Ce este bullying-ul și când trebuie să ceri ajutorul

bullying2

Ce este “bullying”-ul?

Termenul de “bullying”, vine de la “bully”(eng.), care înseamnă bătăuş, huligan. Dacă ar fi să asociem această denumire, cu o imagine creată de media de-a lungul timpului, am putea să ne gândim ori la acel tânăr care îşi terorizează colegii zilnic, le fură prânzul şi toţi trăiesc cu teama că oricând ar putea fi agresaţi de către acesta, ori la acel grup de fete  populare şi  îmbrăcate după ultima modă, acestea fiind numite în engleză “plastics”, care mereu complotează împotriva unei persoane nevinovate şi fără apărare.

Bullying in the playground

Cuvântul “bullying”, nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul poate fi înţeles ca un act de violenţă fizică şi/sau psihică. Aceste acte de agresiune sunt prezente nu doar în filme, ci şi în viaţa de zi cu zi. Deşi acest subiect nu este mediatizat prea mult în România, există şi la noi foarte multe cazuri de bullying. Situaţia în care fetele populare îşi găsesc o ţintă, este cazul violenţei psihice, iar cel al bătăuşului, este cazul violenţei fizice (caz mai rar întâlnit decât primul, actualmente, în liceele din România).

Conform site-ului http://www.dosomething.org/, avem următoarele statistici despre bullying:

 1. Mai mult de 3.2 milioane de elevi sunt victime ale bullying-ului în fiecare an.
 2. 1 din 4 profesori nu văd nimic greşit, ieşit din comun, în aceste acte de agresiune şi aceştia aleg să intervină în doar 4% din cazuri.
 3. Aproximativ 160.000 de adolescenţi chiulesc în fiecare zi de la şcoală din cauza agresiunilor repetate.
 4. 56% din elevi au fost martori la diverse tipuri de agresiune în şcoală.
 5. Două treimi din elevi consideră că şcolile răspund deplorabil la bullying, iar foarte mulţi elevi consideră că ajutorul adulţilor este rar şi ineficient.
 6. 71% din elevi reclamă incidente de asemenea gen în liceul lor.
 7. 1 din 10 elevi renunţă la şcoală din cauza agresiunilor repetate.

Ce putem face împotriva bullying-ului?

 1. Dacă asistăm la o scenă de violenţă fizică:

  – Încercăm să calmăm agresorul, pentru a lăsa în pace persoana pe care voia să o bată

  – Dacă ne simţim în stare, am putea să încercăm să despărţim victima de agresor

  – Putem vorbi cu o autoritate: profesor, diriginte, director. La nevoie, putem cere ajutorul şi bodyguarzilor care există în fiecare şcoală

 2. Dacă asistăm la o scenă de violenţă psihică:

  – Îi putem lua apărarea victimei

  – Putem vorbi frumos cu agresorii, să lase în pace victima

  – Putem anunţa un cadru didactic, care poate vorbi chiar cu părinţii agresorilor, cu rugămintea de a înceta (această metodă poate fi aplicată şi în cazul violenţei fizice)

 3. Dacă suntem victime ale bullying-ului:

  – Cerem ajutorul! Mereu va exista cel puţin o persoană care ne poate ajuta concret. Noi decidem cine este acea persoană.

  – După încetarea agresiunilor, este recomandat ca victima să meargă la un psiholog, sau să facă psihoterapie. De asemenea, ajută foarte mult să vorbim cu persoane care au trecut şi ele prin aceleaşi momente grele; vom putea vedea cum au reacţionat aceştia, ne putem face noi prieteni, care ne vor sprijini şi ne vor ajuta să nu păţim nimic rău. Există pe Internet tot felul de forumuri pe acest subiect. Dacă cunoaştem şi o limbă străină, este şi mai bine, deoarece putem intra în legătură cu mai multe persoane, din alte ţări; mai mulţi prieteni = mai mult ajutor.

  – Există site-uri specializate, care oferă sprijin victimelor.  Câteva ar fi: character.org; stopbullying.gov; stopbullyingnow.com; stopcyberbullying.org; stopbullyingworld.orgthebullyproject.com şi multe altele.

  – Pe YouTube există foarte multe vloguri făcute pe această temă, ca: Musicians Oppsed To Bullying, SeparatedByFew şi videoclipurile tip “My Story”, unde tineri îşi spun povestea. Astfel, vom descoperi că nu suntem singurii care trecem prin această perioadă grea. Acest gen de videoclip a pornit de la ideea Amandei Todd. Din păcate pentru ea, povestea ei a luat sfârşit la o lună după ce a postat acest filmuleţ. Filmarea ei poate fi vizionată mai jos.

