Camera groazei / The Keeper of Lost Causes (2013)

Un thriller poliţist care te va face să îţi schimbi părerea despre filmele europene. 

Camera groazei  3 The Keeper of Lost Causes (2013)

Sinopsis

După un accident în timpul unei misiuni, detectivul Carl (Nikolaj Lie Kaas) scade în grad şi este transferat la Departamentul Q, împreună cu Asaad (Fares Fares), care a fost promovat dintr-un departament unde punea ştampile pe acte toată ziua. Cei doi trebuie să recitească diverse cazuri vechi neînchise, iar încăpăţânatul Carl decidă să redeschidă un vechi caz, unde se spunea că o femeie s-a sinucis.

Camera groazei  6 The Keeper of Lost Causes (2013)

Despre Camera groazei / The Keeper of Lost Causes

Cum am mai specificat şi în alte cronici, personal, am impresia că filmele europene sunt diferite de cele americane, iar unul din specificul lor, pentru mine, este finalul lăsat la latitudinea spectatorului, fără a avea neapărat o legătură cu toată acţiunea din film. Camera groazei m-a impresionat pentru firul narativ coerent, punctele de acţiune foarte bine definite şi suspansul specific genului. Într-adevăr, filmul a fost făcut după romanul cu acelaşi nume al lui Jussi Adler-Olsen, ceea ce înseamnă că a urmat structura unei cărţi în privinţa momentelor acţiunii.

Camera groazei 2 The Keeper of Lost Causes (2013)

Vei putea observa în acest film scene asemănătoare cu cele din seria horror Sawtortura unei persoane, provocări sadice menite să amuze răufăcătorul şi scene care te pot face să ţi se întoarcă stomacul pe dos. Scenele în care apare Merete (Sonja Richter) şi este chinuită sunt de toată stima atât pentru producători, cât şi pentru ea, pentru modul în care a jucat rolul femeii torturate.

Camera groazei 8 The Keeper of Lost Causes (2013)

Aş îndrăzni să îl numesc nu doar thriller poliţist, ci şi psihologic, pentru povestea din spatele liniei principale. La sfârşit, vei putea observa de ce anumite lucruri au fost făcute, ce repercursiuni au putut avea nişte traume din copilărie şi cum faima nu este întotdeauna cel mai bun lucru.

Aici se conturează mai multe tipologii. În prim plan avem tipul bărbatului ratat – soţia l-a părăsit, copilul vitreg este o pacoste, prietenul lui cel mai bun a rămas schilod în timpul aceleiaşi misiuni în care el a rămas cu probleme locomotorii. Va reuşi el să se ridice din propria cenuşă şi să treacă peste nişte obstacole?

Avem şi femeia rămasă orfană de mică, ajungând de succes, care trebuie să îl întreţină pe fratele ei cu handicap, cu care nici măcar nu poate vorbi, care trece printr-o teroare de neimaginat timp de un an. Cât despre personajul negativ, foarte interesant conturat de problemele din copilărie, cu sânge rece, care decide încă de la o vârstă fragedă să acţioneze violent pentru a nu se mai simţi vreodată la fel de slab cum s-a simţit când era mic.

Camera groazei  The Keeper of Lost Causes (2013)

Toţi actorii au jucat extraordinar, însă aş dori să mă opresc puţin asupra lui Uffe, fratele cu handicap al lui Merete, interpretat de Mikkel Folsgaard. Cum a reuşit tânărul student să se pună în pielea unei persoane cu handicap mental este numai de apreciat. Dacă ai fi văzut o scenă cu el la ştiri, puteai crede că are într-adevăr acele probleme. E uşor sau greu să înveţi nişte replici, în funcţie de cum eşti tu, dar să fii în stare să te exprimi şi să exprimi ceea ce trebuie doar prin gesturi, mimică şi ocazional, onomatopee, mi se pare incredibil.

Camera groazei 4 The Keeper of Lost Causes (2013)

Concluzie

Camera groazei este un film pentru cei care adoră misterul şi le plac filmele poliţiste, pentru fanii Saw şi ale filmelor uşor sadice şi pentru cei care au aceeaşi perspectivă ca a mea asupra filmelor europene şi doresc să vadă un film altfel.

Camera groazei se lansează în cinematografe pe 29 august și este adus în România de Independența Film.

Distribuie:

Alice Mircescu

Pasiunea scrisului am avut-o de mică. Mi-a plăcut să experimentez cât mai multe domenii şi să pot scrie orice tip de text. Prin scris mă eliberez, vocea mea se face auzită şi prin articolele mele pot ajuta pe cineva aflat într-un impas al vieţii.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.