Ce vedem la cinema în Ianuarie 2013

A început un nou an, mayașii s-au înșelat, iar filmul 2012 a fost trecut în categoria Comedie după data de 21 decembrie 2012. Aşadar, asta însemna un singur lucru: ne putem îmbogăți cultura cinematografică și în anul 2013!

Ce vedem la cinema în Ianuarie 2013

Multe blockbustere, francize noi, dar și continuări ale unora vechi sunt anunțate în acest an! Dintre acestea voi aminti doar câteceva din ce vedem la cinema în 2013: Oblivion, Iron Man 3, Scary Movie 5, Star Trek Into Darkness, The Great Gatsby, The Hangover 3, After Earth, Man of Steel, Despicable Me 2, Monsters University, Pacific Rim, Wolverine 2, 300: Rise of an Empire, RoboCop, The Seventh Son, The Hunger Games: Catching Fire, Thor 2, World War Z și The Hobbit: The Desolation of Smaug.

Ce vedem la cinema în Ianuarie 2013

Acestea sunt doar o parte din filmele care vor încerca să ne atragă sau să ne mențină în cinematografele din România în anul 2013. Vom putea viziona animații, SF-uri, filme biografice, fantastice, post-apocaliptice, comedii, drame, atât în format 2D cât și în cel 3D. Cu siguranță vor exista filme care să satisfacă pe toată lumea în noul an.

Luna ianuarie vine pregătită cu o listă de 10 filme, o listă ce cuprinde o parte dintre filmele favorite de a câștiga anul acesta unul dintre premiile Oscar, Globurile de Aur, BAFTA sau European Film Academy.

Ce vedem la cinema în ianuarie? Sunt zece filme pe listă!

1. Parental Guidance (Părinți vs. bunici) – 04.01.2013

Acest film, regizat de Andy Fickman (responsabil și pentru regia filmului You Again din 2010), reprezintă prima comedie pe care o puteți viziona în cinematografele din țară în 2013. Povestea îi are în centru pe Alice și Phil Simmons, un cuplu cu trei copii care este nevoit să le ceară ajutorul părinților, atunci când trebuie să plece din oraș din cauza locului de muncă.

Bunicii se vor confrunta cu diverse probleme deoarece noul stil de a creşte copiii, adoptat de Alice şi Phil, este contrar ideilor de modă veche ale bunicilor, obişnuiţi fiind să impună reguli aspre. Vorbim despre un film ce tratează conflictul dintre generații, un film în care bunicii vor învăţa să fie mai flexibili în luarea deciziilor, luând în considerare și dorinţele nepoţilor, iar părinții își vor revizui modul în care își cresc proprii copii.

Din distribuție fac parte Marisa Tomei, Bette Midler, Billy Crystal, Bailee Madison și Tom Everett Scott.

2. The Impossible (Paradisul Spulberat) – 04.01.2013

Cu Ewan McGregor și Naomi Watts în rolurile principale, The Impossible ne va prezenta povestea de groază trăită de un cuplu spaniol în anul 2004, atunci când a trebuit să înfrunte unul dintre tsunamurile din Oceanul Indian. Cele două personaje, Maria și Henry, se află în Thailanda pentru a-și petrece vacanța alături de cei trei copii ai lor.

În dimineața de 26 decembrie, aceștia decid să-și petreacă ziua la piscina hotelului unde erau cazați. Atenția celor doi părinţi şi a fiilor lor este captată de un zgomot infernal ce pare să vină din apropriere. În clipele de coşmar care urmează, plaja, şezlongurile, piscina şi camerele hotelului sunt măturate de valuri uriaşe şi învolburate, geamurile sunt transformate în ţăndări, palmierii sunt smulşi din rădăcini, iar oamenii sunt îngropaţi sub apele murdare.

Maria şi Henry sunt despărţiţi, bărbatul rămânând cu unul dintre băieţi, iar femeia cu ceilalţi doi, eforturile lor disperate de a se regăsi părând a fi realizate în zadar. Dar indiferent de cât de dificilă este situația în care aceștia se află, nu renunță la gândul că în cele din urmă vor fi din nou împreună. Filmul este regizat de Juan Antonia Bajona, regizorul filmului de groază El Orfanato (The Orphanage).

3. This is 40 (Așa-i la 40 de ani) – 11.01.2013

citeşte review aici»

Filmul este un fel de spin-off al comediei Knocked Up (2007), regizată de aceeași persoană (Judd Apatow). O peliculă în care sora protagonistei din producția cinematografică Un pic însărcinată, Debbie, și soțul ei, Pete, își continuă viața de cuplu.

