acel individ/a a aruncat flyerele in loc sa le imparta?

 • Reply 24.June.2011

  andreea

  cu cat se plateste pe zi :D ?

  • Reply 6.September.2011

   Claudia

   Vreau si eu sa iau legatura cu cineva! Multumesc

 • Reply 11.September.2011

  RAV MEDIA

  Mda, scuzati agresivitatea dar cred ca unii de pe aici sunt odrasle de bani gata, indobitociti care nu au muncit 1 zi in viata lor…. Pt cei care “eu nu iau flyere” ganditi-va ca: 1 dati de munca la un grafician; 2 dati de munca la o tipografie; 3 dati de munca la niste oameni care le impart.
  Tot ce pot sa va doresc este sa munciti 1 zi in viata voastra superficiala in care va ganditi doar la voi si sa fiti dati afara de la munca pt ca a scazut volumul de comenzi sau … si mai rau … se inchide firma pt ca nu mai e profitabila. Asa ca… inteligentilor care defapt sunteti pitzi sau tzoparlani de mall… pe langa informarea care ti-o ofera un flyer pe un anumit target (chiar daca nu e targhetul vostru ca cei care produc flyere nu prea au magazine in Mall) ganditi-va ca prin faptul ca luati acel flyer oferiti locuri de munca si joburi pt cei mai putin norocosi care nu au avut norocul de a se naste in familii pline de bani.

 • Reply 18.July.2012

  Flori

  Vreau si eu sa iau legatura cu cel/cea care te-a angajat sau cu tine.Cum pot lua legatura?

 • Reply 8.March.2013

  Tudor

  Eu am inteles ca ai nevoie de tot felul de aprobari, eu am aflat ca ai nevoie de aprobare ca sa pui o pancarda in fata magazinului, deci tot ce e frumos e superb,nu ?
  La mine cica se castiga bine din asa ceva, la voi?

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.