  Nu ne lăsăm doborâţi! Avem muzică cu versuri care chiar ne vor pune pe picioare şi ne vor întări pe zi ce trece! Una din cele mai mari trupe care este recunoscută pentru versurile sale, este trupa Black Veil Brides. Melodiile lor ca Saviour şi Never Give In Never Back Down sunt ascultate de milioane de tineri care se confruntă cu asemenea probleme şi îşi regăsesc refugiul în muzică. Alte trupe asemănătoare: Pierce The Veil, Sleeping With Sirens, City Lights, Blood On The Dance Floor, Motionless In White.

  Rănile nu sunt o soluţie! Tăiatul, supradozele de medicamente, sau alte modalităţi de auto-distrugere nu sunt recomandate. Durerea exterioară, câteodată nu mai poate fi vindecată. Durerea interioară va trece, odată cu timpul! Să ne gândim că există persoane dragi în viaţă, care ar fi distruse să ştie că am ajuns în acest punct, eventual că nu am cerut ajutorul, sau că nu vom mai fi! Mereu vor fi persoane cărora le va păsa, chit că pe moment ni se pare că nimănui nu îi pasă. Să încercăm să ne descarcăm prin muzică, pictat, desenat, dansat, sau orice ne face plăcere şi ne ia gândul de la problemă. Putem, de asemenea, să vorbim cu un psiholog sau un apropiat în care avem încredere.

Ce este cyberbullying-ul?

Cyberbullying-ul reprezintă agresarea cuiva, din spatele unui calculator, sau al unui alt device prin care lumea poate comunica. Pe diverse site-uri de socializare sunt adresate cuvinte jignitoare, pagini cu caracter discriminator, răutăţi gratuite. Din păcate, acestea sunt lucruri “normale”, care se întâmplă zilnic. Cu cât eşti mai expus pe Internet, cu atât poţi cădea în plasa celor care de abia aşteaptă să-şi găsească o nouă victimă. Pentru a înţelege mai bine termenul, recomand filmul Cyberbully, care poate fi vizionat aici.

CyberBully

Ce putem face împotriva cyberbullying-ului?

 1. Luăm apărarea persoanei care este atacată. Putem posta comentarii cu opusul adjectivelor spuse de agresori.
 2. Raportăm către site-ul gazdă acel utilizator, îl eliminăm din lista de prieteni şi îl blocăm. Astfel, nu are cum să mai intre în contact, să vadă sau să comenteze la ceea ce postăm.
 3. Să nu acceptăm cereri de prietenie de la necunoscuţi! Acestea pot fi conturi false, făcute de persoane care ne vor răul.
 4. Să modificăm setările de confidenţialitate, astfel încât informaţiile postate să fie vizibile doar pentru prietenii noştri.
 5. Să ne căutăm numele pe Google. Astfel vedem ce informaţii apar despre noi. Dacă nu ne convin, încearcăm să le îndepărtăm de pe Internet.
 6. Folosim parole puternice, care nu pot fi ghicite uşor. Ne actualizăm constant parola şi avem grijă cui o spunem. S-ar putea ca totul să se întoarcă împotriva noastră, la un moment dat.
 7. Orice informaţie pusă pe Internet, mai greu reuşeşti să o ştergi. O poză indecentă, picată în “mâna” cui nu trebuie, poate crea foarte multe probleme! Să avem mereu grijă la ceea ce postăm!

Prin ochii agresorului

Agresorii au, de obicei, vârste apropiate de ale victimelor. Agresorii pot fi de trei feluri: cei care se folosesc de forţa fizică, cei care atacă pe plan psihic, şi cei care se folosesc de ambele tipuri. La noi, nu prea vezi cazul bătăuşului singuratic, de care toată lumea se fereşte. Mai des întâlnită este situaţia găştii de huligani – un agresor nu va umbla niciodată singur. Va avea un grup, cu aceleaşi obiceiuri, care îl susţin în acţiunile sale. Aceştia pot teroriza o persoană sau chiar un grup de persoane, câteodată chiar şi fără ca victima să îi dea un motiv concret de ceartă.

De obicei, cei care agresează, sunt la rândul lor agresaţi acasă de către părinţii lor. Este foarte posibil ca şi părinţii lor să fi fost agresaţi ori de proprii părinţi, ori sunt agresaţi actualmente, la locul de muncă. O melodie cu un videoclip care arată foarte bine acest ciclu continuu al violenţei este Ungrateful de la Escape The Fate.

