”Blaze” de Stephen King

Blaze este unul dintre romanele scrise de Stephen King în perioada 1966-1973, în care apela la pseudonimul Richard Bachman. Obişnuia să se folosească de acest nume pentru a scrie o serie de cărţi pe care nu dorea nimeni să le publice. În cele din urmă aceste romane ale lui ”Richard Bachman” au fost tipărite, factorul decisiv în această decizie fiind succesul la nivel mondial al lui Stephen King.

Blaze de Stephen King

Blaze este povestea lui Clayon Blaisdell Jr., un uriaș de doi metri și cincisprezece centrimetri, dar slab de minte. Este povestea crimelor săvârșite de acesta, dar și a suferințelor îndurate în copilărie care au modelat caracterul uriașului.

Chinuit de propriul tată în copilărie și de instituția ce trebuia să aibă grijă de el după ce a fost luat de lângă familie, Blaze are norocul de a-l întâlni pe George, un delincvent versat. George profită de lipsurile (mentale) ale lui Blaze și se folosește de acesta pentru a-și pune în aplicare planurile care contravin legii penale.

Marea lovitură care ar trebui să-i ajute pe cei doi să iasă la pensie, este răpirea unui copil moștenitor al unei averi fabuloase. Dar înainte de a trece la fapte George este omorât, iar Blaze trebuie să înfăptuiască ceea ce el o numea ”Lovitura Secolului”. Dacă acesta va reuși să ducă la bun sfârșit planul lui George, veți afla doar citind romanul.

Ce mi-a plăcut la această carte?

Cartea mi-a întărit anumite concepții pe care le-am dobândit de-a lungul vremii. Vorbesc despre modul în care sunt tratate anumite persoane la o vârstă fragedă, atunci când caracterul acestora este în plină dezvoltare, și consecințele iremediabile ale unui astfel de tratament.

Blamarea pe cei mici pentru nereușitele personale, violențele fizice și psihice la care aceștia sunt supuși, modul de adresare gen ”infractorule”, ”ești un nimic”, ”prostule”, toate acestea conduc de cele mai multe ori la maturizarea unei persoane nesigure în forțele proprii, cu probleme de adaptabilitate socială și la asigurarea tuturor condițiilor pentru ca acești copii de astăzi (aflați în această situație) să devină infractorii de mâine.

De ce recomand această carte?

Cartea poate nu este (cu siguranță nu este) cea mai bună operă a lui Stephen King, după cum recunoaște și el în prefață, dar învățături importante pot fi trase din aceasta. Copiii simt nedreptatea la care sunt supuși, iar tot ceea ce li se întâmplă în perioada dezvoltării personale lasă o amprentă puternică asupra lor. Recomand această carte pentru că din punctul meu de vedere Blaze a fost victima nedreptăților ce i s-au făcut în copilărie.

Citind romanul cred că vom fi mai atenți cu cei din jurul nostru, în special cu cei mici și cei nefavorizați de soartă, contribuind indirect la scăderea criminalității și la dezvoltarea unei societăți în care vrem cu adevărat să trăim.

Distribuie:

Mihai Cosmin

Am început să scriu din curiozitate, iar această curiozitate s-a transformat rapid într-o obişnuinţă. Acum obişnuinţa a devenit o pasiune și mi-am propus să mă bucur cât mai mult timp de ea.

Spune-ne părerea ta

Atenţie! Noi suntem prieteni cu limba română şi nu mai acceptăm comentarii care nu respectă regulile de bun simţ ale gramaticii limbii noastre oficiale.
Îţi mulţumim pentru înţelegere.