Ce vedem la cinema în Ianuarie 2014

Deoarece în 2013 am avut ocazia de a viziona în cinematografele din România 181 de filme (producții autohtone, ale Hollywood-ului sau Bollywood-ului, realizate de cineaștii europeni sau asiatici ș.a.m.d.), fără a lua în calcul zecile de filme care au putut fi vizionate doar în cadrul festivalurilor de film ce au avut loc pe meleagurile noastre, putem spune că anul care tocmai a trecut a fost unul bun din punct de vedere cantitativ.

Dar din punctul de vedere al numărului de bilete vândute, doar patru filme au reușit să treacă de pragul de 200 mii de spectatori (Iron Man 3, Fast & Furious 6, Thor 2 și The Hobbit: Desolation of Smaug), cu două mai puțin decât în anul 2012. Cu toate acestea, noul an promite să ne pregătească pentru 2015, atunci când Star Wars, The Avengers: Age of Ultron, Fast and Furious 7, The Hunger Games: Mockingjay Part 2, Terminator: Genesis și Batman vs. Superman vor produce adevărate cutremure pe plan cinematografic.

Ce vedem la cinema în Ianuarie 2014

Dar până atunci vom avea parte de un an bogat în filme promițătoare, începând cu filmele nominalizate pentru premiile majore din industria cinematografică și continuând cu multe blockbustere care mă fac să fiu nerăbdător: Transcendence, Godzilla, X-Men: Days of Future Past, Dawn of the Planet of the Apes și favoritul meu: Interstellar.

Și pentru că am început un nou an și o nouă ediție de Ce vedem la cinema, m-am gândit să introduc, pe lângă cele două pictograme care reflectă recomandările mele și filmele în format 3D, o nouă pictogramă: specifică filmelor ce vor putea fi vizionate în formatul IMAX.

Ce vedem la cinema în Ianuarie 2014 Ce vedem la cinema în ianuarie 2014 3dCe vedem la cinema în ianuarie 2014

icon
1. 12 Years a Slave – 03.01.2014

Considerat principalul favorit la Premiile Oscar din acest an, filmul 12 ani de sclavie spune povestea unui bărbat de culoare care luptă pentru supravieţuire şi libertate într-o perioadă în care culoarea pielii stabileşte valoarea umană.

Povestea are loc înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, în urma căruia sclavia a fost abolită. Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) este protagonistul filmului, un om liber, tâmplar de meserie și care devine victima unei escrocherii ce-l condamnă la 12 ani de cruzimi insuportabile.

Doar dorința de a-și revedea familia și blândețea unui aboliţionist canadian (Brad Pitt) fac ca destinul lui Solomon să nu fie unul întunecat până la sfârșitul vieții.

icon
2. The Wolf of Wall Street – 10.01.2014

Bazat pe romanul autobiografic al lui Jordan Belfort, filmul spune povestea unui broker care a trăit visul american până când acesta s-a transformat în coşmar. A început de jos şi a avut o ascensiune fulgerătoare, iar lăcomia corporatistă, succesul în exces şi puterea dobândită l-au transformat dintr-un broker onest într-un infractor implicat în scandaluri de corupţie, înşelăciune şi crimă.

Bani. Femei. Putere. Petreceri. Droguri. Tentaţiile erau la tot pasul şi atât de uşor de obţinut. Ameninţarea legii era irelevantă, el putând cumpăra orice şi pe oricine. Pentru Jordan şi restul haitei sale de lupi, nimic nu era destul sau prea mult, iar modestia era pentru cei slabi.

Un film semnat de marele regizor Martin Scorsese și care-i are în distribuție pe Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jean Dujardin, Jon Bernthal şi Jon Favreau.

3. Saving Mr. Banks – 10.01.2014

Când fiicele sale l-au pus să promită că va ecraniza cartea lor favorită, “Mary Poppins” scrisă de P.L. Travers, Walt Disney nu s-a așteptat să aibă nevoie de aproape două decenii pentru a-şi îndeplini promisiunea.

În eforturile sale de a obţine drepturile, Disney s-a lovit de încăpăţânarea autoarei de origine australiană, care nu era convinsă s-o lase pe Mary Poppins pe mâna producătorilor de la Hollywood. Au trecut 14 ani până când Travers şi Disney s-au înțeles, iar acest lucru s-a întâmplat doar după ce Walt Disney a fost nevoit să-i arate scenariul pregătit de studio-ul său.

4. Dhoom 3 – 10.01.2014

Ceea ce pare a fi copia fidelă a seriei Fast & Furious, dar realizată de Bollywood, are un nou episod. De această dată, celebrele curse de vehicule între polițiști și infractori au loc la Chicago, loc unde infractorul indian Sahir are propria misiune.

icon
5. Nymphomaniac: Volume 1 – 17.01.2014

Joe, o femeie ce are acum 50 de ani şi care s-a autodiagnosticat drept nimfomană, îşi spune povestea sexualităţii ei, de la naştere şi până în prezent, într-un amestec de porniri animalice şi poetice.

