Ce ne aduce 2012-le lumii cinematografice (I)

Anul 2011 a trecut, mai greu sau mai ușor, dar am avut ocazia să vedem aproximativ 175 de filme pe marile ecrane din România. Deşi majoritatea fiind prequel-uri, sequel-uri sau reboot-uri, foarte puține au fost acelea care au adus inovație în domeniul artei cinematografice.

Sălile de cinema s-au înmulțit în fiecare an și tot mai multă lume preferă să renunțe la un pachet de țigări pe săptămâna pentru a vedea un film în oraş,€“ lucru ce mă face foarte bucuros. Se pare că pirateria scade treptat (deși nu vă vine să credeți), iar România deține locul 2 (în continuare după Rusia) în Europa de Est la numărul de cetățeni ce merg la cinema. Asta a adus profituri din ce în ce mai semnificative producătorilor de film.

Şi iată că 2012 vine cu o listă lungă de filme ce vor apărea și la noi în țară, unele fiind anunţate chiar înaintea premierelor de la Los Angeles. Deși majoritatea producțiilor ce vor fi lansate în acest an se anunţă a fi cintinuări ale unor mari francize sau rebooturi ale acestora (filme de umplutură ce nu fac altceva decât să a€˜furea€™ din portofelul și timpul cinefilului de rând), vor fi lansate și câteva filme (limitate ca număr) demne de premiile Golden Globes şi BAFTA. Ai citit bine, nu Oscar care a devenit o festivitate de premieră în funcție de interesele anumitor persoane.

În prima lună a anului veti putea urmări câteva filme ce au avut deja lansarea în Statele Unite şi care se anunţă a fura şi inimile românilor.

Începem săptămâna aceasta (lansare pe 6 ianuarie) cu Happy Feet 2, sequelul animației de succes din urmă cu cinci ani. Poevestea se învărte în jurul lui Mumble, un pinguin alb care se deosebește de ceilalți din rasă sa prin faptul că nu poate să cânte, lucru compensat prin talentul său de a dansa step. În cel de-al doilea film îl vom cunoaște pe puiul acestuia care, la rândul său, are probleme de adaptare până își va descoperi talentul. Dacă vreți o animație bună, cu vocile unor actori cunoscuți (Elijah Wood, Robin Williams) care să se remarce şi prin părți de musical, atunci trebuie neapărat să vizionați acest film!

Dacă aşteptaţi să fiţi impresionaţi de un film de acțiune cu elemente de SF, atunci pregătiţi-vă pentru ziua de 13 ianuarie. Cinematografele v-au pregătit The Darkest Hour, filmul care spune povestea a cinci adolescenți ajunși în Moscova pentru a petrece o vacanță de vis. Pe lângă atracțiile turistice oferite de capitala Rusiei cei cinci au “norocul” să întâlnească și o specie de extratereștri ce invadează Pământul și devorează toate sursele de energie electrică.

Pe 20 ale lunii curente aveți de ales între a patra partea a francizei Underworld cu Kate Beckinsale în rolul principal și filmul biografic J. Edgar care spune povestea fondării celei mai cunoscute agenții din lume și anume FBI. Filmul îl are în prim plan pe Leonardo Di Caprio în pielea lui Edgar Hoover și pe Clint Eastwood în rolul de regizor. Dacă Di Caprio n-a reușit să ia până acum niciun premiu Oscar în filme regizate de Cristopher Nolan (Inception), Martin Scorsese (Shutter Island, Aviator și The Departed), James Cameron (Titanic), Steven Spielberg (Catch me if you can), anul acesta are din nou o mare șansă datorită bătrânului cowboy Clint Eastwood.

Alte filme în luna ianuarie lansate pe marile ecrane din România sunt: The Muppets (film cu celebrele păpuși), Jack and Jill (comedie cu Adam Sandler), Machine Gun Preacher (film biografic cu Gerald Butler cu povestea unui fost traficant de droguri ce pleacă în Africa pentru a da o mână de ajutor oamenilor nevoiași), Ides of March, The Sitter (comedie asemănătoare SuperBad) și We Bought a Zoo cu Matt Damon și frumoasa Scarlett Johansson care cumpără o grădină zoologică ce adăpostește 200 de animale pe cale de dispariție și de care are grijă împreună cu cei doi copii ai lor.

Aşa că filme sunt pentru toate gusturile, rămâne ca fiecare să-l aleagă pe cel preferat şi să dea o fugă la cinema.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.