Ce vedem la cinema în Noiembrie 2013

Am avut parte de multe filme interesante în luna octombrie, la cinematografe, fie că le-am putut viziona în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, la maratoanele de filme organizate cu ocazia Halloween-ului sau într-o zi obișnuită a săptămânii.

Ce vedem la cinema în Noiembrie? Luna aceasta sosește cu o listă de 21 de filme ce vor avea premiera în cinematografele românești, urmând să satisfacă nevoile fiecărei categorii de cinefili. În continuarea acestui articol voi prezenta cele 21 de filme din această lună, urmând ca pe parcursul lui noiembrie să alegeți cele mai potrivite producții de văzut în sălile de cinema.

Ce vedem la cinema Noiembrie 2013


Nu uitați de cele două pictograme ale rubricii “Ce vedem la cinema”, care vă vor indica filmele care sunt lansate în format 3D și filmele pe care le recomand personal în această lună pentru a fi vizionate în cinematografe!

icon
1. Ender’s Game – 01.11.2013

Vezi cronica noastră aici »

În urma supraviețuirii atacului unei rase extratereste, Pământul se pregătește pentru bătălia ce va decide soarta rasei umane. Supraviețuirea acesteia depinde de descoperirea unui geniu militar care să conducă Flota Internațională spre o victorie care va pune capăt, o dată pentru totdeauna, amenințării intergalactice.

Andrew “Ender” Wiggin pare a fi cel ales! Un geniu timid, un maestru în strategie și tactică militară, un paria pentru societate (n.r. folosit sub forma figurativă) și, în același timp, un copil de doar șase ani. Copilăria acestuia se termină atunci când Flota Internațională îl recrutează pentru a-l antrena să devină comandantul de care au nevoie.

Având atât capacitatea de a empatiza cu inamicul și de a-l înțelege, cât și pe cea de a-l distruge, Ender reușește să iasă învingător în orice situație dificilă și în orice simulare de război în care este implicat. Dar toată presiunea și singurătatea îl pot doborî înainte de adevărata bătălie!

icon
2. La vie d’Adèle – 01.11.2013

Inspirat din romanul grafic “Le Bleu est une couleur chaude“, scris de Julie Maroh, La vie d’Adèle le are ca protagoniste pe Adèle și Emma, două adolescente care descoperă împreună ce înseamnă iubirea și suferința.

Opera regizorului Abdellatif Kechiche a fost filmul favorit al juriului, al criticilor și al publicului de la Cannes în acest an, fiind distins cu premiile Palme d’Or și FIPRESCI. Iar după premiera de la Cannes, pelicula a fost descrisă de către publicația Variety ca având „cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă”.

icon
3. Captain Phillips – 01.11.2013

Filmul este bazat pe povestea reală a Căpitanului Richard Philips, care, în anul 2009, a fost răpit de pirații somalezi. MV Maersk Alabam, la bordul căreia se afla căpitanul și echipajul său, este prima navă aflată sub steagul Statelor Unite ale Americii ce este capturată de pirații somalezi în ultimii 200 de ani.

4. Domnişoara Christina – 01.11.2013

Filmul reprezintă ecranizarea romanului “Domnişoara Christina”, scris de Mircea Eliade și publicat în 1936. Tânărul pictor Egor Paşchievici observă în timpul șederii sale la conacul familiei Moscu că întreaga familie a iubitei sale o venerează domnişoara Christina, mătușa ei decedată la o vârstă fragedă, în timpul răscoalelor din 1907.

Egor se simte atras într-un mod inexplicabil de portretul domnişoarei Christina, ajungând să o viseze. Curând, însă, graniţa între vis şi realitate se estompează, iar domnişoara Christina, îndrăgostită de Egor, este adusă înapoi la viaţă datorită ritualurilor propieri familii. După ce realizează că viaţa prietenei sale este pusă în pericol, Egor decide să lupte cu strigoiul.

5. O vară foarte instabilă – 01.11.2013

O vară foarte instabilă este o poveste-în-poveste, care se-nvârte în jurul a patru personaje ce scriu scenariul filmului pe care-l urmărim. Un bărbat, de origine scoțiană este atras într-un joc fictiv inițiat de prietena lui, fără să realizeze cât de fragilă poate fi granița dintre realitate și imaginaţie. O poveste a cărui sfârşit nu poate fi scris până când bărbatul nu va reuşi să recapete controlul asupra propriei sale vieţi.

Ce vedem la cinema noiembrie 2013
6. Thor: The Dark World – 08.11.2013

După evenimentele din Thor (2011) şi The Avengers (2012), mărețul războinic Thor luptă pentru reinstaurarea ordinii în Univers, dar misiunea devine mai mult decât dificilă atunci când o străveche rasă, în frunte cu Malekith, se întoarce pentru a trimite Pământul şi Cele Nouă Regate în întuneric.

Un sacrificiu va fi cerut din partea lui Thor pentru a reuși să învingă un duşman pe care nici Odin, nici întregul Asgard nu-l poate opri!