Într-o seară târzie de iarnă, un burlac şarmant cu numele de Seligman, o găseşte pe Joe căzută pe o alee, inconştientă şi plină de vânătăi. O aduce în casa lui, îi îngrijeşte rănile şi o întreabă ce i s-a întâmplat. Aşa îi află povestea de viaţă, una tare zbuciumată.

Nymphomaniac este realizat de controversatul regizor Lars von Trier, cunoscut și pentru filmele Dogville (2003), Antichrist (2009) și Melancholia (2011). Deoarece materialul filmului a ajuns la aproximativ șase ore, a fost luată hotărârea de a-l împărți în două volume care au la rândul lor două variante: una soft, pentru cinema, și alta explicită, care conține scene reale de sex.

Ce vedem la cinema în Ianuarie 2014
6. Jack Ryan: Shadow Recruit – 17.01.2014

Unul dintre celebrele personaje create de scriitorul american, Tom Clancy, revine pe marile ecrane în Jack Ryan: Shadow Recruit. Filmul spune povestea unui fost soldat, ajuns să lucreze la Moscova ca analist financiar, caer descoperă planurile unui magnat rus de a submina economia Statelor Unite ale Americii.

Fiind pe cont propriu și fără prea multe resurse, Jack Ryan va trebui să atingă limitele imposibilului pentru a opri atacul terorist și pentru a-și salva soția răpită de magnatul rus (interpretată de Keira Knightley).

În Jack Ryan: Shadow Recruit rolul protagonistului este jucat de Chris Pine, filmul reprezentând un prequel al seriei în care au mai jucat Alec Baldwin (The hunt for Red October – 1990), Harisson Ford (Clear and present danger – 1994, Patriot games – 1992) şi Ben Affleck (The sum of all fears – 2002).

7. Grudge Match – 17.01.2014

Henry „Razor” Sharp (Sylvester Stallone) şi Billy „The Kid” McDonnen (Robert De Niro) sunt doi pugiliști rivali, care au ajuns la vârsta a treia. Pentru că erau faimoşi pe vremuri, iar confruntările dintre ei au atras mult public, li se propune să colaboreze la crearea unui joc video de box. Pentru asta, ei vor fi nevoiţi să înregistreze câteva replici, dar şi să realizeze câteva capturi senzoriale pentru a fi redate personajelor din joc.

Dar, în timpul producției, rivalitatea dintre cei doi revine, transformându-se într-o altercație care va duce la hotărârea de a intra în ringul de box pentru ultima dată. Doar că au trecut 30 de ani de la ultima lor înfruntare, iar vârsta are un cuvânt greu de spus.

icon
8. American Hustle – 17.01.2014

Un film de ficţiune care se petrece în lumea fascinantă a unuia dintre cele grozave scandaluri ale anilor 1970, cunoscut ca scandalul Abscam și care s-a sfârșit cu condamnarea mai multor politicieni americani. Operaţiunea pusă la cale de FBI este o reinterpretare a unei clasice infracţiuni denumită “Prizonierul Spaniol”, în care numele unui membru al Casei Regale era folosit pentru a fi “câștigate” sume importante de bani.

În operațiunea FBI-ului agenții i-au atras pe politicienii corupți într-o afacere în care era implicat un șeic fictiv din Orientul Mijlociu, iar mințile din spatele ei au aparținut lui Irving Rosenfeld – un escroc specializat în furturi de artă şi Richie DiMaso – un agent FBI.

American Hustle este regizat de David O. Russell (Silver Linings Playbook în 2012 și The Fighter în 2010) și are o distribuție impresionantă formată din Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence și mulți alții.

Ce vedem la cinema noiembrie 2013Ce vedem la cinema în Ianuarie 2014
9. I, Frankenstein – 24.01.2014

Creaţia a lui Victor Frankenstein, Adam, se trezeşte prins în mijlocul confruntării dintre garguii răzbunători şi demonii feroce, ajungând să descopere un secret despre el însuşi ce ar putea schimba atât soarta luptei, cât şi destinul său.

10. Lone Survivor – 24.01.2014

Scenariul filmului are la bază misiunea eşuată a soldaţilor americani din 28 iunie 2005, cunoscută ca Operaţiunea Red Wings. Patru puşcaşi marini din echipa SEAL 10 au primit sarcina de a-l captura şi a-l ucide pe Ahmed Shahd, un cunoscut lider taliban. În timpul misiunii, aceştia ajung să fie surprinși de o ambuscadă a tablibanilor.

Dintre toți membrii echipei, doar Marcus Luttrell (interpretat de Mark Wahlberg) a reușit să supraviețuiască, Navy Seal înregistrând cea mai mare pierdere din istoria sa.