Un film despre stilul de viață al americanilor la vârsta de 40 de ani, care sunt căsătoriți și au copii. Din distribuție fac parte Jason Segel, Paul Rudd, Leslie Mann și Megan Fox.

4. Cirque du Soleil: Worlds Away (Cirque du Soleil: Departe in alte lumi 3D) – 11.01.2013

citeşte review aici»

Andrew Adamson, regizorul primelor două filme cu Shrek și al primelor filme ale Cronicilor din Narnia, ne prezintă un spectacol marca Cirque du Soleil, în cinematografe. Povestea aparține celor doi tineri care sunt despărţiţi fără voia lor şi trebuie să pornească într-o călătorie prin lumi fantastice pentru a se regăsi. Tehnologia 3D folosită promite să ajute spectatorii să sară, să înoate și să danseze împreună cu artişti de la Cirque du Soleil.

5. Gangster Squad (Elita gangsterilor) – 11.01.2013

Sean Penn joacă rolul lui Mickey Cohen, un rege al mafiei, nemilos, născut în Brooklyn, și care a reușit să țină în mână toate frâiele afacerilor ilegale (de la cele cu droguri, la cele cu arme și prostituate). Deși Mickey își face afacerile cu ajutorul protecției oamenilor pe care-i plătește, a poliției și a politicienilor pe care îi controlează, sergenții John O’Mara (Josh Brolin) și Jerry Wooter (Ryan Gosling) nu se lasă impresionați și încearcă să-i zdruncine și să-i dărâme imperiul interlopului.

Filmul este regizat de Ruben Fleischer, cel responsabil de Zombieland (2009), și a avut mici probleme pe partea de marketing. Producătorii au fost nevoiți să taie din trailerul de promovare scena în care un grup de mafioți intră într-un cinematograf și începe să tragă asupra spectatorilor, acest lucru datorându-se masacrului petrecut într-unul din cinematografele din SUA, la primele difuzări ale blockbuster-ului The Dark Knight Rises.

6. Et si on vivait tous ensemble? (And If We All Lived Together?) – 11.01.2013

Prima impresie despre acest film poate fi aceea că ar reprezenta o adaptare franceză a producției britanice The Best Exotic Marigold Hotel, dar primele impresii nu sunt întotdeauna și cele mai potrivite…

În pelicula Et si on vivait tous ensemble? Annie, Jean, Claude, Albert și Jeanne sunt prieteni de peste 40 de ani. Aflându-se la vârsta a treia, aceștia se confruntă ba cu pierderi de memorie, ba cu neputințe fizice de a face un lucru sau altul, fa[te ce înseamnă pierderea autonomiei. Pentru că boala, azilul de bătrâni și despărțirea le amenință prietenia, cei cinci prieteni decid să se mute împreună, evitând astfel izolarea și singurătatea.

7. Django Unchained – 18.01.2013

Filmul este ultima capodoperă a lui Quentin Tarantino și face parte dintr-o trilogie pregătită de regizorul și producătorul american, trilogie ce a debutat cu filmul Inglorious Bastards în 2009. Acţiunea acestui western este plasată în Sud, cu doi ani înainte de izbucnirea Războiul Civil, și îl are ca protagonist principal pe un sclav numit Django (Jamie Foxx), a cărui experienţă brutală cu foştii stăpâni îl aduce faţă în faţă cu vânătorul de recompense cu origini germane Dr. King Schultz (Cristoph Waltz).

Cu o agendă personală, Schultz îl răscumpără pe Django, promiţând să-l elibereze după ce îi va captura pe fraţii Brittle, morţi sau vii. Deși misiunea are succes, iar Django este eliberat drept răsplată pentru acest lucru, cei doi bărbaţi decid să rămână aliați. În timp ce îşi dezvoltă abilităţi vitale de vânător de recompense, Django rămâne concentrat pe un singur lucru: să o găsească şi să o salveze pe Broomhilda, soţia pe care a pierdut-o cu ani în urmă din cauza comerţului cu sclavi. Căutările lui Django şi Schultz îi conduc în cele din urmă la Calvin Candie (Leonardo di Caprio), proprietarul unei plantaţii. De aici lucrurile încep să se complice mai mult decât în mod normal…

Acesta este primul film din luna ianuarie ce va fi difuzat în cinematografele din România și care are șanse reale ca-n acest an să câștige multe trofee la toate festivitățile de decernare de premii în domeniul cinematografic, Cristoph Waltz și Leonardo di Caprio fiind deja nominalizați la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, iar Quentin Tarantino pentru cel mai bun regizor. De asemenea, Django Unchained este proiectul care-i oferă o nouă provocare talentatului Leonardo di Caprio (cel care deși are în carieră un număr impresionant de roluri de excepție și numeroase nominalizări pentru premiul Oscar acordat celui mai bun actor într-un rol principal, nu a câștigat niciodată mult râvnitul premiu), aceasta constând în interpretarea unui personaj negativ și extrem de întunecat.

