Cum a fost prima zi la TEDxYouth @Timişoara

După ore de mers cu trenul, în sfârşit am ajuns la Timişoara! Un oraş micuţ, curat şi foarte primitor. Ajungerea în oraş a coincis cu începerea primei zile de TEDxYouth, aşa că nu am abovit prea mult şi am pornit spre Politehnică, locul de desfăşurare a evenimentului.

Am început ziua de worshop-uri cu Cătălin Negrea, care ne-a vorbit despre design de produs. Ceea ce mi s-a părut cel mai interesant a fost faptul că atelierul pregătit de el a fost unul foarte special: ne-a lăsat pe noi să realizăm designul unui produs. Aşa că toţi participanţii din sală au primit un creion şi o foaie şi s-au apucat de desenat.

Nu, niciunul dintre cei prezenţi nu avea cunoştinţe în ale desenatului, şi totuşi au ieşit produse foarte interesante, care au urmat apoi să fie proiectate într-un program 3D de către pricepuţi în ale domeniului. Astfel că astăzi am învăţat cum să desenez un scaun. Eu una am “proiectat” patru scauze şi am reţinut multe lucruri legate de design prin exerciţii practice.

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Imdiat ce am terminat primul workshop, cei din organizare ne-au luat de-o parte şi ne-au legat bine la ochi. Ni s-a spus că pentru următoarea oră urmează să experimentăm anumite trăiri pe care le au nevăzătorii. Aşa că am încercat să ne deplasăm într-o cameră “cu obstacole”, să mâncăm şi să alegem nişte obiecte şi să ghicim ce reprezintă (legaţi la ochi fiind), pe toată durata acestui atelier fiind îndrumaţi de Costi Cristache.

Chiar şi privată de simţul văzului, nu am lăsat camera foto din mână, aşa că am făcut câteva poze şi am reuşit chiar să filmez pentru câteva momente. Este uimitor cum ţi se dezvoltă simţul auzului atunci când încerci să te orientezi în spaţiu!

Puteţi vedea mai jos câteva cadre luate în timp ce eram legată la ochi:

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Mai jos am lăsat un filmuleţ realizat, de asemenea, în timp ce eram legată la ochi. Cam ce vedeţi în video am făcut toţi participanţii la acest workshop. A fost o experienţă inedită.

După experienţa aceasta am făcut o mică pauză de LaserTag pentru a ne descărca, sau mai exact pentru a ne încărca bateriile pentru atelierul celor de la ManPower. Acolo am primit câteva sfaturi pentru carieră, am învăţat că valorile companiilor migrează către capitalul uman şi ni s-a prezentat ideea din spatelte “Roţii Carierei”.

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Imediat după pauza de brioşe, Alexandra Irimia ne-a luat la o plimbare prin Timişoara şi ne-a vorbit mai multe despre secretele şi istoria oraşului. Am aflat aici că timişorenii secolului al 19-lea vorbeau cel puţin cinci limbi străini. Şi asta doar pentru faptul că Timişoara era un centru multicultural, fiecare locuitor având cel puţin patru-cinci vecini de origini diferite.

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Andrei Condoroş ne-a povestit despre cum putem schimba peisajul urban şi despre cum putem transfrma fostele zone industriale în centre generatoare de forţă economică, culturală şi turistică.

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Penultima prezentare din această seară a fost susţinută de trei băieţi pasionaţi de programare Java şi Android, de electronică şi de mecanică. Vlad Temian, Adi Mihai Ionică şi fratele acestuia Răzvan Ionică ne-au demonstrat cum un mic robot poate primi şi executa comenzi transmise cu ajutorul unui telefon mobil.

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Seara s-a terminat cu atelierul lui Andrei Juravale, care ne-a spus cum putem realiza astro-fotografii. Din păcate nu am putut exersa cele învăţate din cauza condiţiilor meteorologice, dar sper că va mai exista o dată viitoare.

Prima zi la TEDxYouth @Timişoara

Mâine urmează cea de-a doua zi din cadrul evenimentului TEDxYouth @Timişoara. Voi reveni cu fotografii şi detalii despre lucrurile extraordinare pe care le voi afla la conferinţă.

Până atunci, ţin să le mulţumesc celor prezenţi astăzi la TEDxYouth pentru ziua minunată pe care mi-au oferit-o.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

4 Comentarii

 • Reply 9.April.2012

  1Simplu

  Heyyy, Timisoara e “Un oraş micuţ” ????????
  De unde vii? De la New York?
  Precis esti din Bucuresti , voi cei de acolo aveti un talent de a ne jignii extraordinar… chiar daca tu nu ai facut-o neaparat din rautate…

  • Reply 9.April.2012

   Corina Niţescu

   În comparaţie cu New York şi cu Bucureşti şi cu Braşov şi cu Constanţa (etc.), Timişoara este un oraş mai mic.

   Asta nu înseamnă neapărat a fi un dezavantaj pentru locuitori sau pentru turiştii care vizitează zona.

   Tocmai tu, timişoarean fiind, ai atras atenţia asupra “dezavantajului”. Eu una nu o vedeam ca pe o problemă. :)

   • Reply 7.May.2012

    ana

    Timisoara este mai mare decat Constanta si Brasov (cel din urma e cel mai mic dintre cele trei). Dupa Bucuresti, Iasi si Cluj, ca marime, urmeaza Timisoara. Deci nu e tocmai micut :)

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.