Ce vedem la cinema în luna martie

Luna martie este aceea care aduce pe marile ecrane primele filme din 2012 realizate de către români. Acestea sunt intitulate Tatăl fantomă și The Devil Inside, ambele având premiera în primul weekend din luna martie.

Așadar pe 2 martie îl vom putea vedea pe Marcel Iureș, probabil cel mai mare actor român, într-o poveste de dragoste ce a fost pentru prima oară prezentată publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania de anul trecut. Marele actor român joacă rolul lui Robert Traum, un profesor la Universitatea Stanford, fascinat de biografiile fraților Rudolph și Samuel Traum, călătorind în Europa pentru a afla mai multe informații despre aceștia. Printre destinațiile sale se numără Transilvania și Bucovina, unde o întâlnește pe Tanya (Mihaela Sîrbu), o angajată la arhivă care se oferă să-l ajute în cercetările lui.

Filmul participă la cele mai importante festivaluri de film din Europa din acest an și poate fi propunerea României pentru nominalizările la premiile Oscar de anul viitor.

Al doilea film în a cărei producție au fost implicați și compatrioți de-ai noștri se intitulează The Devil Inside. Michael, rol interpretat de actorul român Ionuț Grama, este un tânăr care speră să devină un regizor profesionist. El o cunoaşte pe Isabella, o fată din Italia care are mama internată la psihiatrie. Femeia se află la spital după ce a omorât mai mulţi oameni în urmă cu câţiva ani în timpul unui exorcism. Aceștia o vizitează pe mama fetei și dorind să o ajute, participă la diverse ritualuri de exorcism pentru a studia îndeaproape fenomenul.

Filmul a fost turnat, în mare parte, la studiourile din Buftea, deși acțunea se petrece în Italia și a primit recenzii foarte proaste din partea criticilor de film americani. Cu toate acestea The Devil Inside a profitat de interesul americanilor pentru acest gen de poveste, obținând încasări de peste 50 milioane de dolari și garantarea unui sequel a cărui producție va începe în această primăvară.

Celelalte două pelicule ce vor debuta în cinematografele românești în acest weekend sunt Chronicle și Bel Ami. Pe primul îl recomand celor care sunt fani al stilului regizoral utilizat în filmele The Blair Witch Project și Paranormal Activity, cu mențiunea că de data aceasta nu vom avea parte de un ‘documentar’ horror ci de unul fantastic-SF, în care trei prieteni dobândesc puteri telekinetice, lucru ce le va afecta prietenia în cele din urmă.

Al doilea film, Bel Ami, îl are în prim plan pe Robert Pattinson, un cuceritor din anii 1890 care se folosește de șarmul său pentru a cuceri doamne din înalta clasă socială și pentru a ajunge în vârful ierarhiei din Paris. Printre victimele sale se vor număra Uma Thurman, Christina Ricci şi Kristin Scott Thomas.

Pe 9 martie vom putea vedea adaptarea romanului “A Princess of Mars” al autorului Edgar Rice Burroughs, primul volum dintr-o serie de 11 cărţi ce au fost publicate în anul 1912. Filmul a primit denumirea de John Carter şi are în centrul acțiunii pe eroul cu același nume, un veteran al Războiului Civil, care a luptat de partea Confederației și care s-a ascuns din calea indienilor apași într-o peşteră. El nu ştia că grota este de fapt o poartă a timpului și că va fi teleportat pe planeta Barsoom, unde va nimeri în mijlocul războiului dintre cele două specii indigene.

Pe 16 martie putem vedea alte filme interesante. Primul este Big Miracle în care Adam Carlson este un reporter de știri dintr-un mic orășel din Alaska ce descoperă trei balene gri prinse în gheață. Orășelul din Alaska se află în interiorul cercului polar, unde gheața se formează rapid, iar un cuplu de balene adulte au stat prea mult acolo fiindcă aveau un pui mic și fragil. Gheața formată le împiedică înaintarea spre ape mai calde, iar Adam o cheamă în ajutor pe fosta lui prietenă, Rachel, o voluntară Greenpace, pentru a încerca să salveze viețuitoarele marine. Rachel e energică și bătăioasă așa că atenția multora e atrasă spre micul orășel din Alaska și spre drama familiei de balene. De la presă, la militari și agenți guvernamentali, la un mogul petrolier și la tribul local de inuiți care mănâncă balene se îndreaptă acum către micul oraş.

Al doilea film este un remake al peliculei The Woman in Black din 1989 și o readaptare a romanului scris de Susan Hill, în care Daniel Radcliffe intră în pielea avocatului Arthur Kipps. Avocatul călătoreşte într-o localitate retrasă pentru a organiza hârtiile şi actele unui client decedat de curând. După ce ajunge la locuinţă dă peste stafia unei femei dispreţuite care vrea să se răzbune pe cei ce i-au făcut rău. Tânărul avocat îşi face un ţel din a descoperi cine e femeia a cărei existenţă e ignorată şi negată de toţi locuitorii acelui orăşel.

Pe 23 martie putem viziona filmul The Hunger Games. Inspirat din romanele cu acelaşi titlu ale autoarei Suzanne Collins, thriller-ul SF The Hunger Games o are în centrul acţiunii pe Katniss Everdeen, o adolescentă în vârstă de 16 ani, care o substituie pe sora ei mai mică Primrose într-o competiţie transmisă în direct la televizor şi intitulată “Jocurile Foamei“. În cadrul emisiunii, 24 de copii cu vârste cuprinse între 12 ani şi 18 ani sunt constrânşi să devină gladiatori şi să lupte în arenă unii împotriva celorlalţi până la moarte. Din luptă, doar unul dintre ei va reuşi să iasă învingător şi să se întorcă teafăr şi nevătămat acasă. După ce se oferă voluntară în locul lui Primrose, Katniss învaţă că nu trebuie să ţină cont de dragoste şi de umanitate dacă vrea să supravieţuiască. Ea s-a bazat pe instinctele ei de vânător şi pe sfaturile mentorului ei Haymitch Abernathy, un alcoolic ce a câştigat în trecut “Jocurile Foamei” pentru a reuşi să iasă învingătoare.

Ultima zi din această lună ne aduce o probabilă formă de scuze a celor care au contribuit la remake-ul Clash of the Titans din urmă cu doi ani. Deși efectele speciale au fost cel puțin interesante, prestația lui Sam Worthington și conversia din format 2D în 3D realizată cu o lună înainte de lansarea filmului doar pentru a fi mărit prețul biletului la cinema au lăsat un gust amar celor care au așteptat acest film. În sequel-ul Wrath of the Titans, Sam a promis într-un interviu că prestația sa este mult mai bună decât precedenta, ridicându-se oarecum la nivelul celor din Avatar și The Last Night. De asemenea, a promis că filmul nu ne va mai da dureri de cap (la propriu) din cauza scenelor de actiune în format 3D, oferindu-ne un blockbuster demn de personajul mitologic Perseus, pe al cărui rol îl interpretează.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.