Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe Talent

În urmă cu puțin timp, într-o zi însorită, la Casa de Cultură a Studenților, mi-am petrecut toată ziua cu o parte din finaliștii concursului Pun Pariu pe Talent și cu o mare parte din cântăcioșii echipei: Alexandru Ibi (Cervantes), Ana Maria Ștefan (Madgearu), Andra Ariadna Chitu (A. I. Cuza), Andrei Duțu (Basarab), Darius Ioan (Sava), Denisa Trofin (Școala Centrală), Francisa Stoica (Coșbuc), Oana Barbu (Viteazul) și câștigătoarea secțiunii speciale pentru liceele unde echipa organizatoare nu a putut ajunge, Ioana Gherghina (Ion Creangă). Aceștia au fost acompaniați și de două reperezentante ale echipei Artistic Team, Corina Ionescu (Nicolae Iorga) și Teodora Dinu (Școala Centrală).

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe Talent

Oare ce gânduri au înainte de marea finală o mare parte din finaliştii Pun Pariu pe Talent? I-am luat la întrebări pentru a afla cu ce sentimente intră în ultima etapă a competiţiei.

Mi-a plăcut enorm atmosfera detensionată, grație prieteniilor deja formate între acești concurenți, faptul că sunt o mână de tineri care muncesc pentru a-și construi o carieră în domeniu, Andrei Duțu chiar întărește afirmația, spunând: “Cânt zi şi noapte, nu sunt sănătos!“.

Haideți să îi cunoaștem mai bine pe o parte dintre finaliștii concursului Pun Pariu pe Talent!

AmDoar18Ani.ro: Cum de au ajuns să participe la acest concurs?

Câteodată, trebuie să fii împins de la spate, așa cum Alexandru Ibi a fost îndrumat de către directoarea liceului său pentru a participa la concursul Pun Pariu pe Talent. Pentru alții, asemenea lui Darius, aceste genuri de concursuri reprezintă niște oportunități, iar alții, asemenea Denisei, sunt deja obișnuiți cu aceste genuri de concurs. Se spune că dacă stai mult timp cu o persoană, ajungi să știi foarte multe despre ea, și când stai cu un asemenea talent în bancă, la școală, nu ai cum să nu îl încurajezi, mai mulţi finaliști fiind susţinuţi de către colegii şi prietenii lor. Dar nu toată lumea a vrut să participe imediat ce a aflat de concurs, Andra refuzând prima dată înscrierea, dar răzgândindu-se în ultimul moment. Ea a fost încurajată de mama ei, care îi este, de asemenea, şi cea mai bună prietenă.

AmDoar18Ani.ro: Cum au început ei să cânte?

Bineînțeles, pentru toți, pasiunea pentru cântat a început să se ivească încă de la vârste fragede, cântând în fața parinților, sau fiind descoperiți la școală, asemeni Anei-Maria care spune că în clasa a patra, profesoara de muzică a pus-o să cânte un cântec de leagăn, aceasta remarcându-se printre colegii ei. După aceea, au început să fie încurajați de părinți, aceștia ajungând ba la Palatul Copiilor, ba la diverse cluburi, unde fac canto, sau la Școala de Arte. Dar se pare că pentru unii, muzica nu a fost prima încercare de a ieși în evidență. Denisa a urmat și cursuri de gimnastică, dansuri sau alte activități înainte să se apuce de muzică, în timp ce Corina a început să cânte prima dată la pian, după aceea mutându-se la secţia de canto.

AmDoar18Ani.ro: Cum este să vezi că la sfârşitul prestaţiei lor să se ridice în picioare o sală întreagă, aplaudând?

Andrei Duţu spune că, în primul rând, este important ca şi artist să transmiţi ceva atunci când ești pe scenă şi când simţi că ai transmis și că şi publicul a primit mesajul tău, e ca şi cum îţi dai seama că ţi-ai îndeplinit misiunea, datoria ta de artist față de public. Corina zice: “E ceva ce nu se poate cumpăra, e o satisfacţie interioară pe care nu o poţi compara cu absolut nimic, chiar dacă cânţi aceaşi melodie, transmiţi de fiecare dată ceva diferit.”. Francisca este de părere că e foarte important să te regăseşti în piesa pe care o cânţi. Ana Maria spune: “Atunci când urci pe scenă, laşi totul afară, când eşti acolo, eşti persoana care a fost întotdeauna şi care vrei să fii.”. Teodora: “Nu îţi trebuie o mare voce, pentru a ridica sala în picioare, ai nevoie să ai sufletul pus pe tavă.”. Alexandru: “Acele cinci, zece secunde de aplauze sunt ca doza noastră de drog.”.

