CinePolitica Extra Time: The Company You Keep (2012)

Marți seara, pe 24 septembrie 2013, am avut ocazia de a participa la Festivalul Internațional de Film CinePolitica Extra Time. Am ales pentru această seară să vizionez filmul “The Company You Keep”, regizat de Robert Redford, care interpretează și rolul principal.

CinePolitica Extra Time: The Company You Keep (2012)

Fiind catalogat drept un thriller politic și inspirat din romanul omonim al scriitorului Neil Gordon, “The Company You Keep” îl are ca protagonist pe Jim Grant (Robert Redford), un membru al organizaţiei radicale de stânga “Weather Underground“. Acesta este căutat de către FBI de aproape patru decenii pentru un jaf armat, comis la o bancă din Michigan în anul 1974, și în urma căreia o persoană şi-a pierdut viaţa.

Jim evită să fie tras la răspundere pentru faptele sale datorită identităţii false pe care şi-a creat-o, dar în momentul în care un jurnalist ambiţios și FBI-ul reușesc să-i descopere adevărata identitate, Jim este nevoit să-și abandoneze fiica și să fugă. În încercarea de a-și reabilita numele, Jim reia legătura cu alţi membri ai grupării radicale Weather Underground, care au ajuns în prezent agenți FBI, profesori universitari, politicieni sau veterani de război.

CinePolitica Extra Time: The Company You Keep (2012)

Cu o distribuție formată din actori apreciați în industrie precum Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Terrence Howard și Anna Kendrick, “The Company You Keep” se integrează în cadrul Festivalului Internaţional de Film CinePolitica, care este dedicat filmelor cu tematică predominant politică și a cărui slogan este „Singura noastră politică este cea a cinematografului”.

Scopul festivalului CinePolitica este de a dezvălui publicului, prin intermediul artei cinematografice, mecanismele şi motivaţiile politice care îşi pun amprenta asupra tuturor lucrurilor ce se-ntâmplă zi de zi, în jurul nostru.

CinePolitica Extra Time: The Company You Keep (2012)

În “The Company You Keep” întâlnim trei astfel de mecanisme politice! Primul este cel al organizației americane radicale de stânga, denumită “Weather Underground” și fondată în anul 1969, la Universitatea Michigan. Fiind o facțiune care se baza în primul rând pe recrutarea de studenți, “Weather Underground” dorea să dea o lovitură de stat, în urma căreia Guvernul Statelor Unite ale Americii din acea perioadă să fie schimbat.

Numărul simpatizanților a crescut considerabil în anii ’70, în special după ce “Weather Underground” a declarat că se opune războiului din Vietnam și după ce l-au ajutat pe psihologul Timothy Leary să evadeze. Acțiunile grupării au continuat cu multiple atacuri cu bombe ce vizau clădiri guvernamentale și bănci, dar care, din fericire, nu s-au soldat cu victime civile.

CinePolitica Extra Time: The Company You Keep (2012)

Al doilea mecanism politic întâlnit în film este cel din cadrul FBI-ului, care în momentul în care descoperă că Jim Grant, personaj interpretat de Robert Redford, este unul din membrii “Weather Underground” responsabili pentru un jaf armat petrecut în anii ’70, au ca misiune prioritară prinderea acestuia. Astfel presiunea pusă pe agenții FBI de către superiorii lor și Guvern este extraordinar de mare, Guvernul dorind să demonstreze că membrii organizației “Weather Underground” nu pot scăpa de represiunea legii penale la nesfârșit!

Al treilea mecanism politic din “The Company You Keep” pe care l-am identificat este prezent în cadrul instituțiilor de jurnalism, în special a presei scrise. Ben Shepard, interpretat de Shia LaBeouf, pare a fi un jurnalist tânăr, dar care dorește să facă cinste acestei meserii, fără a apela la titluri pompoase și lipsite de conținut pentru a fi vândut ziarul.

CinePolitica Extra Time: The Company You Keep (2012)

Ben este jurnalistul care află de adevărata identitate a lui Jim Grant și dorește să spună adevărata poveste a acestuia și nu ceea ce FBI-ul vrea să dezvăluie societății. Astfel declanșează o investigație pe cont propriu, fără a fi sprijinit îndeajuns de redactorul-șef al ziarului la care lucrează și care se află la un pas de a fi închis. Poate că personajul lui Shia LaBoeuf nu este la fel de bine conturat precum cele ale lui Robert Downey Jr. și Jake Gyllenhaal din filmul “The Zodiac” (2007), dar are toate trăsăturile unui jurnalist investigator.

Festivalul Internațional de Film CinePolitica va reveni cu o nouă ediție în 2014 , cu alte filme documentare, de ficțiune, scurtmetraje și lungmetraje care să ne prezinte societatea din alt punct de vedere politic față de cel cu care ne-am obișnuit până acum!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.