Cinema-Edu, un proiect în plină expansiune

Şi în acest an proiectul Cinema-Edu a adus limbajul artistic cinematografic în vocabularul liceenilor şi i-a ajutat pe aceştia să îşi formeze propriile convingeri pe care să şi le poată susţine în public.

da

În acest an, Cinema-Edu i-a învăţat pe liceeni să aprecieze filmele de artă şi, timp de şase luni, i-a ajutat să înţeleagă formele sale de vizionare. An de an, Cinema-Edu s-a dezvoltat și s-a extins în mai multe orașe din România, devenind astfel un proiect binecunoscut de profesori și liceeni. În ediţia din acest an, Cinema-Edu a reușit să adune peste 11.000 de participanți dintr-un total de 80 de licee, din 13 oraşe.

Participarea gratuită la evenimente a reunit liceenii în jurul filmelor de artă, a celor europene și independente din patrimoniul internațional și național. Au fost dezbătute subiecte sociale și cinematografice împreună cu invitați speciali Cinema-Edu (de la regizori, critici de film, până la psihologi și redactori ai unor cunoscute ziare sau reviste).

Cinema-Edu, un proiect în plină expansiune

Tinerii au fost familiarizaţi cu diverse spații culturale precum, Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso”, Institutul Cervantes, Cercul Național Militar, Muzeul Național de Artă Contemporană, Biblioteca Națională, dar și cu cinematografe de artă, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema Elvira Popescu. În celelalte orașe evenimentele au avut loc în licee, biblioteci și în alte spații de cultură.

Anul acesta, Cinema-Edu a organizat 90 de proiecții de film destinate exclusiv liceenilor. Dintr-o listă generoasă de filme, printre cele mai bine primite pelicule se numără El bola/Bila și comedia canadiană Starbuck.

Proiectul vine cu o alternativă la educaţia formală, aducând în atenţia liceenilor filme şi discuţii interactive care să ofere o structură teoretică pe teme de cinematografie în relaţie cu diverse alte tematici sociale (conflicte interetnice, violența domestică, probleme de socializare, procesul maturității, creativitate ș.a.).

Cinema-Edu, un proiect în plină expansiune

În plus, în acest an participanții Cinema-Edu au avut ocazia să se implice în concursul “Do you speak cinema?”, care îi provoca pe concurenţi să deseneze, să fotografieze și să realizeze cronici despre filmele vizionate. De asemenea, Cinema-Edu a organizat şi un festival de scurtmetraje împreună cu echipa de film LCA, de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”.

Anul viitor, Cinema-Edu își propune să adune mai mulți tineri cinefili din întreaga Românie. Nivelul de educație determină șansele de succes în viață și de aceea este necesar ca proiectele de educație să se implementeze și în zonele cu posibilități reduse. Pentru liceenii de pretutindeni, Cinema-Edu pregătește mai multe concursuri și bineînțeles o nouă selecție cinematografică de calitate.

Organizatorii Cinema-Edu recunosc că în derularea proiectului au apărut și situații mai dificile pentru că unii profesori au fost reticienți sau că elevii care au participat pentru prima dată în proiect nu sunt obișnuiți cu producții non-Hollywood. Totuși, proiectul a strâns multe momente memorabile alături de liceeni și profesori.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.