AmDoar18Ani.ro: Care au fost cele mai frumoase lucruri care li s-au spus din partea juriului?

Ana Maria, cu o dorință de a nu se mai opri lauda, menţionează că cel mai frumos lucru care i s-a spus de către juriu este că a fost făcută pentru scenă. Teodora ne povestește cum în preselecții, după ce s-a prezentat, a început să cânte, însă a apucat să interpreteze doar trei secunde din piesă, după care Gabi (organizator şi parte a juriului) a oprit-o spunându-i că a trecut în semifinală. Darius nu poate uita atunci când Anca Maco (Radio 21) i-a spus că ar vrea să aibă o păturică cu el pe care să o folosească pentru a se înveli în fiecare seară.

AmDoar18Ani.ro: Pe lângă muzică, mai au şi alte opţiuni ca plan B.

Teodora afirmă că la un concurs de talente nu te întreabă nimeni dacă ai făcut Conservatorul, lumea concentrându-se pe talentul tău. Ei se gândesc pe lângă o carieră în muzică, și la Facultățile de Jurnalism, Biochimie, Psihologie, ASE, Facultatea de Litere, Dreptul sau U.N.A.T.C.. Denisei i-ar plăcea foarte mult, fiind visul ei de când era mică, o emisiune pe care să o prezinte şi în cadrul căreia să poată și cânta.

AmDoar18Ani.ro: Cât de mult contează susţinerea celor dragi în această carieră, atunci când sunt, sau nu, pe scenă?

Pentru o parte dintre ei, contează şi dacă este o singură persoană în sală care îi susţine, iar pentru ceilalți, prezența unei persoane dragi îi face mai emoţionaţi, din dorința de a le ieși cât mai bine numărul și de a nu dezamăgi. Francisca, spre exemplu, este de părere că trebuie să-ți găsești un sprijin în tine, în primul rând, pentru că nu întotdeauna ai parte de susținători.

Luându-i la intrebări în particular, am aflat de la ei şi lucruri mai personale.

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe TalentAndrei Chitu îi place să scrie și poezii, în timpul liber. Ea este inspirată de cântărețele Amy Lee (Evanescence) și Simone Simons (Epica). Deși nu crede că stilul goth va avea prea curând o explozie la noi în țară, și-ar dori foarte mult să cânte într-o asemenea trupă. Legătura ei pe care o are cu mama sa este una foarte strânsă, aducându-mi aminte de Lexus Amanda (Blacklisted Me) și relația ei cu mama sa.

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe TalentAlexandru Ibi, la întrebarea dacă ar cânta un gen care nu i-ar plăcea, pentru o sumă mare de bani, el a răspuns în felul următor: “Aș fi ipocrit să spun că dacă mi-ar da cineva 1500 de euro să cânt o piesă ce aparține unui gen de muzică pe care nu îl gust l-aș refuza. Dar sigur nu voi transmite niciun fel de sentiment când voi cânta acea melodie.” Alexandru mai spune că nu are doar un singur model din domeniu: “Prefer să mă agăț de mai multe personalități ale muzicii când mă inspir. Am putea să îi enumeram pe Tom Jones, Frank Sinatra, Michael Ball sau de pe meleagurile noastre, Holograf și Vlad Miriță.”

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe TalentAna-Maria Ștefan este chiar numită în cercul ei de prieteni Lady Gaga, asemeni idolului ei. “O admir pentru faptul că nu cântă doar piese plictisitoare de dragoste, nu dă un ban pe părerea lumii, foarte rar să facă playback în concerte, păstrează o legatură strânsă cu fanii, nu a uitat de unde a plecat… iar faptul că în ziua de azi umple arene este o realizare la care mulți visează.”, spune ea. La întrebarea dacă ar avea curajul să facă o schimbare radicală de look, știind despre aceasta că de-a lungul timpului și-a schimbat frizura destul de des, aceasta a spus că “sunt deschisă noilor încercări, cel puțin atâta timp cât mi-ar sta bine.”, completând, evident, cu un citat al preferatei sale: “I wanna be as free as my hair.” Spre deosebire de Alexandru, Ana-Maria preferă să cânte ceva ce-i place, la metrou, alături de un chitarist. Asemeni Andrei, ea scrie “pe unde apucă”, aceasta ținând jurnale de la vârsta de opt ani. Ea susţine că “Arta mă definește. Privesc totul cu un ochi critic și apreciez frumosul.”, iar “Pentru performanță trebuie să exersezi cât mai mult.”. Ana-Maria declară, de asemenea, despre prietenii ei în felul următor: “Cuvintele pe care le aud cel mai des din gura prietenilor mei sunt «Mai cânta-ne». Apoi «Mai taci!»”.