8. Hyde Park on Hudson (Vizita Regelui la Hyde Park on Hudson) – 18.01.2013

citeşte review aici»

Un alt film favorit anul acesta la premiile oferite de criticii de film este Hyde Park on Hudson, cu Bill Murray interpretându-l pe Franklin D. Roosevelt, Olivia Williams în rolul lui Eleanor Roosvelt, Olivia Colman interpretând-o pe Regina Elisabeta și Samuel West în rolul Regelui George al VI-lea.

Acțiunea are loc în iunie 1939, atunci când Franklin Delano Roosevelt şi soţia sa, Eleanor, se pregătesc să-i întâmpine pe regele George al VI-lea şi pe regina Elisabeta la reşedinţa lor din Hyde Park on Hudson din statul New York, acest lucru marcând prima vizită oficială din istorie a unui monarh britanic în SUA. Casa Regală de la Londra are nevoie disperată de sprijinul politic al preşedintelui nord-american, fiind în pragul unei confruntări violente cu Germania nazistă. Dar, într-un final, rezolvarea treburilor importante ce ţin de politica externă este obstrucţionată de problemele domestice din căminul lui Roosevelt.

Pe parcursul celor două zile de la finalul săptămânii se va forma nu numai o relaţie specială între cele două naţiuni puternice, dar şi o serie de legături de prietenie şi iubire între personaje, povestea fiind văzută prin ochii lui Margaret Stuckley (interpretată de Laura Linney), vecina, amanta şi verişoara îndepărtată a preşedintelui Roosevelt. Regia filmului poartă semnătura lui Roger Michell.

9. Les Miserables (Mizerabilii) – 25.01.2013

citeşte review aici»

Ultimul film de Oscar ce va fi lansat în luna ianuarie în toate cinematografele din țară este adaptarea romanului Mizerabilii scris de Victor Hugo. Opera reprezintă o poveste despre onoare, dragoste și obsesie, care se desfășoara în Franța, pe fondul dramatic al secolului al XIX-lea. Jean Valjean este condamnat la ani grei de ocna pentru furtul unei bucăti de pâine și, când reușește să evadeze, este nevoit să se ascundă de necruțătorul inspector Javert. Totuși, în ciuda suferințelor îndurate pe nedrept, Jean Valjean nu se lasă copleșit de ură și are tăria de a deveni un om cu adevărat bun.

Tom Hooper, regizorul peliculei, atacă încă o dată mult râvnita statuetă, după ce a câștigat Oscarul pentru regie cu filmul The King’s Speech în urmă cu doi ani. Din distribuția acestui musical fac parte actori cu nume grele la Hollywood, printre care îi enumăr pe Hugh Jackman (Jean Valjean), Anne Hathaway (Fantine), Russel Crowe (Javert), Amanda Seyfried (Cosette), Sacha Baron Cohen (Thénardier) și Helena Bonham Carter (Madame Thénardier).

10. The Last Stand (Ultima redută) – 25.01.2013

Noile proiecte în această industrie ale lui Arnold Schwarzenegger încep să prindă contur, iar The Last Stand este primul dintre acestea care-l au pe marele Arnold într-un rol principal. Personajul interpretat de acesta, Ray Owens, este un şerif aflat în pragul pensionării, care s-a resemnat să lupte împotriva infractorilor mărunţi ce operează în micul oraş Sommerton Junction situat la graniţa Statelor Unite ale Americii cu Mexicul.

În momentul în care Cortez, cel mai căutat traficant de droguri mexican, reuşeşte să evadeze dintr-un convoi de deţinuţi escortat de agenţi FBI şi se îndreaptă spre localitatea Sommerton Junction cu scopul de a se refugia în Mexic, Ray Owens întrevede singura şansă de a-şi răscumpăra greşelile trecutului capturându-l pe infractor. Singura problemă este aceea că şeriful este înconjurat de o echipă neexperimentată de poliţişti, iar Cortez ia un ostatic pentru a-şi asigura scăparea. Regia aparține lui Ji-woon Kim.

Așadar două comedii, un film 3D, unul de acțiune, un musical, noua jucărie a lui Quentin Tarantino, un film cu gangsteri, altul cu regi și președinți și două drame… în total 10 filme bune de văzut în luna ianuarie a anului 2013.

În opinia mea, noul an cinematografic începe bine și sper să continue în aceeași notă! Vă doresc vizionare plăcută!

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.