Couchsurfing, sau de ce călătoriile sunt ieftine

Couchsurfing, sau de ce călătoriile sunt ieftine

Cred că 95% din cei de vârsta noastră, când îi întreb unde şi dacă vor să călătorească, au parte de o trezire bruscă şi de o strălucire ciudată în ochi. Toţi, la 18 ani, visăm să călătorim, să vedem, să explorăm şi să vizităm, dacă nu Marele Canion, Statuia Libertăţii, sau alte destinaţii “exotice”, măcar capitalele europene. Şi, de câţiva ani, e din ce în ce mai uşor să ieşim din ţară şi să călătorim, cel puţin în Europa. Fără paşapoarte, fără transport scump (low costurile acoperă cam tot continentul), libertate de la părinţi, însă fără prea mulţi bani… Să dormi cu încă 10 în cameră, la un hostel, e cam naşpa, iar hotelul e deja cam peste buget. Şi, de cele mai multe ori aici se termină fantezia… oh but wait!, suntem în secolul XXI…

Aplauze pentru Internet!

www.couchsurfing.org, căci despre acest site vorbim, e, la prima vedere un fel de facebook sau hi5. Îţi faci un profil, scrii ce-ţi place, ce mănânci şi ce vise ai, pui poze cu tine şi… chestii în genul. Numai că n-o faci ca să agăţi, ci ca să vezi dacă eşti compatibil cu ceilalţi. Pe scurt, după ce-ţi faci profilul, dacă vrei să călătoreşti, te uiţi la ţară, la oraşul pe care-l vei vizita, şi-ţi vor apărea profile din zona căutată. Unii te vor putea găzdui, pe gratis, pe canapeaua lor, căci la asta se rezumă de fapt site-ul, iar alţii vor vrea să iasă cu tine în oraş, sau măcar la o cafea.

Ideea i-a venit unui american care, având un bilet de avion către Islanda, dar nu şi cazare, a trimis e-mail-uri la 1500 de studenţi islandezi cu rugăminţi de găzduire. Majoritatea l-a acceptat, iar, la întoarcere, a pus bazele site-ului.

Pe bune frate, tu ai sta la un străin acasă?

Personal, sunt foarte entuziasmat de idee. Am povestit în stânga şi în dreapta de site, dar, aproape de fiecare dată, reacţia a fost aceeaşi: “cum frate să stai la un necunoscut în casă? De unde ştii pe cine nimereşti?”. Trebuie să recunosc, cel puţin pentru noi românii, ideea pare riscantă. Imaginaţia noastră zburdă şi creează scenarii cu criminali în serie, perverşi şi violatori. Dar şi tipii din spatele site-ului s-au gândit că ar putea fi un magnet pentru ciudaţi, aşa că au creat un sistem foarte foarte bun prin care să se înlăture orice suspiciune.

Câteva măsuri de siguranţă sunt donaţiile către site, care verifică dacă locaţia şi identitatea ta sunt cele reale, ajutând în acelaşi timp proiectul, însă, după părerea mea, cele mai importante sunt referinţele de la ceilalţi couchsurferi, care au stat la tine, sau la care ai stat; după ce vă despărţiţi, fiecare intră pe internet şi scrie cum i s-a părut cealaltă persoană. Şi de cele mai multe ori referinţele sunt pozitive şi sincere. Aşa că, dacă chiar eşti îngrijorat de cel peste care o să dai şi la care o să dormi, poţi să te uiti la referinţele celor la care a mai stat, şi să vezi că s-au intors întregi acasă.

Da` de ce să primesc frate străini la mine acasă?

Frumuseţea e că nu eşti obligat să primeşti pe nimeni. Poţi să setezi pe profil de la început că ai o canapea liberă şi câte persoane au loc, sau că nu poţi decât să ieşi la o cafea cu doritorii, sau că, pur şi simplu, eşti indisponibil. Aţi crede că aşa gândeşte majoritatea românilor. Dar, dacă vă uitaţi un pic, comunitatea românească e destul de activă, se organizează întâlniri între membrii români, iar majoritatea couchsurferilor mioritici sunt tineri (20-30 de ani, să zicem), ca pe tiparul global. Deci da, şi în România vin străini prin couchsurfing, şi şi românii merg la străini. Personal, nu am apucat să merg la cineva până acum, însă, cu părinţii mei, am primit doi norvegieni prin septembrie, în 2009. Cei doi, pe la 25-30 de ani (cum spuneam…), un tip şi o tipă, erau ziarişti şi făceau un reportaj în Europa de est, la 20 de ani după căderea comunismului. Nu cred că are sens să zic ce oameni civilizaţi şi simpatici erau; timp de vreo 3 zile i-am plimbat prin tot Bucureştiul şi i-am ţinut la masă cu noi, deşi nu eram obligaţi s-o facem. Dacă mergi la cineva, acel om, când te primeşte, îţi pune la dispoziţie o canapea şi o baie. Restul sunt la voia lui.

Cum am zis şi la început, couchsurfing mi se pare o modalitate excelentă de a salva mare parte din bani într-o călătorie, mai ales acum, cât suntem tineri şi încă n-am reuşit să ne facem singuri banii noştri. Însă beneficiile sunt mult mai numeroase: dacă te va lăsa, şi aproape sigur te va lăsa, gazda îţi va pune la dispoziţie şi bucătăria, iar mesele la restaurant sau pe stradă se vor transforma în mese gătite acasă, cu ingrediente de la supermarket. Informaţiile celui la care te duci sunt incomparabil mai preţioase în legătură cu locurile de vizitat şi de distracţie din oraş, decât ale unei recepţioniste, dar cel mai important va fi contactul uman şi cultural, cu o persoană de cam aceeaşi vârstă cu tine. De fapt pentru asta a fost făcut site-ul: poduri între culturi. Graniţele devin din ce în ce mai puţine, iar distanţele nu se mai măsoară demult în ore, ci în kilometri. Aşa că nu mai avem niciun motiv să călătorim inteligent şi ieftin…

Distribuie:

1 Comentariu

  • Reply 12.April.2011

    Oana

    abea astep sa facem si noi 20ish ani si sa mergem.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.