Cât te mai iubesc – Luis Lente

Cât te mai iubesc, de Luis Leante, este un roman despre diferenţele culturale, despre viaţa de zi cu zi a saharienilor în timpul ocupaţiei şi, nu în ultimul rând, despre dorinţa de regăsire a două suflete pierdute în timp şi spaţiu.

Despre ce este vorba în Cât te mai iubesc?

Montse este o doctoriţă trecută puţin de vârsta de 40 de ani. Ajunsă la un impas în viaţa sa, decide să meargă în căutarea unui iubit din tinereţe pe care nu l-a uitat vreme de peste 20 de ani. Caporalul San Román este considerat trădător de ţară şi este închis sub acuzaţie de terorism. Acesta face parte din gruparea Legionară şi pune la cale evadarea din baraca uriaşă în care este ţinut prizonier. Ea trăieşte în Barcelona, Spania. El locuieşte în Sahara Occidentală, acolo unde locuitorii se află în pragul unui război.

Povestea din Cât te mai iubesc este compusă din scene diverse, care sar de la o perioadă de timp, la alta şi de la un spaţiu exotic, la unul european. Asemenea unui puzzle, atunci când toate scenele sunt puse cap la cap, ele dau naştere unei viziuni de ansamblu. Observăm parcursul unor vieţi care, ajunse pe drumuri diferite, vor trece prin experienţe diverse, aflate în strânsă legătură cu mediul în care trăiesc.

Ce mi-a plăcut la Cât te mai iubesc?

În roman sunt foarte bine conturate diferenţele între cultura spaniolă (europeană) şi cea sahariană (africană). De la ideea de confort, până la ideea de obiceiuri şi ritualuri, cele două culturi nu au foarte multe lucruri în comun. Cu toate acestea, când personajele unui mediu ajung în celălalt spaţiu poate fi observată adaptarea la situaţie şi dorinţa de cunoaştere şi înţelegere a necunoscutului.

Un alt punct important care stă la baza conturării poveştii din Cât te mai iubesc este viaţa de soldat în legiune şi toate poveştile legate de acest aspect: trecerea de la un grad la altul, relaţia legionarilor cu saharienii, dorinţa personajului principal de apartenenţă la comunitatea de saharieni etc.

De asemenea, un lucru care suprinde în această poveste este ideea de terorism, revoltă şi lupta pentru independenţă cu statele vecine. Autorul a pus un mare accent pe conturarea vieţii saharienilor din perioada de conflict cu Marocul şi Mauritania.

Printre aspectele plăcute ale scriiturii pot aminti descrierea peisajelor din deşert, prezentare tabieturilor din comunităţile de saharieni, precum şi tradiţiile legate de primirea oaspeţilor în casă şi familie. Este foarte interesantă accentuarea ideii de ospitalitate în rândul saharienilor şi insistenţa cu care aceştia îi conving pe cei din alte culturi de importanţa ritualului de băut al ceaiului.

Pe de altă parte, conturul celor două personaje principale, prin evocarea momentelor cheie din viaţa lor este una de apreciat. Nu am fost fana unei intercalări constante a acţiunii cu întoarceri în trecut, reveniri în prezent şi tot aşa, dar am apreciat tot acest du-te-vino, considerându-l un factor care a contribuit la ritmul alert de desfăşurare a naraţiunii.

De ce recomand Cât te mai iubesc?

A fost o lectură plăcută, destul de diferită de cele obişnuite, care m-a purtat pe tărâmuri nedescoperite de mine şi printr-un gen de scriitură destul de complex. Recomand lectura aceasta celor care îşi doresc să citească o poveste despre culturi diferite şi, în special, celor care îşi doresc să afle şi o altă faţă a evenimentelor din Sahara Occidentală.

Cu toate acestea, trebuie să atrag atenţia asupra limbajului folosit în traducere. Am fost surprinsă la citirea unor expresii pe care le credeam de multă vreme ieşite din uz. Dacă aş fi ştiut spaniolă, mi-ar fi plăcut să citesc romanul în forma lui originală, apreciind astfel şi mai mult expresivitatea unui autor în limba maternă.

CONCURS: Câştigă o carte Cât te mai iubesc

Şi, pentru că am considerat că romanul Cât te mai iubesc merită citit de cât mai mulţi oameni pasionaţi de scieri complexe şi fire narative întortocheate, am decis să organizăm şi un concurs.

În parteneriat cu Euro26 şi Cărtureşti, punem la bătaie două premii, fiecare constând într-un volum Cât te mai iubesc, de Luis Leante. Pentru a intra în competiţie trebuie să ne răspunzi la întrebare Care este cartea ta preferată pe care ne-ai recomanda-o şi motivul din spatele acestei alegeri?.

De asemenea, pentru a intra în concurs, trebuie să îţi comanzi sau să deţii şi tu un card gratuit Euro26 care te ţine la curent cu reducerile din lumea culturală şi să poţi face dovada posesiei lui. Mai multe detalii despre cardul Euro26 poţi găsi aici.

euro26

Condiţiile de participare sunt următoarele: Trebuie să îţi laşi date clare de contact (prenume, nume şi adresă de email), să răspunzi strict la întrebarea noastră, să nu laşi mai multe comentarii (verificăm IP-urile) şi să ne scrii pâna duminică, 1 februarie, ora 23:30. De asemenea, trebuie să faci dovada înscrierii în programul Euro26 prin comandarea unui card gratuit de reduceri de aici.