11. August: Osage County – 24.01.2014

Bazându-se pe piesa de teatru cu același titlu, care-i aparține scriitorului american Tracy Lets și pentru care a câștigat premiul Pulitzer în 2008, August: Osage County spune povestea membrilor familiei Weston din Oklahoma, care se reunesc din cauza unei tragedii.

Patriarhul familiei, Beverly Weston, s-a sinucis, iar rudele sale se reunesc pentru a-i aduce un ultim omagiu. Vom fi martorii unor certuri interminabile, dureroase şi, uneori, chiar amuzante, pe parcursul reuniunii de familie și explorării relațiilor extrem de tensionate dintre membrii acesteia.

12. Ride Along – 24.01.2014

Timp de doi ani, agentul de pază de liceu, Ben, a încercat să-i dovedească fratelui prietenei sale, un detectiv decorat din cadrul forţei de poliţie din Atlanta (APD), că e mai mult decât un dependent de jocuri video și că o merită pe sora sa, Angela. Prin admiterea la Academia de Poliţie, Ben consideră că respectul poliţistului a fost deja câștigat, iar obținerea binecuvântării sale de a se însura cu Angela este doar o formalitate.

Dar James are alte planuri cu Ben și îl cheamă cu el într-o tură de patrulare, menită să bage în sperieţi orice începător. Dacă va reuși Ben să țină piept celor mai periculoşi criminali din oraş, vom afla pe 24 ianuarie 2014.

Ce vedem la cinema noiembrie 2013
13. The Nut Job – 24.01.2014

O nouă animație ce ne poartă în orăşelul Oakton, unde neastâmpărata veveriţă Surly şi prietenul său, şoarecele Buddy, pun la cale un plan extraordinar: să jefuiască cel mai mare magazin de alune. Cu gândul la lunga iarnă în care se vor delecta cu nuci, migdale, fistic şi aşa mai departe, cei doi prieteni strâng un grup pentru a ataca ţinta, dar îşi vor da rapid seama că au nevoie de ceva mai mult decât un plan pentru a reuși.

14. Camille Claudel, 1915 -24.01.2014

Filmul spune povestea lui Camille Claudel, un artist grafic de origine franceză și sora mai mare a poetului Paul Claudel, care este internată de familie într-un azil din sudul Franței, ducând o viață retrasă în iarna anului 1915.

Ce vedem la cinema noiembrie 2013
15. The Legend of Hercules – 31.01.2014

În urma aventurii dintre Zeus și o regină din Grecia Antică, apare Hercules, un tânăr al cărui destin este prestabilit: să-l învingă pe regele tiranic şi să readucă pacea într-un ţinut plin de probleme.

Dar prinţul Hercule este interesat de un singur lucru: iubirea lui Hebe, prinţesa din Creta, care a fost promisă chiar fratelui lui Hercule. Semizeul va fi pus în situația de a alege între a fugi cu aleasa inimii sale sau de a rămâne și a lupta pentru poporul său.

16. Tokarev – 31.01.2014

Paul Maguire duce o viaţă de infractor alături de tovarăşii săi până într-o noapte în care fură atât de mulți bani încât alege să-și trădeze șeful și să dispară. Șaptesprezece ani mai târziu, Paul are propria sa afacere în construcții și o familie frumoasă.

Dar trecutul îl prinde din urmă, iar fiica sa este răpită din cauza acestuia. Paul este convins că responsabil pentru această faptă este persoana de la care a furat banii, motiv pentru care pleacă alături de doi prieteni să-și recupereze fiica și să-ncheie socotelile cu mafia rusească.

icon
17. Into the White – 31.01.2014

Suntem la începutul celui de-al doilea Război Mondial, iar deasupra Norvegiei o grea bătălie se dă în înaltul cerului: doi piloți britanici se luptă cu un bombardier german, ambele avioane prăbușindu-se într-un ținut izolat.

Coincidenţa face ca piloții de ambele părți să caute adăpost la aceeași cabană de vânătoare. Deși războiul i-a transformat în inamici, situația ivită îi vor obliga pe cei cinci refugiați să colaboreze pentru a putea supraviețui.

18. Cocktail – 31.01.2014

Veronica şi Meera se întâlnesc întâmplător în Londra și la scurt devin bune prietene. Meera este o femeie timidă, care-și revine după o căsnicie nereușită, în care soţul ei i-a cheltuit toate economiile sub pretextul că încerca să construiască pentru amândoi un viitor în capitala Angliei.

Veronica este, în schimb, o femeie alintată, ce nu duce lipsă de nimic, şi o mare petrecăreaţă. Locuind împreună pe perioada verii, cele două fete învaţă una de la cealaltă cum să devină persoane mai bune, doar că lucrurile iau o întorsătură neaşteptată atunci când Meera se îndrăgosteşte de prietenul Veronicăi.

Dacă Meera va lupta pentru dragostea sa sau dacă se va sacrifica pentru fericirea prietenei sale, vom afla urmărind filmul Cocktail.

În încheiere vă urez un an nou cât mai fericit și plin de filme frumoase!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.