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe TalentAndrei Duțu spune că nu ar cânta manele, nici dacă ar fi plătit. La întrebarea dacă nu ar câștiga la Pun Pariu pe Talent, ar merge la un concurs de tipul X Factor sau Vocea României, spune, râzând: “Și dacă îl câștig tot mă duc.”. Acesta a fost numit Michael Buble de România, aflând în timpul acestui interviu că însuși Buble este idolul său. Când a fost întrebat dacă consideră că are rivali, acesta a spus foarte frumos : “«Rivalul» acesta nu există! Noi, cei ce am fost angrenați în acest minunat proiect PPT, suntem o echipă indiferent că facem parte din organizare sau dorim să cucerim marele premiu. Nu neg că există concurenţă , lucru care de altfel mă încântă , dar neg în totalitate ideea de rivalitate. Fiecare finalist PPT are ceva de spus și e greu de spus cine merită mai mult să câștige.”.

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe TalentCă tot vorbeam de asemănări, Andrei nu este singurul asemuit cu o vedetă, ci și Francisca Stoica, spunând despre asemuirea ei cu Bonnie Tyler: “Da, am fost (n.r.: comparată cu Bonnie), tocmai datorită timbrului meu ușor răgușit. Nu știu dacă este un atuu. Categoric Bonnie Tyler este o artistă de excepție, dar eu îmi doresc să fiu eu. Dacă lumea mă va cunoaște, vreau să ajungă sa se spună că am adus ceva nou. Industria muzicală nu mai are nevoie de încă o Bonnie Tyler.”. În semifinală a cântat piesa “Hurt”, care pentru mine, cel puțin, are o anumită semnificație. Am întrebat-o dacă pentru ea are o asemenea semnficație și mi-a răspuns : “În «Hurt» Christina vorbește despre tatăl ei. care nu mai este lângă ea. Ceea ce vreau să spun e că mesajul transmis e foarte adevărat: de-abia când pierdem ceva sau pe cineva realizăm importanța lucrului sau persoanei respective, realizăm ce-am pierdut. De-abia atunci ne pare rău. Din păcate”.

Corina și Teo, care fac parte din Artistic Team, mi-au răspuns și ele la câteva întrebări.

Cele două sunt foarte fericite că, deși nu au intrat în finală ca reprezentante ale liceului lor, totuși se vor afla acolo, ambele considerând acest lucru o a doua șansă. Ele au la comun pasiunea pentru Celine Dion, Teodora susţinând ca fiind foarte importantă prestația live excepțională a unei vedete.

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe TalentDacă pentru Corina, faptul de a cânta pentru bani un gen neplăcut ar însemna, până la urmă, o provocare. Pentru Teodora, însă lucrurile stau altfel: “Fac muzică din pasiunea de a aduce oamenilor un zâmbet pe buze, pentru a-mi asculta piesele în momentele lor grele și pt a se liniști. Fac muzică pt oameni, nu pentru bani.”

Câţiva finalişti ne-au vorbit cu emoţie despre Pun Pariu pe TalentSe pare că și pe Teodora o vom vedea la X Factor/Vocea României, aceste concursuri fiind deja pe lista ei de planuri viitoare, în vreme ce Corina spune că asemenea concursuri sunt bune și reprezintă un bun mod de promovare.

Sunt atât de mulți tineri talentați, care nu au curajul să iasă în față. Stau și rămân la stadiul de cântat prin casă, așa cum, de altfel, au început toți marii cântăreți. Însă concurenții de la Pun Pariu pe Talent au “luat taurul de coarne” și au încercat. Apreciez enorm această putere, dar și sinceritate cu care ei se prezintă în fața publicului, atunci când sunt pe scenă.

Mai este foarte puțin până la finală! Eu le voi ține pumnii pentru ultima etapă a competiţiei, care se va desfăşura pe data de 27 mai, în Clubul Why Not, începând cu ora 17:00.

Interviu realizat în colaborare cu Corina Niţescu.

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.