Un agresor este o persoană care nu se simte sigură pe sine şi simte nevoia de a ataca persoanele care sunt mult mai sus decât el, pentru a-şi masca complexele. Un agresor este, de fapt, o persoană ca şi tine care trece sau a trecut prin mai multe lucruri neplăcute şi acesta este felul lui de a se descărca. Să fim siguri că majoritatea agresorilor sunt cei care stau acasă şi plâng, tremurând de frică în faţa unui frate mai mare, sau a unui părinte violent. Un agresor nu mai are altceva de făcut. Nu îşi poate canaliza energia iubind pe toată lumea, preferă să terorizeze pe alţii, pentru că în lumea sa, totul este foarte dezechilibrat, iar aceste acţiuni sunt singurele acţiuni repetitive, care, într-un fel, îl salvează. Să nu ne aşteptăm ca un agresor să ajungă vreodată prea departe, pentru că la un moment dat, toate problemele lui refulate, vor ieşi la suprafaţă şi îl vor stinge, încetul cu încetul.

Totul e să nu luăm în seamă cuvintele lor urâte, pentru că numai noi ştim cu adevărat cine suntem, nu?

Prin ochii victimei

Efectele asupra victimelor bullying-ului se pot resimţi chiar peste ani şi ani, dacă problema nu este tratată cum trebuie. Traumele îi pot urmări toată viaţa, dacă aceştia nu vor decide să facă ceva împotriva acestora. Aşa cum reiese şi din studii, mulţi copii aleg să nu mai frecventeze şcoala de frică, ruşine. Ei preferă o absenţă, unui ochi umflat.

În România se consideră bullying-ul un lucru prea minor pentru a fi luat în seamă de autorităţi. Nu există campanii puternice pe această temă, ca în alte ţări. Este incredibil cum nimeni nu ia nicio măsură. Profesorii sunt martori la astfel de cazuri zilnic şi nu reacţionează, directorii dau din umeri, iar ceilalţi copii râd, în cele mai multe cazuri. Victima se închide în sine, îi e frică să le spună până şi părinţilor. Prieteni nu prea mai are, pentru că cei din jur sunt foarte influenţaţi de bârfele auzite. Pe zi ce trece, victima devine din ce în ce mai tristă, nu mai găseşte putere pentru a trece peste şi începe să se gândească din ce în ce mai des la suicid.

Un studiu făcut în Marea Britanie a descoperit că cel puţin jumătate din tinerii care aleg să se sinucidă, o fac din cauza acestor agresiuni repetate. 15 la sută din tinerii care sunt într-o depresie ajung chiar să comită actul suicidal. În medie, o persoană moare prin sinucidere, din cauza bullying-ului, o dată la 16 secunde. Sunt milioane de tineri care mor anual din cauza bullying-ului (ori dintr-o bătaie fatală, ori din cauza faptului că nu mai suportă situaţia).

Foarte multă lume spune că este vina victimei, dar nu este chiar aşa. De multe ori, atacurile pornesc dintr-o invidie, iar cei care sunt agresaţi sunt nu doar persoanele slabe de înger şi cuminţi, ci sunt şi cei frumoşi şi inteligenţi, în încercarea de a-i reduce la nivelul scăzut al agresorilor. De multe ori, nu ai ce să faci, cum să ripostezi în faţa acestor situaţii. Ce nu ştiu cei care spun că victimele sunt de vină, este că ele sunt mult mai puternice decât ei. Odată trecut printr-o asemenea situaţie, tu vei deveni puternic, iar ei vor rămâne toată viaţa la acel stadiu. Victimele vor ajunge mereu să aibă succes în viaţă, spre deosebire de agresori. Un caz cunoscut este cel al cântăreţei Jessie J.

Totul se poate rezolva, trebuie doar să cerem ajutorul!

Închei articolul într-un mod atipic, dorind ca cititorii să răspundă la următoarele întrebări:

 • Tu ai fost vreodată martor la un caz de bullying? Dacă da, ai reacţionat în vreun fel?
 • Ai agresat sau ai fost agresat?
 • Crezi că există soluţii pentru această problemă în România?
Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

2 Comentarii

 • Reply 29.June.2014

  COCA TOFAN

  Da am fost martor si încă se poate sa mai fiu, având în vedere ca am 65 ani. Nu pot fi indiferent cu cei de lângă mine, așa că întotdeauna voi fi împrotiva acestor acte de huligasm, care denotă cultura si educatia pe care o primesc acești tineri.
  Orice se va face împotriva acestora, va duce la scaderea faptelor antisociale pentru copii (nepoti ptr. mine) si se va reduce fenomenul de vedetism minor.
  Prin acest articol am aflat si eu ce este bullying-ul, eu neavând posibilitatea învățării limbii engleze.
  Salutari prietenești.

 • Reply 14.July.2014

  andreeal

  Sunt multe informatii eronate in acest articol mai ales despre cauzele pentru care unii devin bullies, mai ales la locul de munca. Un motiv e incompetenta. Va invit sa cititi cel mai bun site in materia de bully care contine explicatii ample si profesionale, poate traduceti si publicati mai multa substanta.
  Bullyonline.org

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.