Ce inseamna sa inveti? Ce inseamna sa fii educat?

Foarte multa lume stramba din nas cand vine vorba sa invete ceva nou. Pentru ca asta pare sa te faca mai putin destept… Si, cum tu vrei sa pari intotdeauna cel mai tare din parcare, nu prea iti convine sa-ti pleci urechea la anumite chestii.

Numai ca noi ignoram un lucru… Din ziua in care ne-am nascut si pana in ziua in care murim invatamE un proces constant. Chiar daca refuzam sa credem asta. Pe tot parcursul vietii ne insusim notiuni despre tot ce ne inconjoara, despre fiecare culoare, fiecare miros, fiecare material, fiecare persoana care interactioneaza cu noi. Fiecare om invata, in stilul lui, ce reprezinta viata, si ajunge sa aiba propriile convingeri, propriile sentimente si propriile experiente. De cele mai multe ori suntem subiectivi si nu privim lucrurile decat dintr-un anumit unghi… Poate ca am face un pas inainte daca am incerca sa analizam lucrurile din mai multe puncte de vedere. Adesea, conceptiile pe care ni le facem privind viata, iubirea, fericirea, sunt urmari ale experientelor pe care le-am trait… Nu sunt niste reguli universal valabile. Ceea ce invatam este interpretat diferit de fiecare persoana in parte.

Acum, chiar daca fiecare om invata de-a lungul vietii, nu inseamna si ca are o anumita educatie. Educatia reprezinta dezvoltarea facultatilor intelectuale, morale si fizice. Este acea parte a unei persoane care influenteaza gandirea si intreaga activitate pe care aceasta o desfasoara. Educatia este cea care influenteaza deciziile pe care le luam, actiunile noastre, gradul de obiectivitate cu care privim o anumita situatie, modul in care ne comportam in societatea in care traim, adaptabilitatea in fata unor situatii noi.

O persoana educata stie ca in fiecare zi are de invatat cate ceva din viata asta. Stie ca trebuie sa profite la maxim de ceea ce are… Stie cum e normal sa se poarte. Stie ca trebuie sa isi faca un rost in viata. Are aspiratii inalte, pentru ca gradul sau de cultura ii permite asta. Stie ca, inainte de a lua o decizie, trebuie sa analizeze situatia, si nu sa faca ce i se nazare, pentru ca s-ar putea sa aiba de suferit. O persoana educata e in stare sa poarte o conversatie mai lunga de 20 de minute pe diverse teme. Nu isi face pareri preconcepute.

O persoana educata stie ca orice inceput are un sfarsit si ca orice sfarsit poate fi un nou inceput… daca stii cum sa actionezi.

Distribuie:

7 Comentarii

 • Reply 24.June.2008

  dheo

  Chiar mai mult decat atat, o persoana educata, chiar daca ar fi “cel mai…” intr-un anumit domeniu, mereu va fi umil, avand poate mai multa dorinta de a invata, decat ceilalti

 • Reply 26.June.2008

  mihaela ivan

  Ai aspiratii de psiholog,ai capacitatea de a transmite ceva….succes!

 • Reply 26.June.2008

  Deea

  Multumesc! :)

 • Reply 23.September.2008

  Bbk ShInE

  dak un era asta…io nu stiam ce sa scriu la tema d la romana..esti soooper desteaptya…..prsiholog te faci;)

 • Reply 17.March.2010

  alexandra

  eu cred ca educatia vine de la sine voi ce crede-ti??????

  • Reply 11.June.2012

   ivasuc

   educatie tine de formarea ta ca om ,ca persoana . nuare cum sa vina de la sine pentru ca nu este innanscuta asa cum nici un copac cu fructe nu creste de la sine din pamant .Eductia se formeaza datorita factorilor din lumea incojuratoare si mediul in care traiesti,

 • Reply 28.January.2011

  Any

  perfect articol,ar fi bine sa fie postat peste tot…sa aiba si ceilalti ce invata din el!pacat ca multi dintre noi asteptam si speram la o zi mai buna si nu incercam sa invatam sa ne facem viata frumoasa singuri!invatand si pretuind orice lucru frumos ce ne inconjoara…sau persoanele dragi..sau animalele….intr-o zi poate ..nu vom mai avea parte de ele!dar din pacate traim intr-o lume in care nimeni nu ajuta pe nimeni si uite primul exemplu care imi vine in minte este urmatorul: vanzatoarele la magazinele de haine! in general nu cred ca au inteles vreodata ce inseamna respectul fata de clienti.si exista si multe alte exemple…cunosc oameni care desi nu au o situatie financiara buna si nu au avut nici o viata satisfacatoare pana in prezent,stiu sa-i respecte pe ceilalti si sa reuseasca sa faca o facultate destul de buna cum ar fi medicina…multumesc pt articol!

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.