7. Heli – 08.11.2013

Impresionând publicul de la Cannes din acest an, prin imagine și scenele de violență, Heli prezintă Mexicul de astăzi, o țară a contrastelor și paradoxurilor, un câmp de luptă care are drept victime familii întregi – de la copii până la părinți.

Estella, o fată de doar 12 ani, pentru care viitorul nu rezervă nimic bun, se îndrăgostește de un tânăr cadet al Academiei de Poliție, alături de care decide să fugă și cu care doreşte apoi să se căsătorească. Pentru a face rost de banii necesari unui nou început alături de Estella, tânărul cadet decide să fure drogurile care au fost confiscate de către superiorii săi și care, oficial, au fost distruse.

8. The Counselor – 15.11.2013

Michael Fassbender este un avocat respectat care, după ce o cere în căsătorie pe Laura (Penélope Cruz), iubita sa, este nevoit să facă repede rost de bani pentru a scăpa dintr-o situație financiară dificilă. Deși este un om cinstit, avocatul ajunge de cealaltă parte a legii după ce începe să facă afaceri cu Reiner, o cunoştinţă care are strânse legături cu lumea interlopă.

Reiner (interpretat de Javier Bardem) îi propune să introducă în ţară cocaină în valoare de 20 milioane de dolari. Dar lucrurile nu decurg conform planului, avocatul urmând să afle că este mai simplu să intri în afaceri ilegale decât să renunţi la ele şi că viclenia şi inteligenţa nu-i vor fi suficiente pentru a scăpa din această situație dificilă.

Ce vedem la cinema noiembrie 2013
9. Free Birds – 15.11.2013

Vezi cronica noastră aici »

Reggie este un curcan ager la minte, marginalizat de către confrații săi și al cărui stil de viață se schimbă radical în momentul în care Președintele SUA îl adoptă ca animal de companie pentru fiica sa. De la grăunțele primite la vechea fermă, Reggie ajunge să consume pizza la discreție și să se uite la televizor oricât de mult dorește.

Dar destinul său nu pare a fi să devină cel mai leneș curcan de la Casa Albă, ci să fie recrutat de un curcan războinic pentru o misiune care va schimba istoria și va scoate carnea de curcan din meniul famiilor americane pentru Ziua Recunoștinței! Pentru a reuși, cei doi curcani vor fi nevoiţi să călătorească în timp, chiar în momentul în care a luat naștere tradiția care pune în pericol rasa curcanilor.

10. Prince Avalanche – 15.11.2013

Alvin şi Lance îşi petrec vara anului 1988 vopsind marcajele unui interminabil şi pustiu drum de ţară. Lance, o fire activă și socială, suportă cu greu izolarea şi faptul că se află atât de departe de petreceri şi fete. Nu la fel stau lucrurile cu seriosul și rigidul Alvin, care scrie scrisori pline de pasiune iubitei sale, sora mai mare a lui Lance.

Cei doi ajung să se rătăcească prin pădure într-o maşină mică, să se contrazică, să se cearte și să se împace. O călătorie pe parcursul căreia cei doi vor afla unul despre celălalt mai multe lucruri decât şi-ar fi dorit. O călătorie ce va da naștere unei prietenii surprinzătoare între cei doi.

icon
11. Déjà Vu – 15.11.2013

Déjà Vu prezintă povestea unui bărbat de 50 de ani, Mihai, care după o căsnicie de 20 de ani decide să divorțeze și să-și aducă amanta pentru prima dată să doarmă la el acasă. Un film care ne va dezvălui drama lui Mihai, din momentul în care cei doi amanți decid să meargă a doua zi dimineață să înfrunte soția, care între timp se mutase în casa de la țară.

Partea cea mai interesantă la Déjà Vu este maniera în care acesta este filmat. Regizorul Dan Chişu a realizat acest film printr-un procedeu rar întâlnit în cinematografie, un procedeu care nu ne permite niciodată să-l vedem pe Mihai, personajul principal, deoarece TU, spectatorul, ești Mihai! Pe parcursul celor 90 de minute “ne” vom vedea mâinile, picioarele sau pielea, în reflexii ale geamurilor sau în oglinzi. Personalitatea și caracterul “nostru” vor fi dezvăluite prin intermediul discuțiilor cu amanta, mama și soția.

12. Io sono Li – 15.11.2013

Filmul este o reflecţie pe tema prieteniei dintre o femeie de origine chineză şi un pescar venit din Iugoslavia cu mult timp în urmă, care locuiesc acum într-un orăşel din regiunea italiană Veneto.

13. The Hunger Games: Catching Fire – 22.11.2013

Katniss şi Peeta au câştigat împreună sângeroasele Jocuri ale Foamei, sfidând pentru prima dată în istorie regulile impuse de Capitoliu. Reveniţi în Districtul 12, speră să trăiască o viață liniștită alături de propriile familii.

Dar în timpul Turului Învingătorilor, pe care Katniss şi Peeta sunt forţaţi să-l facă, apar zvonuri despre o revoltă printre locuitorii districtelor. În ochii conducătorilor, cei doi tineri sunt sursa acestei rebeliuni. Dacă nu vor reuşi să convingă naţiunea Panemului că sunt în continuare îndrăgostiţi nebuneşte unul de celălalt, consecinţele vor fi periculoase.

