Cum a fost la “Oameni nobili, idei nobile”

Pe 12 decembrie am găsit o cămăruţă perfectă (mică, intimă, cu un aer foarte luxos) – mulţumim Van Gogh Grand Cafe – unde să ascultăm 4 poveşti nobile de la câţiva oameni nobili.

Cum a fost la Oameni nobili, idei nobile

Prima poveste a venit de la Tara Duveanu – care de la bun început ne-a dat bătăi de cap zicându-ne că de fapt ăsta-i un pseudonim. Dacă o cauţi după numele ei adevărat pe Google nu ţi-ai da seama că ar fi putut fi organizatoarea unui eveniment social foarte “gustos”.

Zic “gustos” pentru că Tara a pus bazele unui eveniment social numit “Soup Nights” prin care a oferit supă pe stradă în schimbul unei mici donaţii. Donaţiile au mers spre spitalul de copii “Grigore Alexandrescu”.
Cum a fost la Oameni nobili, idei nobile
După ce ne-a povestit despre faptul că de-a lungul organizării acestor seri şi-a făcut şi ceva nervi, a fost întrebată ce o motivează să totuşi se “lupte” cu toate micile probleme şi să ducă proiectul la capăt. Răspunsul, pe care mai apoi ni l-au confirmat şi ceilalţi a fost “satisfacţia de după”.

A doua poveste nobilă a venit de la Adrian Ciubotaru, cel care a “fondat mişcarea” (dacă-mi permiteţi să zic aşa) numită Lecturi Urbane. Îi zic mişcare pentru că Lecturi Urbane e genul de eveniment contagios! De ce zic asta? Pentru că Adrian ne-a povestit despre efectul de multiplicare – Lecturi Urbane trăieşte acum în peste 30 de oraşe din România … dar totul a luat naştere în metrou bucureştean.

Care a fost cheia succesului? Adrian a explicat: “Lecturi Urbane este un proiect mai mult despre oameni şi mai puţin despre cărţi.”
Cum a fost la Oameni nobili, idei nobile
Dar, pe bună dreptate, nu ştiu ce să mai scriu despre discursul lui Adrian pentru că a fost cel mai bun discurs românesc la care eu am luat parte vreodată. Aş vrea ca Adrian să scrie multe cărţi despre tot ce ne-a zis la eveniment… (Acum ai face bine să vezi filmarea de mai jos!)

Povestea anului în România s-a numit “Let’s Do It Romania!“… Şi chiar dacă este o poveste ce implică 200 de mii de voluntari (repet: DOUĂ SUTE DE MII!), mişcarea a pornit de la Liana Buzea, totodată fondator al unei mai-puţin-cunoscute asociaţii eco: EcoAssist. Jumătate de sală a fost formată din voluntari implicaţi în organizarea Let’s Do It Romania! în timp ce cealaltă jumătate a fost formată din oameni care în septembrie, de “Let’s Do It”, s-au dus şi au curăţat gunoaie.

Liana a povestit în mare parte despre perseverenţă. Nimic nu pare mai greu decât să contactezi toate primăriile din ţară şi să încerci să le faci să te ajute… şi nimic nu te mai poate demoraliza când mai-toată-lumea îţi spune că ceea ce încerci să faci este imposibil!
Cum a fost la Oameni nobili, idei nobile
Dar Liana şi-a îndeplinit un vis şi a arătat nu numai că există voluntari pentru o zi în toată România, dar există sute de oameni care şi-ar lăsa jobul pentru a organiza o mişcare atât de mare precum Let’s Do It.

Desigur, repet, nu are sens să mai spun eu altceva despre această poveste. Mai bine te uiţi la video-ul de mai jos.

Ultima poveste a fost una specială şi diferită: “Scurt pentru o cauză“. Un domn G. voia să doneze 20.000 €, dar nu ştia cui. Astfel a ales 10 fete care să se tundă scurt (foarte scurt!) în schimbul a 2.000 €. Fiecare din fete a donat la rândul ei suma mai departe, spre alte cauze. Fetele ne-au povestit despre cei cărora le-au donat banii şi despre generozitatea şi simplitatea (dacă pot să spun aşa) domnului G. Şi chiar dacă ceea ce au făcut ele nu se aseamănă deloc cu cele trei poveşti de dinainte, faptul că au făcut o schimbare, un bine, le-a adus o satisfacţie imensă. Au luat atitudine!
Cum a fost la Oameni nobili, idei nobile

Concluzii

Concluziile, după ce am ascultat cele 4 poveşti, au fost următoarele:

1. Sunt foarte multe cauze care au nevoie de noi şi sunt multe lucruri de făcut în acest sens.

2. Fă lucrurile astea pentru că satisfacţia din urmă este imensă!

3. Nu lăsa gurile rele (prezente peste tot) să-ţi schimbe planurile şi să-ţi diminueze entuziasmul.

Montaj video

Mulţumim Lupe pentru ajutor. (Chiar dacă calitatea video nu-i foarte bună, audio e foarte-foarte ok.)

Citate:

În România ai dublă satisfacţie când faci ceva: 1. faci ceva! 2. în România!
– Tara Duveanu

Când intri în reţea e simplu să găseşti oameni care să te ajute.
– Tara Duveanu

Avem toate ideile inteligente pentru a nu face nimic!
– Adrian Ciubotaru

Paradoxul este că la noi (n.r. în ţară) se pot face lucrurile mai uşor.
– Adrian Ciubotaru

(n.r. La noi în ţară) sunt multe spaţii goale, multe oportunităţi.
– Adrian Ciubotaru

Mulţumim România Pozitivă şi Van Gogh Grand Cafe!

Distribuie:

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.