Câştigătorul va fi ales de către redactorii AmDoar18Ani.ro pe baza implicării în motivarea alegerii cărţii preferate. Acesta va fi contactat prin email pe data de 2 februarie, iar după confirmare va fi afişat şi pe site.

Ne rezervăm dreptul de a nu păstra în competiţie comentariile care nu se încadrează în tema concursului, care sunt postate după data de încheiere a înscrierii, precum şi cele care nu au datele de contact valide.

Distribuie:

Corina Niţescu

Perioada în care trăim nu ne mai ajută să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Tocmai de aceea evenimentele, cărţile şi filmele pe care le recomand sunt câteva dintre micile bucurii care mă ajută pe mine, şi sper să te ajute şi pe tine să vezi lumea cu alţi ochi.

7 Comentarii

 • Reply 28.January.2015

  Cristina Maria Moldovan

  Una dintre cele mai bune carti citite de mine este „Hotul de carti”. Sunt multe motivele pentru care as recomanda-o, insa mai ales pentru imaginea Germaniei naziste pe care o creioneaza, pentru personajul Liesel, a carei experienta din copilarie o transforma in interior si nu in ultimul rand pentru tema mortii, care este abordata extrem de creativ. O carte excelenta!

 • Reply 29.January.2015

  Simona

  Eu recomand cartea ” Scris pe trup” de Jeanette Winterson. Este un roman de dragoste, scris ca o scrisoare de dragoste, incare cei 2 indragostitit se cauta, se regasesc intr-o noapte ploioasa, se iubesc nebuneste, iar apoi se cauta iremediabil unul pe celalalt. Personajul feminin isi asterne povestea de dragoste consumata fugar, dar dorita a fi consumata pentru totdeauna. Ideea romanului este ca dragostea e ca un dog, ce trebuie consumata febril si care o irice drog lasa urme pe trup iremediabile, fara a putea fi inlocuite de altceva, sau altcineva. De asemenea, recomand cartea” Adulter” de Paulo Coelho, “Multumesc pentru amintiri” de Cecelia Ahern.

 • Reply 29.January.2015

  Simona

  De ce nu apare comentariul meu?

  • Reply 29.January.2015

   Corina Niţescu

   Simona,

   Comentariile sunt moderate. Fiecare participant trece prin etapa aceasta, după care mesajul lui îi este publicat pe site.

   Mulţumim pentru înţelegere.

   • Reply 30.January.2015

    Simona

    Buna! Ma scuzati, ma gandeam ca nu merge sa postez comentarii. :) Multumesc de lamuriri!

 • Reply 1.February.2015

  Andrei Trifănescu

  Minunăția ce se regăsește în cartea lui George R.R. Martin, anume, Urzeala Tronurilor, nu știu pe cine n-ar putea impresiona. Acel parfum medieval dozat în esențe puternice, fac din acest volum o minunată desfătare a imaginației, a simțurilor și a fanteziei. Lumea creată cu o puternică luciditate, inpirată din nenumăratele evenimente istorice consemnate în anale, presărată totodată cu o fantezie abundentă, fac din aceasta un paradis pentru cititorul însetat de literatură. Pe lângă puternica influență istorică, modelată cu măiestrie de autor, se remarcă incredibilele caractere ale personajelor. Iscusitul, misteriosul, adultera, cavalerul și luptătorul. Acestea și multe altele, vin ca un deliciu pe lângă acțiunea încântător construită. Dar să nu uităm încâlcitele familii regale, legăturile amoroase interzise, trădările șocante, șiretlicurile bine concepute și minciunile sfruntate. Cu cât citești mai mult, cu atât îți dorești să te afli acolo, lângă umărul regelui și să-i urmărești grimasa trufașă sau lângă lupii sălbatici, în timp ce-și aleg prada. Apoi, vine misteriosul și inexplicabilul, împletit cu puternica fantezie a autorului. Din aceasta se nasc întâmplări incredibile și surprinzătoare. Magia și supranaturalul sunt elemente cheie ale existenței fantastice. Dar pentru că acestea nu sunt suficiente, autorul aduce la viață minunatele creaturi cerești, inspirate din legende, ce scuipă foc și-și manifestă mânia asupra popoarelor. Dragonii renasc în această poveste încărcată de fantastic și de legendă. De multe ori te găsești gânditu-te: cum ar fi să-mi trec mâna peste pielea dură a acestora? Cartea devine un magnet atât de puternic, încât timpul pentru lectură devine insuficient, paginile se împuținează, iar totul se relevă în imaginație ca o incredibilă lume paralelă, ce pare că-și deschide porțile pentru a întâmpina pe oricine-i cade în mreje. Nu există lumea ca cea a Urzelii Tronurilor. O lume atât de ademenitoare n-a mai fost creată până acum. Acolo aș vrea să mă strecor și să rămân alături de personaje.

 • Reply 2.February.2015

  Corina Niţescu

  Câştigătorii aleşi de noi, care au respectat condiţiile de participare, sunt Andrei Trifănescu şi Cristina Maria Moldovan.

  Aştept din partea voastră un email la corina[@]amdoar18ani[.]ro în care să îmi prezentaţi o dovadă a deţinerii cardului Euro26, sau o aplicaţie pentru primirea cardului (după caz), alături de datele voastre de contact.

  Mulţumim tuturor participanţilor.

Lasă un răspuns

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.