Ce zici, scrierea creativă e pentru tine?

Care a fost ultima dată când ai scris o poveste, o întâmplare sau un gând? Şi eu îmi propun de multe ori să scriu fie pe blog, fie într-un caiet, idei ce îmi trec brusc prin gând sau amintiri deosebite, însă de cele mai multe ori rămân doar gânduri trecătoare.

Poveste dada -colaj

Mi se întâmplă din mai multe motive, dintre care cel mai persistent este acela al temerii de a nu fi îndeajuns de creativă încât ceea ce scriu să aibă cursivitate şi să fie atractiv cititorilor. Alteori, cred că un gând interesant pe care îl am, odată scris, nu poate fi dezvoltat în mai mult de două propoziţii, astfel că mă văd de multe ori renunţând.

Ei bine, scriitoarea Adina Rosetti a observat astfel de situaţii întâmplându-se şi altora iar, fiindcă ea însăşi şi-a dezvoltat talentul de a scrie, îi încurajează pe toţi să citească mai mult şi să îşi dezvolte abilităţile de storytelling. Adina coordonează un atelier de scriere creativă, unde îşi instruieşte cursanţii cum să facă distincția între ficțiune și non-ficțiune, să depășească blocajele prin trucuri amuzante, îi susține să nu se supună clișeelor și să scrie pentru plăcerea lor.

Adina Rosetti

Vei fi mirat, poate, cât de bogată poate fi imaginaţia unui tânăr, mai ales pus în situaţii anume, ce te împing să depăşeşti barierele convenţionalului, ca la final să fii uimit de cât de departe poţi ajunge cu gândurile. Ioana Popescu, participantă la o ediţie anterioară a atelierului spune: “Am aruncat o privire curioasă într-ale scenaristicii și am învățat să creez un profil cuprinzător al personajului, fie el o banană artistă ce și-a pierdut părinții într-o salată de fructe.”

Atelierul Adinei explorează formele scrisului precum articole de blog, interviuri, poeme etc, cât şi felul în care o poveste este construită, pornind cu naraţiunea şi personajele.

Dacă te tentează să participi la atelierul coordonat de Adina, trebuie să ştii că povestirile scrise de cursanți vor fi strânse într-o revistă pe care fiecare o va primi la final. Colecțiile tipărite în urma primelor două ediții pot fi descărcate/citite gratuit aici şi aici.

A doua editie, la Carturesti

Atelierul, organizat de Academia Motanov, se află la a treia ediţie, desfăşurându-se între 28 februarie şi 29 martie, la HomeProject, în Bucureşti. Acesta este dedicat tuturor tinerilor de până la 16 ani, iar participarea se face pe baza achitării sumei de 520 lei.

Întâlnirile au loc sâmbătă și duminică de la 15:00 la 17:00, timp de cinci weekenduri. Înscrierile sunt deschise până pe 24 februarie, pe baza unei povești sau a unei scrisori de motivaţie. Pentru mai multe detalii, intră pe aici.

Nu uitaţi să ne comunicaţi şi nouă impresiile de la atelier. La cât mai multă creativitate!

Distribuie:

Nicoleta Vasile

De câţiva ani am învăţat că, uneori, este bine să îţi înfrângi temerile şi să faci ceea ce nu ai fi crezut că ai putea. Am ajuns să scriu despre cărţi şi filme, să îmi exprim gândurile, să fac ceva din pasiune şi, printre altele, să construiesc amintiri alături de noi prieteni.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.