Ce vedem la cinema noiembrie 2013
14. Khumba – 22.11.2013
Vezi cronica noastră aici »

Micul Khumba are ghinionul de a se fi născut doar cu jumătate dintre dungile negre ale unei zebre obișnuite. Atunci când în tribul său se naşte ideea că seceta cumplită ce afectează întregul ţinut este provocată de lipsa dungilor lui Khumba, acesta este alungat din sânul familiei.

Pentru a afla ce s-a întâmplat cu dungile sale și a rezolva problema secetei, Khumba va porni în aventura vieții sale alături de un gnu și un struț.

15. Matei Copil Miner – 22.11.2013

Matei, un copil de 11 ani pasionat de biologie, trăieşte singur cu bunicul lui într-o regiune minieră de munte. Părinţii sunt plecaţi la muncă în Italia. Între bunic şi copil există o relaţie foarte strânsă, dar, în urma unui incident la şcoală, Matei este exmatriculat pe nedrept. Bunicul reacţionează violent şi încrederea reciprocă dintre cei doi este distrusă. Prin urmare, Matei fuge de acasă în căutarea propriului destin.

16. Baikonur – 22.11.2013

Iskander este un tânăr kazah, operatorul radio al satului și fan al misiunilor în spaţiu. Din iurta sa mică, Iskander o urmăreşte la televizor pe frumoasa astronaută Julie Mahé care se urcă într-o navetă spațială. Misiunea acesteia nu decurge conform planului, Julie ajungând să se prăbușească alături de locuința lui Iskander.

Față în față cu astronautul de origine franceză, Iskander profită de faptul că aceasta și-a pierdut memoria și îi spune că el este soțul ei. Baikonur este o poveste comică de dragoste și cu totul neobișnuită.

icon
17. Oldboy – 29.11.2013
Vezi cronica noastră aici »

Fiind o adaptare americană a filmului sud-coreean din 2003, care poartă același nume, Oldboy prezintă povestea unui director din domeniul publicităţii, care este răpit şi ţinut ostatic vreme de 20 de ani, timp pe care îl petrece izolat în camera de detenţie, fără a vorbi sau a vedea pe cineva.

Într-o zi, fără nicio explicație, acesta este eliberat, urmând a se dedica exclusiv propriei misiuni de răzbunare împotriva celor responsabili pentru lunga captivitate. Însă, la scurtă vreme descoperă că face parte dintr-o reţea conspirativă, iar relația pe care o începe cu o tânără ce lucrează în domeniul asigurărilor sociale este sortită eșecului.

18. Delivery Man – 29.11.2013
Vezi cronica noastră aici »

David Wozniak este un bărbat obişnuit, de vârsta a doua, a cărui viaţă este dată peste cap când află că, în urma unei greşeli la clinica de fertilizare cu care a “colaborat” în studenţie, este tată a 533 de copii!

Fiind dator unor cămătari şi părăsit de către iubita sa însărcinată, situația devine și mai dificilă pentru sărmanul David atunci când află că 142 dintre copiii săi vor să-i afle identitatea în urma unui proces intentat. Cum se va descurca David în această situaţie vom afla în luna noiembrie, vizionând filmul Delivery Man.

Delivery Man este o adaptare după filmul canadian din 2011, Starbuck, multiplu premiat la festivalurile de film din întreaga lume.

19. Only God Forgives – 29.11.2013

Continuând în stilul filmului Drive (2011), Ryan Gosling îl interpretează pe Julian, un bărbat enigmatic din Bangkok, care conduce un club thailandez de box și servește drept acoperire pentru operațiunile cu droguri ale familiei sale.

În urmarea uciderii fratelui său, Billy, mama lor vine în oraș cu planuri de răzbunare și îl constrânge pe Julian să îl găsească pe criminal și să-și răzbune fratele. Legăturile cu lumea interlopă îl conduc pe acesta la Îngerul Răzbunării, un polițist vârstnic care nu pare să acționeze conform legii, ci după propriile reguli.

icon
20. The Butler – 29.11.2013
Vezi cronica noastră aici »

The Butler acoperă 34 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii, din anul 1952 până în 1986, perioadă în care au avut loc evenimente importante precum mişcarea pentru obţinerea drepturilor civile de către afro-americani, asasinările activistului Martin Luther King, şefului de stat John F. Kennedy şi senatorului Robert Kennedy sau Războiul din Vietnam.

Toate acestea vor fi expuse prin ochii lui Eugene Allen, majordomul de culoare de la Casa Albă, care a servit opt familii prezidenţiale.

icon
21. Dom Hemingway – 29.11.2013

Dom Hemingway este un expert în spargerea seifurilor, care şi-a petrecut ultimii 12 ani în spatele gratiilor şi proaspăt eliberat. Fiind un infractor periculos, temperamental şi amuzant, Dom Hemingway decide că a venit momentul să îşi primescă răsplata pentru deceniul petrecut în închisoare, fără a le dezvălui poliţiştilor numele complicilor lui.

Acestea sunt cele 21 de filme care vor încerca să ne convingă că merită să mergem la cinema în luna noiembrie. Vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.